Prieinami, sveikatai naudingi kopūstai labai populiarūs daugelyje kultūrų visame pasaulyje, tai bene populiariausia daržovė virtuvėje.

Kopūstuose ne tik daug vitamino C, juose gausu ir kitų medžiagų, kurios sveikos odai, akims ir širdžiai, rašoma healthandloveplanet.com.

Kopūstų nauda

Dėl didelio kiekio vitamino C kopūstai stiprina imuninę sistemą, skatina greičiau gyti įvairius sužalojimus, žaizdas.

Kopūstuose yra ir antioksidantų. Antioksidantai neutralizuoja laisvuosius radikalus organizme, kurie gali sukelti sunkių ligų – vėžį, širdies ligų. Kopūstuose mažai kalorijų ir daug ląstelienos, kalio, folio rūgšties, beta karotino. Kopūstai gerina virškinamojo trakto veiklą, saugo nuo pernelyg ankstyvo senėjimo, nuo peršalimo.

Raudonuosiuose kopūstuose yra antocianinų, kurie turi antiuždegiminių ypatybių. Reguliariai valgant raudonųjų kopūstų, mažėja uždegimų organizme, gyja chroniniai uždegimai – artritas, širdies ligos.
Šiuose kopūstuose daug seleno, todėl gerinama imuninės sistemos veikla.

Žiediniuose ar įprastuose kopūstuose yra daug vitamino A, kuris svarbus regėjimui, kalio, reikalingo raumenų stiprumui.

Kopūstai skatina cholesterolio šalinimąsi iš organizmo.

Juose esanti ląsteliena gerina virškinimą, naudinga žarnų sienelėms.
Kopūstuose yra ir sinigrino – medžiagos, kuri padeda gydyti prostatos, storosios žarnos ir šlapimo pūslės vėžį. Geriausia kopūsto nepervirti, o dar geriau – valgyti žalią.

Ši stebuklinga daržovė gydo opas, pykinimą, neuralgiją, raudonligę, podagrą, reumatą ir užkimimą.

Žalių kopūstų sultys

Šios sultys dėl jose esančios amino rūgšties metionino padeda gydyti skrandžio opas.

Kad būtų skaniau, kopūstų sultis galima maišyti su morkų ar salierų sultimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)