Taigi ką valgyti, jei sutriko virškinimas?

Bananai

Yra viena priežastis, kodėl bananus rekomenduojama valgyti maratonų bėgikams: bananai yra lengvai virškinami ir paprastai niekada nesukelia virškinimo problemų. Suvalgyti bananą patariama ir prieš sporto treniruotę. Be to, bananai padeda sutrikus virškinimui, nes turi pektino, kuris natūraliai skatina žarnyno veiklą.

Papajos

Tai dar vienas tropinis vaisius virškinimo sistemą raminančių produktų sąraše. Papajos skatina virškinimą, palengvina nevirškinimo simptomus ir padeda esant vidurių užkietėjimui. Jų magija yra susijusi su fermentais papainu ir chimopapainu, kurie padeda skaidyti baltymus ir nuramina skrandį, sukurdami sveiką rūgštinę terpę. Jei parduotuvėje negausite šviežių papajų, galite vartoti papajų ekstrakto tabletes.

Baltieji ryžiai

Kai jūsų skrandis jaučiasi tarsi suriestas į ragą, rekomenduojama valgyti tokį prėską maistą kaip baltieji ryžiai, džiūvėsiai ar virtos bulvės. Be to, kad nesukelia papildomo streso ir taip įjautrintai virškinimo sistemai, šie skrandį raminantys produktai stabdo viduriavimą – jie sugeria skysčius ir padidina žarnyno turinį. Tačiau kai pasijusite geriau, reikėtų rinktis pilno grūdo produktus – ruduosius ryžius ar bolivines balandas, nes juose yra daugiau skaidulų, antioksidantų ir kitų maistinių medžiagų.

Imbieras

Tyrimai rodo, kad imbieras padeda nuo pykinimo ir gerina visą virškinimo sistemą. Ekspertai imbierą pataria valgyti net tuomet, kai apsinuodijate maistu. Sutrikus virškinimo veiklai, galite vartoti imbierinę arbatą ar imbiero miltelius, kramsnoti šviežio imbiero gabaliukus ar imbierinius saldainiukus.

Obuolių tyrė

Kaip ir bananai, obuoliai turi daug pektino, kuris padeda sumažinti viduriavimo simptomus. Sutrikus virškinimo sistemos veiklai, rinkitės ne šviežią obuolį, bet obuolienę, nes virti obuoliai yra lengviau virškinami. Cinamonas taip pat skatina virškinimą, todėl apibarstykite juo obuolių tyrę – taip gausite dar didesnę naudą.

Žolelių arbata

Šilta žolelių arbata turi ne tik raminantį poveikį: tyrimai rodo, kad pipirmėčių ir ramunėlių arbata padeda nuo pilvo skausmų. Pipirmėtės ne tik mažina dirglaus žarnyno sindromo simptomus, bet ir malšina gerklės skausmą bei gerina virškinimą. Raumunėlės taip pat padeda sutrikus virškinimui, nes turi atpalaiduojantį poveikį ir mažina stresą bei įtampą organizme.

Jogurtas

Dauguma pieno produktų yra sunkiai virškinami, tačiau paprasto jogurto atveju yra priešingai. Svarbiausia rinktis tokį jogurtą, kuris turi aktyvių bakterijų kultūrų. Šios kultūros padidins gerųjų bakterijų kiekį žarnyne, o tai savo ruožtu pagerins virškinimą ir sumažins pilvo pūtimą. Idealu, jei rinksitės ekologišką jogurtą be jokių priedų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)