Tačiau jūs tikriausiai žinote, kad reklaminiai stulbinančių produktų skelbimai žurnalų nugarėlėse gali būti nepatikimi.

Bendrąja prasme, visuomenės svarstymai apie moterų kojas yra progreso ženklas. Per pastaruosius 2000 metų, kai moterys buvo slepiamos po miestietiškais moteriškais apdarais, moterų kojos iš po ilgų, sunkių drapiruočių išlindo tik 1920-aisiais. O dabar yra sudėtinga įsivaizduoti, kaip tai anuomet atrodė radikalu. Ir koks nepadorus buvo moters kojų vaizdas Folies Bergeres’e. Viktorijos laikų moterys mandagioje visuomenėje net nedrįsdavo ištarti šio žodžio – “galūnė” buvo pakankamai drąsi nuoroda – ir padoriuose namuose netgi stalų kojos buvo slepiamos po staltiesėmis.

Ištisus amžius moterys galėjo apnuoginti savo rankas ir pečius – ir iš tiesų nemažą savo krūtinės dalį. Tačiau, kaip sakoma Cole’o Porter’io eilėse, trumpas žvilgsnis į kojines buvo kažkas šokiruojančio. Kodėl taip buvo? Laikant moteris supančiotas milžiniškuose sijonuose, be abejo, labai tiko patriarchatui. Mados istorikė Anne Hollander pažymi, kad šis apsirengimo dvilypiškumas taip pat atspindi klasikinę vyrų moters seksualumo baimę.

Sijonai 1960-aisiais pakilo taip aukštai, kaip tik galėjo, o tuo pat metu pradėjo kurtis ir aktyvėti šiuolaikiniai moterų judėjimai. Sutapimas? Tik ne Barbara’os Clark Smith nuomone. B. Clark Smith yra 1989 m. Smithonsianiškosios parodos “Vyrai ir moterys: drabužių, lyties ir galios istorija” kuratorė. Ji pasakė, kad “ruošiant šią parodą, aš atradau, kad pats pavojingiausias dalykas, kurį gali padaryti moteris, yra parodyti savo kojas, nes matomos kojos yra veiklumo, jėgos, energijos ir galios ženklas.”

Maždaug tuo pat metu, kai išpopuliarėjo mini sijonai, moterims tapo visuotinai priimta nešioti kelnes – vien jau tai yra ryškus ženklas to, kad moters vieta visuomenėje keičiasi. Jei norite žinoti, kada moterys įgijo kritinį svorį JAV vyriausybėje, tai įvyko tuomet, kai moterys senatorės ir ministrų kabineto narės, priklausomai nuo nuotaikos, pradėjo nešioti kelnėtus kostiumus.

Ar manote, kad dar liko kokie nors tabu, susiję su moterų kojų rodymu? Kaip jaučiatės atidengdama savo kojas?

Šiek tiek faktų

Betty Grable vienos kojos demonstravimą Antrojo pasaulinio karo metu pavertė patriotiniu veiksmu. Imperatorinis britų karo muziejus teigia, kad 10 milijonų jos prismeigiamų plakatų kopijų buvo išdalinta sąjungininkų kariuomenei, o 1940-aisiais jos kojos Lloyd’o agentūroje Londone buvo apdraustos 1 250 000 JAV dolerių suma. Jos kojų apimtis ties kulkšnimi buvo 7 coliai, 12 colių ties blauzda ir 19 ties šlaunimi. Įrodydama, kad viešumas yra amžinas džiaugsmas, L’Eggs pėdkelnių kompanija 1996 m. apdraudė savo žymiojo kojų modelio Jamie Lee Curtis kojas milijono dolerių sumai. Tuo tarpu Hanes kompanija yra įsitikinusi, kad Tina Turner savo kojomis gali pasirūpinti pati.

Tie, kurie sekė Princesę Dianą, nesunkiai prisimins, kaip jai išlipant iš limuzino kildavo jos sijonėliai ir tai buvo pagrindinė paparacių prekė laukiant, kada Diana taps karaliene.

Modelio Nadja Auermann neįprastai ilgos kojos jos proporcijas padaro artimiausiai atitinkančiomis Barbės standartus.

Kaip išlaikytų kojas gražias, tikriausiai kiekviena moteris naudoja savus metodus - renkasi atitinkamus pratimus, masažą...Tačiau ką daryti, kad mūsų kojos nepavargtų arba kaip jas, prabėgus įtemptai darbo dienai, atgaivinti? Siūlome pabandyti keletą kosmetikos naujienų.

1. "Energizing emulsion for tired legs", firma "Clarins". Nuostabus skystis, akimirksniu pašalinantis kojų nuovargį, atšaldantis kojas ir suteikiantis joms lengvumo jausmą. emulsiją galima tepti tiesiog ant pėdkelnių, jis nelimpa ir nepalieka jokių dėmių.

2. "Foot cream/Refreshing Foot Spray", firma "Neutrogena". Efektas panašus. Turi ir dezodoruojantį poveikį.

3. Tokį pat efektą duoda ir kremas su Negyvosios jūros druska "Mineral care Foot Cream" iš serijos "Dead Sea Products".

Rūpinkitės savimi ir žavėkite!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją