Antakalnio poliklinikoje dirbanti šeimos gydytoja Aušra Tomkutė kalba apie medaus ir citrinos poveikį mūsų organizmui.

Medaus ir vandens gėrimas: kaip gerti?

Užvirkite vandens ir jį ataušinkite. Į vandenį įspauskite pusę citrinos ir įdėkite arbatinį šaukštelį medaus. Gerai išmaišykite ir mišinį išgerkite. Tačiau nepamirškite, kad tokį „eliksyrą“ reikėtų gerti tik atsikėlus ryte ir po to bent pusvalandį nevartoti nei kavos nei arbatos. Tai yra puiki priemonė puoselėti grožį bei gerą savijautą, tačiau vienintelė sąlyga – turite vartoti natūralų, o ne dirbtinį ar sintetintą medų.

Tokį kokteilį geriausia gerti tik pabudus, prieš stipresnius pietus ar vakarienę ir prieš pat miegą. Organizmui miegant ir atliekant tam tikrus valymosi procesus, suvartotas gėrimas palankiai veikia organizmą.

„Medus yra natūralus maisto konservantas, dėl jo sudėtyje esančių fitochemikalų (taip pat organinių rūgščių, vitaminų, fermentų). Fitochemikalai pasižymi antibakteriniu poveikiu ir yra natūralūs antioksidantai. Tiek medus, tiek vitaminas C organizme veikia kaip antioksidantas padėdamas apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų, kuriuos sutinkame savo aplinkoje dėl oro užterštumo, cigarečių dūmų, UV saulės spindulių poveikio“, – gerąsias savybes vardija Antakalnio poliklinikoje dirbanti šeimos gydytoja Aušra Tomkutė.

Lietuviško medaus lentynose vis dažniau žvalgosi ir prekybos tinklų pirkėjai: „Pastebime, jog vietiniuose ūkiuose pagaminto medaus dalis rinkoje kasmet auga. Pavyzdžiui, prieš dvejus metus lietuviškas medus sudarė 18 proc., pernai – beveik 30 proc. viso medaus asortimento. Praėjusiais metais pardavėme apie 54 tonas medaus, užpernai beveik tokį pat kiekį, tad ir šiemet medaus pardavimų prognozės išlieka panašios“, – kalba prekybos tinklo „IKI“ Viešųjų ryšių vadovas Andrius Petraitis.

Padeda gerinti virškinimą

Geras virškinimas yra būtinas tinkamam jūsų organizmo funkcionavimui. Medaus ir citrinos gėrimas padeda šiam procesui vykti sklandžiau. Pasak gydytojos, vitaminas C padeda kepenims gaminti daugiau tulžies, kuri atsakinga už sudėtingų medžiagų paskirstymą jūsų organizme bei svarbių komponentų pasisavinimą. Tuo tarpu medus turi antibakterinių savybių, kurios padeda užkirsti kelią infekcijoms, taip pat padeda pagerinti skrandžio funkcijas bei netiesiogiai pašalinti toksinus iš kūno.

Ramina kosulį bei skaudančią gerklę

Kadangi medus yra tirštas ir lipnus, jis padengia gerklę ir mažina jautrumą kosulio impulsui. Antibakteriniai junginiai bei vitaminas C, esantis citrinoje, malšina skausmą ir infekcijas, susijusias su gerklės skausmu. Pasak gydytojos, negana to jis ir padeda greičiau atsigauti po peršalimo ar gripo ir sukuria organizme nepalankią veistis bakterijoms terpę.

„Vaisiai ir daržovės yra geriausias vitamino C šaltinis. Rekomenduojamus vitamino kiekius galima gauti valgant citrusinius vaisius, kivius, pomidorus, brokolius, taip pat naudojant vitamino C papildus. Ilgą laiką vitaminas C buvo populiarus liaudies medicinoje kaip būdas apsisaugoti nuo peršalimo ligų, tačiau tyrimų duomenimis produktai ir papildai, turintys vitamino C, nesumažina rizikos susirgti peršalimo ligomis, tačiau žmonės, vartodami vitamino C turinčius produktus peršalimo ligomis serga trumpiau arba turi lengvesnius simptomus“, – kalba šeimos gydytoja.

Tam, kad jaustumėtės gerai iki pat pavasario, prekybos tinklas „Iki“ siūlo receptą, kuriuo galėsite mėgautis kasdien.

Šiam kokteiliui jums reikės citrinos, imbiero, medaus ir cinamono. Į stiklinę verdančio vandens sudėkite imbierą (jo dėkite 2-3 valgomuosius šaukštus), kuo smulkiau supjaustysite, o dar geriau sutarkuosite, tuo daugiau sulčių išsiskirs vandenyje. Taip pat įdėkite arbatinį šaukštelį medaus ir žiupsnelį cinamono. Citriną dėkite paskiausiai, kadangi įdėjus ją į ką tik užvirusį vandenį, dingsta dalis vitamino C.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)