Makaronai. Sako, kad nuo jų storėjama, tačiau pažiūrėjus į garsiąją aktorę Sofi Loren, kurios mėgstamiausias maistas ir yra būtent makaronai, tuo suabejotum.
Moteris valgo makaronus
© Corbis

Iš tiesų vertingi yra tik makaronai, pagaminti iš kietųjų kviečių miltų. Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Italijoje, Prancūzijoje ir Graikijoje, kur makaronai yra vienas populiariausių maisto produktų, įstatymai draudžia juos gaminti iš minkštų kviečių miltų. Tačiau šiandien pasaulyje daugiausiai auginama būtent tokių kviečių. Kietųjų rūšių kviečiai sudaro tik apie 5 proc.

Todėl tam, kad nusipirktumėte “tikrų” makaronų, pirmiausia atidžiai perskaitykite, kas parašyta ant jų pakuotės. Jeigu ant etiketės yra užrašas “A grupė”, “1 klasė” arba “kietųjų kviečių rūšis”, reiškia tai - “tikrieji” makaronai.

Perskaitę etiketę, nepatingėkite pavartyti rankose pačios pakuotės ir apžiūrėti joje esančius makaronus. Jų paviršius turi būti švelnus ir jokiu būdu nešerpetotas. Kokybiški makaronai yra aukso arba kreminės spalvos. Jeigu makaronų paviršiuje matyti baltų dėmių, reiškia tešla blogai išmaišyta. O štai išvydę juodų taškelių, nesibaiminkite - tai viso labo kviečių luobelių likučiai.

Dietologai rekomenduoja makaronus valgyti 1-2 kartus per savaitę. O išgyventi dėl figūros tikrai neverta, mat makaronų porcijoje yra tik apie 250 kcal.

Aišku, šie patarimai galioja tuomet, jei perkate kokybišką produktą. Be to, reikia nepamiršti, kad makaronai - “savarankiškas” patiekalas. Jeigu juos valgote su kotletais arba gardinate riebiu majonezu ar padažu, kalorijų kiekis bus kitoks.

Kokybiškuose makaronuose gausu ląstelienos, B grupės vitaminų, kalio, fosforo, geležies ir magnio. O dar, sako italai, makaronai puikiai įveikia stresą ir yra geros nuotaikos šaltinis.

Verta žinoti: 100 g makaronų reikia litro vandens ir 10 g druskos. Dedame makaronus tik į verdantį vandenį, verdame ant silpnos ugnies, atvirame puode. Svarbu makaronų nepervirti, tinkamai išvirti jie turi būti šiek tiek kieti.

Makaronų su grybais receptas - čia.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

Neseniai po rekonstrukcijos atidarytoje „Maximoje“ – sujudimas: evakuojami pirkėjai (148)

Vilniuje vos prieš dešimt dienų po keturis mėnesius trukusio atnaujinimo atidarytoje Mindaugo g....

Artėja visiškas Saulės užtemimas: kaip į tai reaguos gyvybė Žemėje (60)

Veikiausiai girdėjote, kad rugpjūčio 21 dieną įvyks Saulės užtemimas. Tūkstančiai žmonių...

Šią savaitę orai nelepins: skėčio reikės beveik kasdien

Šią savaitę skėčių beveik nepaleisime iš rankų, ypač savaitės pradžioje. Antroje savaitės...

Vilniaus oro uosto tako remontas – tik pradžia (30)

Laiku baigtas Vilniaus oro uosto tako remontas buvo tik pradžia – per artimiausius kelerius metus...

Lietuva apsisprendė – pažadas NATO bus įgyvendintas, bet džiaugsmą lydi nerimo signalai (1229)

Kitąmet Lietuva pirmą sykį per pastaruosius du dešimtmečius gynybai skirs 2 proc. BVP –...

Šešis ne savo vaikus auginanti moteris: dabar apsisukti ir išeiti negaliu (6)

Pasibeldus į vieno iš „ SOS vaikų kaimo “ namelio duris, pirmasis mane lojimu pasitinka prie...

R. Valatka. Pagonišką nuotykių ilgesį aitrina nedegantys kumečių laiškai iš praeities (341)

Aksominis sezonas. Turėjo baigtis su Žoline. Bet nesibaigė. Užplūdusi šiluma ir akivaizdžiai...

Nematyta Anykščių pusė: daug netikėtų atradimų – vos per vieną dieną (33)

Anykščiai – miestas siurprizas. Tarp ežerų ir miškų įsikūręs nedidelis miestelis jau nuo...

Ar žinote, kuo gali baigtis per trumpos atostogos? (6)

Sakoma, dar­­bas iš bež­džio­nės pa­da­rė žmo­gų. O ką dar­bas be po­il­sio...

6 stiliaus patarimai moterims su didele krūtine (20)

Bičiulės su mažesne krūtine kas kartą varto akis, kai skundžiatės savo apvaliomis formomis? Jos...