Skaitytojų istorijas komentuoja gydytoja odontologė Rūta Abloževičienė.

Ievos Ž. istorija

Esu savimi patenkinta studentė, stengiuosi būti pozityvi ir iš gyvenimo imti viską, ką jis duoda, tačiau plačiai šypsotis kol kas negaliu. Mano problema – du per dideli priekiniai dantys, kuriems greičiausiai neužteko vietos, kad taisyklingai „įsitaisytų”.

Mano nuomone graži šypsena yra kažkas neįkainojamo, juk besišypsantis žmogus gali ir kitą žmogų priversti nusišypsoti. Man patinka bendrauti su žmonėmis, tačiau kartais dėl savo šypsenos jaučiu įtampą ir nepasitikėjimą savimi. Domiuosi fotografija, turiu daug nuotraukų, tačiau neturiu nė vienos savo nuotraukos, kurioje šypsočiausi. Mano didžiausia svajonė – pasipuošti nuoširdžia ir gražia šypsena, kuria galėčiau pasidalinti su visu pasauliu! :)

Gydytojos Rūtos Abloževičienės komentaras:

Dalyvei galėtų padėti ortodontinis gydymas – dantų tiesinimas breketais, o po dantų ištiesinimo – vieno priekinio patamsėjusio dantuko estetinis plombavimas. Panašu, kad jis gali būti nebegyvas ir dėl to pakeitęs spalvą.

***************

Aušros K. istorija

Esu Aušra, man 23 metai. Dėl savo dantų kenčiu nuo pat vaikystės. Mokykloje vaikai šaipydavosi, sakydavo, kad mano dantys kaip pas ryklį - auga dviem eilėm. Dantų plokštelę nešiojau nuo 10 metų, vėliau nuo 17 pakeičiau plokštelę į breketus. Tiesa rezultatas po jų tikrai nebuvo stebuklingas, tačiau tikrai buvo geriau nei iki breketų. Visuomet kompleksuoju, kai žmonės prašo nusišypsoti.
Kreivi dantys dar ne vienintelė mano problema. Dantų kanale buvo cista, kurią teko pašalinti chirurginiu būdu. Taip pat neturiu vieno danties.

Apskritai kiek turiu dantų – tiek ir problemų! Pajuodusios plombos, nemalonus burnos kvapas, skausmas. Siunčiu Jums dvi nuotraukas, viena iš jų daryta per mano vestuves. Net gėda tokią nuotrauką žmonėms rodyti. Kai pagalvoju apie ateitį net silpna darosi. Sakoma, kad nėštumo laikotarpiu dantys dar labiau pablogėja, mat viską atiduoda vaikui, dėl to ir suprastėja. Bijau, nes kūdikis planuose jau yra. Prašau, padėkite.

Gydytojos Rūtos Abloževičienės komentaras:

Sunku ką nors pasakyti iš šių nuotraukų. Jei planuojamas vaikelis, reikėtų prieš tai išsigydyti visus dantis, kurie yra sugedę arba su infekcijos židiniais.

Nėštumo ir kūdikio žindymo metu nebūtinai turi pablogėti dantų būklė, reikia kruopščiai juos prižiūrėti – valyti du kartus per dieną, naudoti tarpdančių siūlą, skalavimo priemones, vartoti maisto papildus su kalciu. Aišku, jei dantys jau pradėję gesti arba nekokybiškai sugydyti, šios priemonės problemų neišspręs. Kartais dėl hormoninių pokyčių atsiranda dantenų uždegimas, jos kraujuoja vos prisilietus.

*****************

Ievos A. istorija

Rašau jums liūdną laišką, apie visagalę šypseną. Kreivus dantis turiu nuo vaikystės ir labai dėl to kenčiu. Man 25 metai, niekada nesišypsau, labai kompleksuoju, man sunku normaliai bendrauti ir džiaugtis, kai turiu slėptis ir negaliu nuoširdžiai juoktis ir šypsotis. Atrodo, kad dėl to niekada negalėsiu normaliai gyventi, sukurti šeimos ir jaustis pilnaverte. Turiu dėl to labai daug problemų. Šypsena mano gyvenime – visagalė, dabar ji mane naikina ir kankina. 

Jei turėčiau gražią, sveiką šypseną – šypsočiausi kokias tris dienas neužsičiaupdama, net pražygiuočiau Gedimino prospektu išsišiepusi. Šypsočiausi draugams, kolegoms, artimiesiems, kaimynams ir visam pasauliui. O svarbiausia, palikčiau savo liūdnosios atsiskyrėlės būtį, atsikratyčiau nerimo, neapykantos sau, o kartu ir visiems, kurie yra laimingesni.

