Pateikiame knygos ištrauką.

*********************

Laimė – vidinis jausmas. Tačiau kaip dažnai jis veikiamas išorės! Apie tai, kaip jaučiasi storuliai, mes jau kalbėjome. Lieknėdamas dažnas „užsėda“ ant euforijos adatos. Fizikos dėsnis skelbia – staigiai kilai, būtinai krisi. Tai tinka ir jausmams.

Jei džiaugsmas aptemdė protą, galite patirti didelių nusivylimų, kai svoris nustos kritęs ar, dar blogiau, ims grįžti į pradinį tašką, nuo kurio pajudėjote. Jei surasite ramybę savyje, tai ir gražiai, palengva lieknėdami jausitės harmoningai.

Širdis džiaugsis, bet nešokinės iš krūtinės. Su jausmais reikia mokėti draugauti, juos priimti ramiai. Dažnai žmonės siekia rezultato ir lieknėjimo procese tik tuo ir gyvena, o pasiekę tikslą staiga pasijunta tušti, lyg apgauti. Jiems džiugu, kad sulieknėjo, tai neginčytina, tačiau procesas baigėsi, rezultatas pasiektas ir kažko pritrūksta.

Matyt, to laimės hormono, kuris vedė į priekį siekiant tikslo. Ir žmogus jau nebemoka džiaugtis tuo, ką turi. Kasdien jam reikėjo matyti svarstyklių skaičių, kuris rodė kelių šimtų gramų padalą, pasislinkusią žemyn. Protas prisirišo prie šio veiksmo ir nebelikus euforiškos būsenos laimės burbulas subliuško.

Kortizolio pasiutpolkė

Kortizolis vadinamas streso hormonu. Jis tampa aktyvus esant stresinei situacijai ir padeda kauptis riebalams. Ką daryti, kai stresas lydi nuolatos? Atsikratyti jo, neįsileisti, pradėti mąstyti ir kitaip vertinti gyvenimo situacijas.

Pirma vis dėlto išsiaiškinkime, kaip pažadinamas streso hormonas ir kuo virsta neišnaudojama jo sukelta energija.

Mūsų organizmas nepritaikytas nuolatos jausti stresą, įtampą ir kasdienį skubėjimą. Todėl jame vyksta pokyčiai. Organizmas reaguoja į stresą – juk jis signalizuoja pavojų gyvybei. Tuo metu šokteli adrenalino kiekis. Padažnėja kvėpavimas, širdis plaka kaip pašėlusi, gali svaigti galva ar pykinti. Tai organizmo reakcija į stresą.

Jei stresas mus lydi nuolatos, kortizolis pradeda savo pasiutpolkę ir ilgainiui skatina kauptis riebalus pilvo srityje. Mes nežinome, kodėl pilvas nuolat auga. Net nenumanome, kad streso hormonas padeda jam tai daryti. Tad būtina atkreipti dėmesį į savo psichinę būseną. Jei nervai nuolat įtempti, pilvukas užauga nė nepastebint.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)