Rūpesčiai dėl odos niekada nesibaigia. Vos tik nustoja kelti problemas spuogai, žiūrėk, jau reikia kovoti su raukšlėmis ir raukšlelėmis. Perkame priemones su SPF faktoriumi ir vitaminais, bet odos priežiūra neapsiriboja vien madingais prausikliais, kuriuos mums bando įpiršti reklama. Visų pirma, visi mes unikalūs, visų oda unikali, tad unikali ir potencialių problemų kombinacija. Be to, oda visų pirma reikia rūpintis ne iš išorės, o iš vidaus.

„Kiekvienas dermatologas patvirtins, kad subalansuota mityba palaiko sveiką imuninę sistemą“, – shape.com sako dermatologas Bobby Buka.

Taip, tai, ką mes valgome ir geriame, turi įtakos mūsų išorei. Vieni maisto produktai odą drėkina ir minkština, kiti – apsaugo odos ląsteles nuo pažeidimų (tai yra, raukšlių). Tačiau yra produktų, kurie odai kenkia.

Tačiau tai nėra tie produktai, apie kuriuos jūs pagalvojote. „Visi esame girdėję apie tariamai „draudžiamus“ maisto produktus, kurie gali paskatinti išbėrimą, pavyzdžiui, manoma, kad tai keptas maistas, riebus maistas, kofeinas, riešutai, šokoladas ir net raudona mėsa, – sako dermatologas iš Niujorko Nealas B. Schultzas. – Tačiau iš tiesų atlikus rimtus tyrimus paaiškėjo, kad šie produktai neskatina spuogų atsiradimo.“

Vis dėlto yra keli produktai, kurių reikėtų vengti, jei norite lygios ir skaisčios odos. Toliau pateikiame sąrašą produktų, kurių ekspertai pataria vengti.

Druska

Ar kada ryte pabudę pastebėjote maišelius po akimis arba patinusius vokus? Kai vartojame per daug druskos, organizmas sulaiko skysčius, o tai iššaukia patinimus, sako dr. N. Schultzas. Kadangi oda aplink akis labai plona, aiškina jis, ši sritis lengvai patinsta, tad ryte išvydus savo atvaizdą veidrodyje telieka keikti vakarykščius spragėsius. „Toks druskos poveikis labai susijęs su amžiumi, – sako jis. – Ypač jis sustiprėja sulaukus vidutinio amžiaus.“

Kiaukutiniai

Krevetės, krabai, omarai, taip pat kai kurios žalialapės daržovės, tokios kaip jūros dumbliai ir špinatai, yra natūralus jodo šaltinis, o valgant per daug jodo turinčių produktų, veidą gali išberti, sako dr. N. Schultzas. Vis dėlto tai, ar veidą išbers, priklauso nuo jodo kiekio, prikaupto per ilgą laiką, tad iš vakaro suvalgius daug jodo turinčių produktų, kitą rytą išberti neturėtų, sako jis. Žmonėms, kurie yra linkę į išbėrimus, jis rekomenduoja šiuos produktus valgyti ne dažniau nei porą kartų per mėnesį, o ne du kartus per savaitę.

Pienas

Nors pieno produktų poveikis nėra labai stiprus, vis dėlto, pasak dr. B. Bukos, kai kurie pieno produktai gali paskatinti odos problemas.

2005 m. atliktas tyrimas susiejo pieno vartojimą su akne. Šis tyrimas nebuvo labai tikslus, vien jau dėl to, kad dalyvių buvo paprašyta tiesiog prisiminti, kiek pieno jie išgėrė, o ne fiksuoti kiekius realiu laiku, tačiau neseniai buvo atlikta kitų tyrimų. Vienas iš jų – 2012 m. Italijoje atliktas tyrimas, kuriame buvo rastas ryšys konkrečiai tarp nugriebto pieno ir spuogų atsiradimo.

„Ko gero spuoguotumą paskatina didesnis hormonų kiekis, esantis nugriebtame piene, nes jų nesugeria riebalai, – sako dr. B. Buka.“ Šie hormonai vėliau gali pernelyg stimuliuoti liaukas, kurios gamina natūralią odos sekreciją, teigia Amerikos dermatologijos akademija. Žmonėms, kurie yra linkę į rožinius spuogus, pieno produktai gali paskatinti didesnį veido raudonumą, sako N. Schultzas.

Produktai, kurių aukštas glikemijos indeksas

Krakmolo turinčio maisto, tokio kaip balta duona, makaronai ir pyragai ar netgi kukurūzų sirupas, geriau vengti, jei norite skaisčios odos (o gal netgi ir liekno kūno). Aukštą glikemijos indeksą turintys produktai taip pat skatina staigius cukraus kraujyje svyravimus.

2007 m. Australijoje buvo atliktas nedidelio masto tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad vyrams, kurie apribojo aukštą glikemijos indeksą turinčių produktų vartojimą, sumažėjo spuoguotumas. Vis dėlto, pasak dr. N. Schultzo, reikia atlikti daugiau tyrimų, kad iš tiesų suprastume šį ryšį. Tačiau jei vis dėlto bus įrodyta, kad aukštas glikemijos indeksas iš tiesų susijęs su odos problemomis, o jūs pastebėsite, kad jus išberia suvalgius skrudintų bulvyčių, žinokite, kad taip nutiko ne nuo riebalų jų išorėje, o nuo krakmolo jų viduje, rašo YouBeauty.com.

Cukrus

Krakmolingas maistas kenkia, nes krakmolas labai greit suskaidomas ir virsta cukrumi, todėl nenuostabu, kad pats cukrus taip pat turi neigiamą poveikį odai. Aukštas cukraus kiekis kraujyje gali susilpninti odą, nes jis veikia tokius audinius, kaip kolagenas, teigia „Daily Glow“, todėl oda labiau linkusi raukšlėtis.

Todėl šokoladas ir yra įtrauktas į produktų, nuo kurių labiausiai beria, sąrašą – nes jame yra daug cukraus. Jei labai norite šokolado, bet bijote spuogų, rinkitės juodąjį šokoladą – jame daugiausia organizmui naudingų medžiagų.

Alkoholis

Alkoholis yra natūralus diuretikas, o tai reiškia, kad kuo daugiau jo geriame, tuo gresia
didesnė dehidratacija. Jis taip pat pašalina iš odos natūralią drėgmę, todėl gali išryškėti raukšlės ir nelygumai. Be to, alkoholis gali paskatinti rožinių spuogų protrūkius, sako dr. N. Schultzas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)