1. Pažinkite priešą

Jeigu nuoširdžiai netikite, kad jūsų pomėgis cukrui yra priklausomybė, tai skaityti šio straipsnio net neverta. Nes jeigu jums cukraus vartojimas tėra mielas blogas įprotis, tai nėra nieko paprasčiau, nei imti ir jo atsisakyti, tiesa? Tiesiog imkite ir nevalgykite cukraus šaukštais, nedėkite jo į kavą, nevalgykite saldumynų ir panašiai.
Tačiau jeigu jūs negalite „imti ir mesti“, tai teks pripažinti, kas esate priklausomas nuo cukraus, vadinasi, teks su tuo kovoti taip pat, kaip su priklausomybe nuo rūkymo ar alkoholio. Tačiau prieš pradedant kovą reikia sąžiningai sau prisipažinti: „taip, esu priklausomas... o kas toliau?“

2. Venkite vaisių

Jeigu sąžiningai, vaisiai nedaug kuo skiriasi nuo cukrinėje esančio cukraus. Žinoma, fruktozė geriau nei gliukozė, nes kartu su ja gaunate ir ląstelienos, ir vitaminų. Tačiau tai nesumažina vaisių keliamo pavojaus žmogui, kuris nori atsikratyti cukraus. Todėl vaisius galima valgyti tik išskirtinai su riešutais ar kokiomis nors sėklomis, nes būtent jie leidžia sušvelninti „insulino smūgį“.
Taisyklė tokia: kuo daugiau vaisiuje vandens, tuo mažiau cukraus, taigi, apelsinai šiuo atžvilgiu yra geriau už bananus. Ir netgi geriau už mangus. Apelsinai apskritai yra vieni geriausių vaisių.

3. Saugokitės natūropatų

Natūropatai – tai žmonės, kurie gydo žolelėmis. Jūs galite tikėti homeopatija arba ne, tačiau problema slypi vien tik tame, kad ji pagrįsta ne mokslu. Visiškai ne juo. Todėl visi patarimai kaip atsikratyti cukraus, kuriuos duoda žolelių galia tikintys žmonės, turi būti vertinami pakankamai skeptiškai. Nėra jokių stebuklingų žolelių, kurių vartojimas padės jums atsikratyti cukraus pomėgio. Bent jau mokslui jos nėra žinomos. Jeigu mokslas jas žinotų, pasaulyje seniai nebūtų nutukusių žmonių.

4. Atsisakykite alkoholio

Alkoholyje cukraus yra. Vienose alkoholio rūšyse cukraus daugiau nei kitose, tačiau jo yra bet kokiame alkoholyje. Regis, kad cukraus nėra tik gryname spirite, tačiau jo gerti tikrai nerekomenduojame. Alkoholis apskritai nerekomenduotinas – jis kenkia sveikatai ir jame yra cukraus. Kam jį gerti?

5. Keletas žodžių apie angliavandenius

Apie angliavandenius tiek daug mitų, kad juos surinkus į vieną vietą, išeitų knyga „Karas ir taika“. Nesileidžiant į mokslines detales galima pasakyti paprastai – beveik visi angliavandeniai virsta gliukoze (kaip ir cukrus), išskyrus ląstelieną. Kuo daugiau ląstelienos (arba skaidulų), tuo mažiau gliukozės – viskas labai paprasta!
Nėra paprasta? Gerai, tuomet pasakysime kitaip. Jeigu dėl „įtartino“ patiekalo X esate pasirengęs ką nors nužudyti, tuomet greičiausia jame daug gliukozės ir mažai ląstelienos. Pavyzdžiui, jeigu minėtas patiekalas X bus pyragėlis su mėsa, ar jūsų ranka jo sieks?

Greičiausiai, taip. O jeigu tai bus perlinių kruopų košė? Greičiausiai, ne. O sviestinė bandelė? Taip! O duona su sėlenomis? Matyt, nelabai. Taigi, mintis turėtų būti aiški – kuo labiau norisi produkto, tuo didesnė tikimybė, kad jame daug angliavandenių ir mažai ląstelienos.
Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad potraukis kokiam nors patiekalui turėtų būti prilyginamas cukraus kiekiui jame, todėl elgtis reiktų atitinkamai.

6. Gyvenimas be cukraus

Iš ankstesniojo punkto akivaizdu, kad atsisakydami cukraus jūs atsisakote labai daugelio patiekalų, kuriuos šiandien mielai valgote. Jie jums gali netgi pasirodyti būtini, tačiau užtikriname, kad gyventi be jų tikrai įmanoma. Tai jums garantuojame. Daugelis žmonių metų metais valgo vien bulves, ir nieko, gyvi.

Jeigu nepulsite į kraštutinumus, tai jūsų naujais geriausiais draugais taps cukraus pakaitalai ir vandeningi vaisiai su riešutais. Taip pat nauji pomėgiai ar gal netgi santykiai – jums REIKIA atitraukti dėmesį, jeigu norite iš savo gyvenimo išbraukti cukrų.

7. Tiesiog nustokite jį valgyti!

Vienintelis moksliškai įrodytas cukraus atsikratymo būdas – nustoti jį valgyti. Tai tiesa ir kuo greičiau ją priimsite, tuo greičiau atsisakysite cukraus. Jūs taip pat turite suprasti, kai jūsų organizmas iš tikrųjų „nori kažko saldaus“ – tai nutinka, kai cukraus kiekis kraujyje nukrenta žemiau leistinos ribos. Kada tai atsitinka? Pavyzdžiui, kai save kankinate ekstremaliomis dietomis, tokiomis kaip Atkinso ar Dukano, ar dar kokiomis nors užsieninėmis pavardėmis pavadintomis mitybos sistemomis.

Kad cukraus lygis kraujyje nekristų ir jūsų netrauktų į konditerijos skyrių, mityba privalo būti subalansuota, joje privalo būti gausu ląstelienos ir baltymų. Taip pat būtina reguliariai valgyti, tai privalu daryti kelis kartus per dieną.

Jeigu tiesiog dabar valgote saldumynus, jums gali padėti sąmoningas jų atsisakymas bent porai dienų (pradžiai) – jeigu organizme nėra „baltosios mirties“, su troškimu kovoti kur kas paprasčiau. Su sąlyga, kad likusi mityba yra reguliari ir „normali“.
Žinoma, galų gale viskas priklauso nuo valios stiprybės. Ir nuo įpročių pasikeitimo. Ir nuo naujų pomėgių. Ir meilės. Taip taip – juk kieme pavasaris!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)