Plastinės operacijos visame pasaulyje tapo norma, nieko nebestebina savo išvaizdą trokštantys pasitobulinti vyrai ir moterys. Medicina progresuoja, tad vis daugiau žmonių ryžtasi pokyčiams. Visgi svarbu suprasti, kad po kiekvienos chirurginės intervencijos susidaro randai, kurie, tinkamai jais rūpinantis, puikiai sugyja ir beveik nesimato. Būtent dėl to ypač svarbu atsakingai rūpintis savo sveikata po operacijos, nes tai laikotarpis, kurio metu gyja žaizdos ir vyksta randų formavimosi procesas.

Estetinė chirurgija tai gydymas atliekant operacijas siekiant tam tikrų estetinių rezultatų. „Nors gydymo procesai tobulėja, dar nesukurta tokia technologija, kuria atlikus chirurginę operaciją būtų galimybė išvengti randų. Žmogaus organizmas genetiškai gyja per randus. Pjūviai, žinoma, atliekami taip, kad randai nesimatytų arba matytųsi minimaliai. Pavyzdžiui, veide pjūviai atliekami griežtai saugant estines zonas: po smakru, pagal plaukų augimo liniją, veido raukšlėse ir net šnervių viduje... – pasakojo Sauliaus Vikšraičio plastinės chirurgijos centro gydytojas chirurgas Ernest Zacharevskij.

Chirurginės žaizdos įprastai sugyja labai greitai, nes operacijų metu atliekant pjūvius siekiama, kad audiniai būtų kuo mažiau traumuojami ir kuo greičiau atsistatytų. Pavyzdžiui, po vokų ir krūtinės plastinės operacijos siūlai traukiami po 5-7 dienų, o vidiniai siūlai netraukiami, nes ten naudojami tirpstantys siūlai, jie rezorbuojasi – tirpsta organizme savaime.

Kad žaizda sugytų, turi praeiti 4 laikotarpius, pirmasis – krešėjimas, antrasis laikotarpis – uždegiminė fazė, trečiasis – ląstelių migracija, audinio atsinaujinimas. Paskutinio laikotarpio metu žaizda visiškai užsikloja epidermiu – odos paviršiniu sluoksniu.

Rando kokybė priklauso ne tik nuo pjūvio

Pasak gydytojo, kai žaizda sugyja, pjūvis tampa beveik nematomas, tačiau ar gijimo procesas sėkmingas ir kokia rando kokybė, priklauso nuo kelių faktorių.

Randai formuojasi iki metų laiko, kai kurie ir dar ilgiau, kuo greičiau randas iš raudonos, rausvos spalvos taps baltu, tuo yra geriau. Tam naudojami silikoniniai kremai ir pleistrai, fizioterapinės procedūros, tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį ir į vidinius bei išorinius faktorius, darančius neigiamą įtaką žaizdų gijimui. Vidiniai faktoriai siejami su žaizdos aplinka, jei žaizda užkrečiama, pažeidžiami aplinkiniai audiniai, lieka svetimkūniai.

E. Zacharevskij teigimu, dažnai pasitaiko atvejų, kuomet pacientai nesilaiko gydytojo nurodymų ir neskiria pakankamai dėmesio išoriniams faktoriams. „Reikia atkreipti dėmesį, kad kuo organizmas senesnis, tuo visi metabolizmo procesai yra lėtesni ir žaizdos gyja lėčiau. Kai yra didelės žaizdos, organizmui reikia struktūrinių elementų – baltymų, tad labai svarbi pilnavertė mityba, o būna atvejų, kai pacientai nepaiso šio nurodymo ir laikosi griežtų dietų. Žaizdų gijimui įtaką daro ir onkologinės ligos, cukrinis diabetas“,– komentavo E. Zacharevskij.

Atlikus operaciją ir po kelių dienų ištraukus siūlus nesibaigia paciento ir gydytojo bendravimas. Specialistai rekomenduoja apsilankyti pas operavusį gydytoją po vieno, trijų mėnesių ir po pusės bei metų laiko, kad būtų stebimas žaizdų gijimo procesas. Jei randėjimas progresuoja, randas tampa grubesniu, iškyla virš odos paviršiaus nereikia laukti metų laiko ir nedelsiant kreiptis pagalbos.

„Kartais pacientai nesikreipia laiku, kai galima išvengti komplikacijų. Atvyksta tuomet, kai jau susidaro grubūs randai, kai nesilaiko randų priežiūros principų. Svarbu ne tik subalansuota mityba, būtina atsisakyti saulės vonių, pirties bei nebūti UV spinduliuose bent tris mėnesius.

Žalingiausias veiksnys – rūkymas

Visgi gydytojas pripažįsta, kad daugiausiai žalos pacientams pridaro rūkymo priklausomybė. „Po operacijos užtenka surūkyti vieną cigaretę ir sutrinka kraujotaka. Sudėtinga mikrochirurginė, rekonstrukcinė operacija, trukusi 4-5 valandas, gali būti bevertė“,– pabrėžė E. Zacharevskij.

Gydytojai rekomenduoja visiškai atsisakyti rūkymo planuojant chirurginę operaciją ir po jos. Rūkymas gali sutrikdyti žaizdų gijimo ir randų formavimosi procesus randų formavimosi procesą, dėl kurio susiformuos nelygūs, raudoni randai arba kils komplikacijos.

„Net ir suteikus pacientams informaciją, kodėl negalima rūkyti ar degintis saulėje po operacijos, jie vis vien rizikuoja - priklausomybė nugali komplikacijų pavojų. Pavyzdžiui, kartą moteris po vokų plastinės operacijos deginosi saulėje, netepė operuotų vietų silikoniniais kremais, nenešiojo akinių nuo saulės ir po kelių mėnesių kreipėsi dėl raudonų randų. Svarbu suprasti, kad vėliau gali būti per vėlu, savo sveikata, pooperacine būkle reikia rūpintis iš karto ir laikytis gydytojų rekomendacijų“, – pabrėžė gydytojas.

Kad ir kaip sklandžiai vyktų chirurginė operacija, galutinį rezultatą lemia ir pooperacinis laikotarpis, kurio metu ypač svarbus paciento ir gydytojo bendradarbiavimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)