Donata supažindins su naujosios mitybos principais ir teorija, o Martynas - profesionalus kulinaras - kiekvieną savaitę pateiks vis naujų gurmaniškų patiekalų receptų.

Pradėsime nuo trumpo aptarimo, kam ši programa tinka.

Tau programa tinka:

jeigu mėgsti skaniai valgyti, mėgaujiesi maistu. Valgymas tau reiškia daugiau, negu vien tik mityba. Tai malonus laiko leidimas, tai ir bendravimas, ir…;

jeigu turi tikslą ne tik lieknėti, bet ir išmokti maitintis taip, kad visą laiką išliktum lieknas;

turi laiko lieknėjimui, neskubi, nesi prisirišęs prie konkretaus termino ir konkretaus svarstyklių parodymo;

esi pasiruošęs nuosekliam procesui, kuris prasidės dabar, o pabaigos data nėra numatyta.

Tau programa netinka:

Donata Uchockienė
jeigu maistas, kurį valgai, tau neturi jokios reikšmės. Tavo tikslas yra per kuo trumpesnį laiką numesti kuo daugiau kilogramų;

ieškai naujos dietos, kurios laikysiesi apibrėžtą laikotarpį;

mėgsti metodus, kurie paremti badavimu, valios pastangomis, griežtomis taisyklėmis.

Taigi jeigu pagal šį trumpą aprašymą matai, jog ši programa ne tau, tai čia ir atsisveikinkime. Pasaulis turbūt kasdien pateikia po naują dietą, jų tikrai tau nepritrūks, duok, Dieve, tik sveikatos bent dalį jų išbandyti.

Na, o jei pajautei, kad tai galėtų būti tavo kelias, tęskime toliau.

Programą sudaro trys žingsniai. Galime ją taip ir pavadinti - “Trijų žingsnių programa”. Čia žingsnius tik išvardysiu, detaliau aprašysiu kituose puslapiuose:

Nesinuodyk
Režimas
Produktai

Kaip nuosekliai pradėti programą?

Labai paprastai. Pradėti reikia nuo pirmojo žingsnio ir po dviejų savaičių žengti antrąjį, dar po dviejų savaičių – trečiąjį žingsnį. Tokia, mano manymu, būtų ideali pradžia. Dvi savaitės yra pakankamas, tačiau ne per ilgas laikotarpis organizmui apsiprasti su pokyčiu. Jei skubėsi ir nekantrausi, rizika „nusprūsti“ padidės.

Ko tikėtis programos pradžioje?

Pirmąją savaitę labai tikėtini yra abstinencijos sindromo reiškiniai. Reikia būti tam pasirengusiam ir neišsigąsti. Gali būti, kad abstinencijos sindromą teks įveikti žengiant kiekvieną žingsnį. Tai retas, bet galimas atvejis. Dažniausiai šį reiškinį tenka išgyventi vieną kartą, pirmosios savaitės metu. Retais atvejais – du kartus (pradėjus pirmąjį ir antrąjį žingsnius), ir dar retesniais – nei karto. Būna ir tokių laimingųjų, bet labai jau mažai. Taigi, bus geriau, jeigu būsi tam pasirengęs.

Pirmieji du žingsniai yra pasirengimo etapas. Svoris jų metu gali reaguoti labai įvairiai. Dažniausiai nežymiai krenta, tačiau gali nutikti ir taip, kad tavo svoris per šį laikotarpį didės. Tai labai priklauso ir nuo to, kiek stipriai esu “užsižaidęs” su dietomis. Jeigu pastaruoju metu arba neseniai laikeisi ekstremalios dietos, tai tavo svoris programos pradžioje augs ir tau teks iškęsti su tuo susijusį nerimą. Taigi pasiruošk ir tam.

Ko tikėtis programos eigoje?

Lieknėsi lėtai ir nuosekliai. Pradžioje (po to, kai žengsi trečiąjį žingsnį) svorio kritimo greitis bus maždaug kilogramas – pusė kilogramo per savaitę. Įtakos turi individualios organizmo savybės, antsvorio kiekis. Maždaug po trijų savaičių nuo trečiojo žingsnio pradžios nurimsi, nustosi nekantrauti ir abejoti. Tęsti taps lengva. Svoris nuosekliai kris, svorio kritimo tempas tolygiai lėtės. Kiek kilogramų neteksi ir kiek tai užtruks, priklauso nuo to, kiek per daug jų turėjai.

Ko tikėtis po programos?

