Šventinis Velykų stalas sunkiai įsivaizduojamas be majonezo. Dar XVIII a. atsitiktinai iš aliejaus, kiaušinių, acto ir druskos suplaktu padažu esame įpratę gardinti ne tik kiaušinių, bet ir žuvies, mėsos patiekalus, daržovių salotas. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad tai vienas kaloringiausių maisto produktų.
© DELFI / Kiril Čachovskij

Kokybė priklauso nuo aliejaus ir kiaušinių kiekio

Valgomajame šaukšte neriebaus majonezo yra apie 80 kilokalorijų, o 80 proc. riebumo – net 232 kilokalorijos, nes į pramoniniu būdu gaminamo padažo sudėtį įeina augalinis aliejus, kiaušiniai ar jų produktai, pieno produktai, cukrus. Taip pat dedama druskos, garstyčių, acto, maisto priedų ir vandens.


Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės Ritos Sadūnaitės, mažesnio riebumo majonezo sudedamųjų dalių sąraše dominuoja vanduo. Kuo padažas riebesnis, tuo jame daugiau aliejaus. Taigi, renkantis majonezą pirmiausia atkreipkite dėmesį į jo riebumą. 


Majonezo kokybė taip pat priklauso nuo naudojamų kiaušinių produktų. Brangesni padažai gaminami iš vištų kiaušinių trynių, tačiau majonezų gamybai gali būti naudojami ir kiaušinių milteliai ar kiaušinių trynių milteliai.

Iš natūralių produktų pagaminti padažai 


Svarbu nepamiršti perskaityti, kokia etiketėje nurodyta rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. „Į majonezo sudėtį gali įeiti fermentinis actas, vyno actas, spirito actas. Tai natūralūs maisto produktai. Pigesniuose gaminiuose jie būna pakeisti acto rūgštimi (E 260), pieno rūgštimi (E 270), citrinų rūgštimi (E 330). Emulsiklių, stabilizatorių funkcijai atlikti, t.y. apsaugoti gaminį nuo susisluoksniavimo į atskiras frakcijas, naudojama ksantano derva (E 415), guaro derva (E 412), krakmolas“, - vardina R.Sadūnaitė. 


VMVT Maisto skyriaus specialistė atkreipia dėmesį, kad nors gaminant majonezą naudojama nemažai skirtingų maisto priedų, konservantų, dažiklių ir saldiklių, tačiau gamintojai neviršija leidžiamų didžiausių kiekių, kuriuos yra nustačiusi Europos Komisija. 


Be to, mūsų gamintojai jau ne vienerius metus siūlo majonezą be konservantų ir dažiklių. Dažniausiai toks padažas gaminamas iš aukščiausios kokybės žaliavų, visi komponentai kruopščiai atrinkti, o riebalai subalansuoti.


Skaitant majonezo etiketę, daugelį išgąsdina modifikuotas arba pakeistų savybių krakmolas. Tačiau jis neturi nieko bendro su genetiškai modifikuotu produktu. „Krakmolas pramonėje gali būti chemiškai modifikuojamas, t.y. pakeičiamas. Šio proceso metu krakmolo molekulėje pakeičiamos kelios jungtys, dėl to pakinta jo technologinės savybės. Tačiau krakmolo, kaip produkto, esmė nepasikeičia. O genetiškai modifikuoti produktai sukurti naudojant genų inžineriją“, - pabrėžia R.Sadūnaitė.

Į lėkštę – saikingai 


Kadangi majonezas – riebus produktas, jame yra nemažai acto ir cholesterolio, nereikėtų labai daug šio padažo duoti mažiems vaikams. Saikingai jį reikėtų vartoti ir žmonėms, sergantiems ateroskleroze, tulžies pūslės ir latakų akmenlige bei kitomis ligomis, kai cholesterolio kiekis kraujyje būna padidėjęs. Reikėtų majonezo vengti ir žmonėms, norintiems numesti svorio.
Sveikiems suaugusiems žmonėms taip pat nepatariama majonezu piktnaudžiauti – nereikėtų juo gardinti visų iš eilės patiekalų ar gausiai pilti į lėkštę.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
Naujienų prenumerata

Top naujienos

R. Valatka. Pagonišką nuotykių ilgesį aitrina nedegantys kumečių laiškai iš praeities (24)

Aksominis sezonas. Turėjo baigtis su Žoline. Bet nesibaigė. Užplūdusi šiluma ir akivaizdžiai...

Nematyta Anykščių pusė: daug netikėtų atradimų – vos per vieną dieną (17)

Anykščiai – miestas siurprizas. Tarp ežerų ir miškų įsikūręs nedidelis miestelis jau nuo...

Atakas Ispanijoje įvykdžiusi kuopelė „neutralizuota“, aptikti šiurpą keliantys radiniai (203)

Kuopelė, kuri panaudodama automobilius įvykdė atakas Barselonoje ir Kambrilse, buvo...

Savame bute jaučiasi kaimynų įkaitu (7)

Nuo lubų besisunkiantis vanduo, kibirkščiuojantys laidai ir nuolatinė drėgmė jau tapo...

Užsiminė apie galimybę padėti mažiau uždirbantiems, dėl kurios iečių nelaužo jokia partija (71)

Politikai turėtų peštis ne dėl Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų, o galvoti apie...

Atsibodo valdžios diskriminacija – renka parašus (1)

Šiemet įsigaliojęs naujasis Administracinių nusižengimų kodeksas jau kurį laiką neramino...

Beprasmė tragedija: pasaulio čempionas Rusijoje pateko į mirtinas muštynes (167)

Rusijos sporto bendruomenė sukrėsta: nuo patirtų sunkių galvos traumų Anapilin iškeliavo...

Būtina aplankyti bent kartą gyvenime: šie paplūdimiai garsėja visoje Europoje (3)

Keisčiausių formų uolos ir paslaptingos grotos, tarp jų įsispraudę paplūdimiai su Atlanto...

„Brexit“ žala. Kas laukia tūkstančių darbuotojų iš Lietuvos? (271)

Šimtai tūkstančių darbuotojų iš Europos Sąjungos valstybių nėra užtikrinti dėl savo...

Kvapą gniaužiančios vestuvės: prabanga, 3 metrų šleifas ir seksualus nuotakos šokis (6)

Dainininkė, šokėja bei aktorė Rochelle Pangilinan ištekėjo už aktoriaus bei modelio Arthuro...