Priemonėse nuo įdegimo yra apsauginiai filtrai ir jie skirti apsaugoti odą nuo saulės spindulių (nudegimo, senėjimo, odos vėžio).

Priemonės po įdegimo skirtos odos drėkinimui, nemalonaus pojūčio pašalinimui esant lengvam nudegimui.

Šiandien egzistuoja trys grupės kosmetinių priemonių, sukuriančių įdegusios odos efektą:

Įdegimo akseleratoriai;
Bronzeriai arba bronzantai;
Priemonės savaiminiam įdegimui (autobronzeriai, autobronzantai).

Kartais dirbtiniu įdegimu klaidingai vadinamas įdegimas soliariume. Teisingiau būtų dirbtiniu įdegimu vadinti įdegusios odos efektą, gaunamą be ultravioletinių spindulių poveikio, išgaunamą lempos soliariume arba saulės pagalba.

Taip pat egzistuoja tabletės įdegimui. Jas reikia gerti, tačiau jos negali būti laikomos kosmetinėmis priemonėmis netgi tuo atveju, jei suteikia kosmetinį poveikį.

Įdegimo akseleratoriai

Tai nauja klasė produktų, kuriuos rekomenduojama tepti ant odos kas dieną keletą dienų iš eilės prieš deginimąsi saulėje. Šios priemonės, į kurių sudėtį įeina aminorūgštys, yra statybinės medžiagos melanino sintezės procese (pavyzdžiui, tirozinas) ir jos turi gebėjimą sustiprinti įdegimą.

Egzistuoja prielaidos, kad vartojant tiroziną ir kitas aminorūgštis pradeda greičiau ir gausiau gamintis melaninas. Tačiau šis postulatas niekuomet nebuvo pademonstruotas realybėje. Nepriklausomi mokslininkai tyrimais nepatvirtina stimuliuojamojo tirozino ir kitų medžiagų, įeinančių į stimuliatorius, poveikio.

Bronzeriai arba bronzantai

Tai kosmetinės priemonės, kurių sudėtyje yra vandenyje tirpstančios dažančios medžiagos. Paprasto odos dažymo sąskaita ir atsiranda “įdegimas”. Tarp bronzerių ir odos pigmentų nevyksta jokios cheminės reakcijos. Jeigu “įdegimo” atspalvis neatsiranda, jį galima lengvai nuplauti vandeniu su muilu.

Esminiu bronzerių trūkumu yra “įdegimo” neatsparumas. Dėl to ant odos atsiranda šviesios, o ant drabužių – tamsios dėmės. Save tolygiai nudažyti yra pakankamai sudėtinga, todėl geriausia būtų kreiptis į kūno dažymo profesionalą. Siekiant išlaikyti naują odos atspalvį, bronzerį reikia tepti po keletą kartų per dieną.

Be to, bronzeris neapsaugo odos nuo saulės spindulių. Jis puikia tinka pasirodymams, fotosesijoms (egzistuoja ir specialios – studijinės tonavimo priemonės), įvykiams, kai reikia atrodyti ypatingai gerai. Tačiau kasdieniniam naudojimui jie netinka. Kitas reikalas – šiek tiek dažyti tik veidą. Visos šios priemonės dirbtiniam įdegimui yra arba uždraustos platinti arba yra nepakankamai patogios ir mažai efektyvios.

Priemonės savaiminiam įdegimui

Jos, yra mažiausiai kenksmingos ir suteikia ilgesnį savaiminio įdegimo efektą. Tai autobronzantai, autobronzeriai.

Priemonės savaiminiam įdegimui leidžiamos platinti didžiojoje civilizuotų pasaulio šalių dalyje. Daugumoje šių priemonių veikiančiuoju pagrindu yra dihidroksiacetonas, kuris reaguoja su raginio odos sluoksnio melanoidais ir taip sukelia odos patamsėjimą.

Dihidroksiacetono kiekis priemonėse, skirtose savaiminiam įdegimui, priklauso nuo pageidaujamo spalvos odos pasikeitimo (išsirinkto įdegimo intensyvumo) ir laikomas normaliu, jeigu neviršija 2-5 procentų. Priklausomai nuo formulės tipo ir odos ypatybių (odos tipo) įdegimo efektas atsiranda po 2-3 valandų ir išlieka 3-4 dienas.

Kartais priemonės savaiminiam įdegimui palieka lengvą metalo kvapą, kuris išnyksta po keleto valandų. Be to, jos yra visiškai nekenksmingos. Dihidroksiacetonas neprasiskverbia į organizmą, o po 3-4 dienų drauge su įdegimu cheminių preparatų produktai taip pat pasišalina ir nuo odos paviršiaus.

Įdegimas, išgaunamas priemonių, skirtų savaiminiam įdegimui, neapsaugo nuo ultravioletinių spindulių taip, kaip natūralus melaninas, pasigaminantis natūralaus įdegimo proceso metu. Nepriklausomai nuo to, kokia tamsi po dirbtinio įdegimo proceso taptų jūsų oda, dirbtinis įdegimas neapsaugo nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio. Taigi, eidami į paplūdimį būtinai naudokitės apsauginėmis priemonėmis nuo saulės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją