Nagų grybelis - ne tik estetinė problema. Jis sukelia daug nepatogumų, nes pažeistą nagą skauda, ima spausti avalynė, todėl žmogus kartais būna tiesiog priverstas riboti savo fizinę veiklą bei judėjimą.

Liaudies medicina siūlo net keletą gydymo būdų. Pavyzdžiui, galima kruopščiai išplautas pėdas panardinti į stiprų vyno actą, po to švarias kojines suvilgyti vyno actu ir užsimauti nakčiai. Tokias procedūras kartoti ilgai ir reguliariai. Taip pat galima sumaišyti vienodas dalis stipraus acto, vandens ir kaimišką kiaušinį.

Pėdų prakaitavimą sumažins ąžuolo žievės nuoviro vonelės. Kojas galima mirkyti pieno išrūgų vonelėje, į kojines įberti boro rūgšties miltelių. Mūsų senoliai šią infekciją dažniausiai gydė ir stiprios koncentracijos actu.

Galima iš vieno šaukštelio medetkos žiedų, stiklinės vandens ir truputį glicerino sumaišyti tepalą ir juo tepti pažeistas vietas. Tačiau praktika rodo, kad greičiausiai grybelį išgydyti padės gydytojas.

„Eurovaistinės“ vaistininkės Robertos Janulytės teigimu, nagų grybelį sukelia mikroskopiniai parazitiniai grybai: dermatofitai, trichofitonai, mieliagrybiai, rečiau pelėsiai ir kiti.

„Grybeliu užsikrečiama dažniausiai po kontakto su sergančiu žmogumi ar jo daiktais: avint kito žmogaus avalynę, lankantis pirtyse ir baseinuose ir ten neavint savo avalynės, nesilaikant higienos normų (neplaunamos prakaituotos kojos, tą patį rankšluostį naudoja keli žmonės). Susirgimo riziką didina ir nagų traumos, nepatogios, per mažos avalynės nešiojimas. Taip pat rizika susirgti padidėja nusilpus organizmo imuninei sistemai (sergant cukriniu diabetu, po infekcinių susirgimų, antibiotikų vartojimo)“,- vardija specialistė.

Anot vaistininkės, užsikrėtus dar ilgai gali nepasireikšti ligos požymiai. Dažniausiai pažeidžiami 4 ir 5 kojų pirštų tarpupirščiai, oda pradeda pleiskanoti, kartais niežti. Pėdų raukšlėse atsiranda smulkių, miltus primenančių pleiskanėlių. Dažnai ligonio tai nevargina, tik vėliau oda išsausėja, kartais sustorėja, gali atsirasti skausmingų įtrūkimų.

Būna, kad pėdų skliautus išberia smulkiomis pūslelėmis, tas vietas skauda, niežti. Palengva grybelis pažeidžia ir kojų nagus. Kai nagas pažeidžiamas iš šono ar krašto, atsiranda baltų bei gelsvų išilginių juostų, kurios lėtai plinta per visą nagą. Nago plokštelė lieka blizganti, nesustorėjusi. Ligonis niekuo nesiskundžia, tačiau ištyrus mikroskopu, yra randama grybelio sporų. Kitais atvejais nagas gali suplonėti, atšokti nuo nago guolio.

Kartais nago plokštelė sustorėja, po ja kaupiasi raginės masės, nagai tampa gelsvai pilkšvi. Nago plokštelė nuo šono ir krašto gali tiek ištrupėti, kad lieka tik nago mėnuliukas. Sergant didžiųjų kojos pirštų nagų grybeliu sunku vaikščioti, sportuoti, stovėti, pasirinkti tinkamus batus.

„Pats žmogus negali sau diagnozuoti grybelinės ligos, jis privalo kreiptis į gydytoją. Specialistas ištirs nagus bei padų odą ir nustatys ligą. Kuo ankščiau pradedamas gydyti grybelis, tuo geresni gydymo rezultatai“,- perspėja R. Janulytė.

„Ankščiau gydant grybelinę infekciją nagą pašalindavo ir buvo laukiama kol ataugs naujas, dabar yra nauji, saugūs, patikimi ir veiksmingi vaistai, naikinantys grybelinės infekcijos sukėlėjus.
Vaistinėse dabar daug įvairių priemonių nuo grybelio, todėl, pasitarus su gydytoju, šią varginančią ligą visai nesunku įveikti. Nagų grybelis nėra labai pavojinga liga, tačiau ji turi būti gydoma, nes negydant ši liga gali išplisti po organizmą ir sukelti rimtesnių komplikacijų“,- ramina specialistė.

Vaistininkės patarimai, kaip išvengti grybelio

•Asmens higiena - kasdien plauti kojas su muilu, po prausimosi kojas reikia gerai iššluostyti, ypač tarpupirščius.

•Nagus kirpti taisyklingai - nenukirpti per trumpai, kerpant neapvalinti galų, o kirpti tiesiai

•Dėvėti medvilnines kojines, nešioti laisvesnius, patogius batus, kad kojos juose neprakaituotų ir nebūtų suspaustos.

• Einant į baseiną ar pirtį svarbu turėti savo gumines šlepetes, naudotis asmeniniu rankšluosčiu.

• Jei šeimoje kažkas suserga grybeline infekcija, visiems šeimos nariams reikėtų pasirodyti gydytojui- dermatologui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)