Laikotarpio „po programos“ nėra. Jeigu viską padarei nuosekliai, tai ši programa tapo tavo gyvenimo būdu. Tu jau nenori nieko keisti savo mityboje, tu ją jau radai. O ir keisti reikalo nėra, nes esi savim patenkintas!

Na, ir pabaigai svarbiausios taisyklės:

privalai valgyti skaniai. Iš gausybės produktų ir patiekalų atsirink tai, kas tau labiausiai tinka ir patinka;

privalai valgyti sočiai. Valgydamas niekada nebaik todėl, kad manai, jog jau gana. Nustok valgyti tik tada, kai esi sotus.

Šios dvi taisyklės įsigalioja nuo to momento, kai priimi sprendimą lieknėti pagal čia pateiktą programą. Kitas taisykles ir rekomendacijas rasi skaitydamas atskirus programos žingsnius, ir jos įsigalioja palaipsniui pereinant iš vieno žingsnio į kitą.

PIRMAS ŽINGSNIS

Pirmasis svorio metimo programos žingsnis – nesinuodyk.

Nustok:

Valgyti cukrų ir jo turinčius produktus;

Gerti kavą ir vartoti kofeino turinčius produktus (gaiviuosius gėrimus, energinius gėrimus, šokoladą ir kitus);

Nustok gerti alkoholio turinčius gėrimus;

Mesk rūkyti;

Jeigu dar nuodiji save kuo nors, kas čia nepaminėta, nustok tai daryti.

Skamba bauginančiai….

Žinau, nes pati irgi buvau aktyvi visų čia išvardytų dalykų vartotoja. Neįtikinėsiu tavęs ir nebauginsiu žala sveikatai. Trumpai paminėsiu, kodėl siūlau atsisakyti minėtų medžiagų.

Alkoholis ir cukrus be to, kad nuodija organizmą, yra angliavandeniai ir tiesiogiai dalyvauja medžiagų apykaitoje. Jeigu nepažabosi šių dalykų vartojimo, lieknėti bus sunkiau.

Kava ir cigaretės savo kalorijų neprideda, tačiau šie nuodai labai sudarko tavo natūralų organizmo tonusą, ir vykdyti mitybos pokytį reguliariai nuodijantis yra sunkiau.

O kas jeigu?

O kas jeigu nenustosi vartoti cukraus ir/arba alkoholio ir darysi kitus programos žingsnius? Pavyks lieknėti, jeigu alkoholio ir cukraus vartosi nedaug. Jeigu gersi daug alkoholinių gėrimų ir vartosi daug cukraus turinčių produktų, lieknėti veikiausiai nepavyks.

O kas, jeigu nenustosi gerti kavos ir/arba rūkyti ir darysi kitus du programos žingsnius? Svorį numesti pavyks, bet bus nepalyginamai sunkiau laikytis valgymo režimo ir drausmės pasirenkant produktus, nes tavo organizmo tonusas bus nepastovus ir tau tiesiog stigs energijos.

Kodėl geriau atsisakyti visai, o ne bandyti sumažinti?

Kalbame apie medžiagas, kurios sukelia priklausomybę. Priklausomybė šiuo atveju ir yra raktinis žodis ir tuo pačiu atsakymas. Jeigu bandome sumažinti medžiagos, nuo kurios esame priklausomi, vartojimą, tai gyvename nuolatiniame strese. Didžiąją laiko dalį mąstome apie tai, kaip norėtųsi pavartoti…. Kovojame su savo noru, kol pavargstame, ir pasiduodame. Taigi viena alternatyva yra nesibaigianti kova, lydima nuolatinių pralaimėjimų ir kaltės.

Kita alternatyva yra visiškas atsisakymas vartoti. Šitas kelias irgi turi savo kainą - abstinencijos sindromą. Priklausomybė ir abstinencijos sindromas – tai už rankyčių susikibę sesutė ir broliukas. Jeigu jau turi kurią nors iš paminėtų priklausomybių, tai be abstinencijos sindromo reiškinių iš tos bėdos neišlįsi. Tačiau vienkartinis abstinencijos sindromo išgyvenimas palyginti su nuolatine kova yra „menkutė sloga“, jo pasireiškimas labai retais atvejais trunka ilgiau nei savaitę ir atneša didesnį nepatogumą, negu jauti sirgdamas peršalimo liga.

Išvada

Jeigu nori maksimalaus rezultato, prieš pradėdamas mitybos pokyčius nustok save nuodyti. Kuo daugiau padarysi išlygų šioje srityje, tuo galimybė lengvai lieknėti labiau nutols ir taps abejotina.