Mano dantų būklė nėra gera, kai kurie jų pagedę, pažeistas emalis, vienas dantis uždėtas.

Neprašysiu draugų ar artimųjų, kad balsuotų už mane, juk tai baisi paslaptis ir gėda! Todėl, vis dar tikiu sėkme ir žmonių geranoriškumu kuris gelbės mano apgailėtiną egzistenciją. Esu dar jauna ir mano gyvenimas dar galėtų pasikeisti. Be galo noriu gyventi, šypsotis ir džiaugtis dabar, o ne po pusamžio, kai sugebėsiu sutaupyti pakankamai pinigų, ir visai save sugriaušiu. Neabejoju, kad ir aš turėsiu progą kažkam padėti išsigelbėti ir tai padaryti su gražia šypsena!

Gydytojos Rūtos Abloževičienės komentaras:

Kreivi dantys pastaruoju metu yra daugelio pacientų problema. Kai kurias priežastis jau minėjau anksčiau. Yra tik vienas būdas tai išspręsti – dantų tiesinimas breketais. Po jo pacientei reikėtų protezuoti vainikėliu arba laminate vieną priekinį dantuką. Prieš pradedant gydymą būtina sugydyti visus pažeistus dantis ir išmokti tinkamai juos prižiūrėti. Nešiojant breketus ypatingai daug dėmesio reikia skirti kokybiškam dantų valymui ir priežiūrai, nes priešingu atveju nuo besikaupiančio ant breketų ir aplink juos  apnašo, dantų būklė dar pablogės.

*****************

Jūratės M. istorija

Nemažai jaunų žmonių yra susidūrę su silpnais dantimis, tarp jų esu ir aš.

Man yra 24 metai, o dantys – baisūs. Nuo pat vaikystės mano dantys buvo silpni, greičiausiai tokius paveldėjau iš tėvų. Tvarkiausi juos kiek tik galėjau, bet, kaip ir daugumai merginų, dantys dar labiau susilpnėjo po gimdymo,. Kai tik pagimdžiau dantys ėmė po truputį trupėti. Ypač baisūs pasidarė viršutiniai priekiniai dantys, dėl kurių nesmagiai jaučiuosi tarp kitų žmonių.

Sunku susirasti ir darbą. Jei darbdaviui sakai, kad negeri alkoholio, nerūkai, neturi kitų žalingų įpročių, jis žiūri į išvaizdą, o dantys ją sugadina ir sudaro visai kitokio žmogaus įvaizdį. Norėjau būti pardavėja, bet tam reikia ir geros išvaizdos. Rudenį norėjau tvarkytis dantis ir turėjau susitaupiusi pinigėlių, kad nors pora dantų priekyje susitvarkyčiau, bet, deja, šeimoje buvo sunkus metas. Taip vis atidedu dantų tvarkymą. Vis tikiuosi, kad gausiu darbą, bet niekaip nepavyksta jo rasti.

Dabar laukiu į pasaulį ateinant dar vieno lėliuko, kuris buvo netyčiukas. Reikia susitvarkyti dantis, bet, gaila, nėra galimybių tai padaryti. Ypač liūdna pasidaro kai nueinu pas odontologą ir jis baisisi mano dantimis. Pasako „Tokia jauna, o dantų neprižiūri.“ Prižiūrėčiau, bet, deja...

Turiu vyrą. Pas jį gražūs dantys, pas dukrytę, kuriai dabar beveik 6 metukai, taip pat gražūs, sveiki dantukai. Net ir būdama su savo artimaisiais užsidengiu burną, nes man labai nesmagu. Dėl dantų nesinori nei šypsotis, nei kažkur išeiti, bendrauti su kitais žmonėmis... Bet turiu svajonę, kad man pavyks turėti gražius dantis, jie man suteiks drąsos bendrauti ir nesigėdyti, nesislėpti nuo kitų. Juk svajonės anksčiau ar vėliau išsipildo...

Gydytojos Rūtos Abloževičienės komentaras:

Dantys labai pažeisti. Yra daug priežasčių, kurios tai nulemia, bet paveldėjimas yra viena svarbiausių. Tačiau net paveldėjus silpnus dantis, tinkamai juos prižiūrint ir dažnai tikrinantis, o atsiradus menkiausiems pažeidimams iš karto gydant, juos galima išsaugoti kuo mažiau pažeistus.

Pirmiausia tuo rūpintis turėtų vaikų tėvai, tačiau dažnai jiems trūksta kvalifikuotos informacijos, kaip tai daryti konkrečiais atvejais. Šiai dalyvei gali būti sudėtinga, nes nėštumo metu tokios būklės dantys išties pablogėja, o kažkiek gydyti juos galima viduriniojo trimestro metu.

*****************

Kristinos M. istorija

Svarsčiau ne vieną naktį ar rašyti. Kaip, beje, ir prieš kiekvieną panašų konkursą. Bet vis neišdrįsau... Baimė, gėda. Kas turi bėdų su šypsena, supras mane. Bet iš kažkur atėjo suvokimas, kad man reikia pagalbos. Niekada neturėjau gražių dantų. Ką ten gražių, niekada nebuvo tokių, kuriuos norėčiau kad ir neplačiu šypsniu rodyti. Na, gal pradinėse klasėse.

Paniškai bijojau stomotologo, o manęs ir nevesdavo, na, nebent jau užpuldavo baisus skausmas ar istindavo žandas. O pati vis nedrįsdavau, ką čia nedrįsdavau, tiesiog ištikdavo panikos priepuolis pagalvojus apie stomotologo kėdę. Ir natūralu, einant metams, problemos didėjo kosminiu greičiu. Šalia panikos stomatologams atsirado suvokimas, kad aš niekada nesutaupysiu tokios sumos, kokia reikalinga.

Iš tikrųjų, labai pavargau taip gyventi. Man tik šiek tiek daugiau nei 30 metų, o jau matau kaip mano lūpų kampučiai pradeda svirti žemyn, aš nemoku juoktis (kas normaliems žmonėms tikriausiai nelabai suvokiama), nes tai daryti užčiaupta burna gana sudėtinga, apie šypseną aš nekalbu, nes išgąsdinčiau visus aplinkinius, net kalbėti nelabai moku, nes tai darydama instinktyviai nuleidžiu galvą, kad pašnekovas nepamatytų mano dantų.

Per tiek metų tapau gera maskavimosi meistre, net nežinau, ar kas pastebi mano dantis, nes net repetuodavau prieš veidrodį, kaip kalbėti, kad nesimatytų tie nelemti dantų likučiai. Galų gale, vengiu bučinių, nes bijau kad jei mano vyras sužinos, kokia situacija, jam apskritai tas procesas bus šlykštus. Man tiesiog labai labai reikia pagalbos. Kaip ir kitiems čia dalyvaujantiems...

Gydytojos Rūtos Abloževičienės komentaras:

Gali būti, kad dar esančių dantų likučių jau nebepavyks išgelbėti, gal tik keletą apatinių dantų. Tokiais atvejais dantys ar jų šaknys būna labai pažeisti, suminkštėję ir visiškai nebetinkami  nei plombavimui, nei protezavimui. Jeigu  pilnai nelieka dantų, galimos kelios išeitys – gaminami išimami dantų protezai arba ant implantų pritvirtinti dantų protezai. Abiem atvejais būtų atstatyta ir funkcija, ir estetika. Pacientė jauna, greičiausiai nenorės išimamų dantų protezų, bet netgi tokie būtų geriau negu yra dabar. Be to, tai galėtų būti laikinas problemos sprendimas iki implantacijos.

********************

Živilės K. istorija

Man yra 36 metai. Kaip ir visos merginos, noriu šypsotis, bet pirmiausia norisi turėti gražią šypseną, kurios  aš neturiu, mano dantys yra labai silpni ir pagelte. Ačiū iš anksto, kad įtrauksite mane į konkursą dėl gražesnės šypsenos. :)

Gydytojos Rūtos Abloževičienės komentaras:

Gali būti, kad nėra taisyklingas sąkandis, trūksta vietos kai kuriems dantims. Taip pat yra pažeisti priekiniai dantys. Jeigu dalyvė norėtų keisti jų formą ir spalvą, rekomenduočiau protezuoti vainikėliais arba laminatėmis, priklausomai nuo pažeidimo laipsnio. Kartais gali pakakti ir estetinio plombavimo, matosi toks jau kartą buvo atliktas vienam dantukui, tačiau rezultatas nepakankamas.

*****************

Nastios S. istorija

Ne visi mano dantys yra lygūs, todėl labai norėčiau dalyvauti konkurse ir jį laimėti. Man yra 18 metų, mokausi gimnazijoje. Daug kartų dalyvavau modelių atrankose, tačiau dėl šypsenos manęs nepriimdavo į agentūras. Labai prašau padėti man – noriu būti gražia, o iki tikrojo grožio man trūksta tik tobulos šypsenos.

Gydytojos Rūtos Abloževičienės komentaras:

Išties dalyvė – daili mergina. Kreivus dantis galima ištiesinti bet kokio amžiaus žmonėms, tad reikętų kreiptis į gydytoją ortodontą, gydymas breketais užtruktų apie porą metų. Būna, kad  agentūros pačios  pasirūpina savo modelių dantimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)