Išemine širdies liga triskart dažniau serga vyrai, nei moterys.

Vyrų savižudybių skaičius yra didesnis nei moterų kiekvienoje amžiaus grupėje.

Savižudybės ir nužudymai – vienos iš pagrindinių priežasčių, dėl ko miršta 15–34 m. vyrai.

Moterų, kurios sulaukia 85 metų amžiaus, yra dukart daugiau nei vyrų.

Kodėl vyrai miršta pirmi

Štai keli faktai, pateikti medicinos mokslų daktarės Marianne Legato knygoje „Kodėl vyrai miršta pirmi: kaip pailginti savo gyvenimą“. Autorė atliko didžiulį darbą, ištyrinėjusi biologinius, kultūrinius ir asmenybinius veiksnius, kurie mažina vyrų gyvenimo trukmę, rašoma independent.co.uk.

Psichologiniai veiksniai

Vyrų mirtingumas didesnis, nes jie psichologiškai mažiau atsparūs ir labiau pažeidžiami. Kitaip nei moterys, kurios įnirtingai kovoja su savo ligomis ir stropiai stebi savo sveikatą, vyrai negali pasigirti stropumu šiuo klausimu. Dažniausiai stiprioji lytis nepaiso gydytojų rekomendacijų, praleidžia numatytas apžiūras ir nesikreipia pagalbos į medikus, nes tikisi, kad „viskas praeis savaime“.

Sveikatos problemos, išprovokuotos auklėjimo

Vyras kenčia skausmą ir pro pirštus žiūri į pagrindinius ligos simptomus, nes jam nuo vaikystės buvo kalama: „Kentėk, neparodyk, kad tau skauda, būk stiprus, nesiskųsk! Tada būsi tikras vyras!“

Statistika parodo: daugiau nei pusė vyrų pagalbos į medikus kreipiasi tik spaudžiami sutuoktinės ir giminaičių, arba kai būklė staigiai pablogėja. Todėl galima sakyti, kad vyrus pražudo auklėjimas.

Kaip vyrui gyventi ilgiau

Savo knygoje dr. M. Legato ragina medicinos bendruomenę imti stipriau kontroliuoti vyrų sveikatą. Bet jos manymu, svarbų vaidmenį šiame procese turi vaidinti patys artimiausi žmonės – žmona, mama, sesuo, dukra. Jei moterys sugeba įveikti krūties vėžį, – sako ji, – jos, be jokios abejonės gali ir privalo išsaugoti savo vyrus. Stiprioji lytis verta dėmesingo požiūrio.

Marianne Legato išskiria kelis veiksnius, kurie išprovokuoja ankstyvą vyrų mirtį. Štai jos patarimai, kurie padės vyrams pailginti gyvenimą.

1. Visada atvirai kalbėkitės su gydytoju.

Palikite drovumą už kabineto durų. Moterys nuo ankstyvo amžiaus įpranta tiesiai kalbėtis apie savo problemas su gydytojais. Galbūt apie kokius nors simptomus vyrams kalbėtis nejauku, bet užsiminti apie juos vis vien būtina, nes jie gali nurodyti rimtą susirgimą. Erekcijos sutrikimas, žinoma, nėra lengva tema, bet tai gali būti susiję su diabetu ir širdies ligomis. Todėl verta įveikti savo drovumą ir atvirai pasakyti viską gydytojui – tai gali išgelbėti jūsų gyvybę.

M. Legato primygtinai rekomenduoja vyrams reguliariai tikrintis sėklides. Gal pojūčiai ir nėra malonūs, bet jie sukelia mažiau nepatogumų nei potencialiai gali sukelti prostatos vėžys.

2. Tikrinkitės testosterono lygį.

Po 30-ies metų testosterono lygis vyro organizme pradeda mažėti apytikriai 1 proc. per metus. Sumažėjus testosterono lygiui, gali sumažėti gyvybinis tonusas, raumenų masė, gebėjimas pakelti fizinį krūvį, gali susilpnėti atmintis, koncentracija, lytinis potraukis. Visa tai gali paskatinti depresiją, kuri pražūtingai veikia vyrų sveikatą, potencialiai didina išeminės širdies ligos riziką.

Didesnė smarkaus testosterono sumažėjimo rizika gresia sergantiems diabetu. Yra keli gydymo būdai, pavyzdžiui, geliai, pleistrai, injekcijos, kurie padeda greitai atkurti šio gyvybiškai svarbaus hormono lygį.

3. Palaikykite imunitetą.

Vyrų imuninė sistema ne tokia stipri, kaip moterų. Statistika parodo, kad vyrai dažniau nei moterys miršta nuo 7 iš 10-ies labiausiai paplitusių infekcijų, ypač nuo tuberkuliozės ir venerinių ligų.

Jaunuoliui pradėjus lytinį gyvenimą, jis turi būtinai imtis apsaugos nuo lytiniu būdu plintančių ligų priemonių. Vyrai taip pat linkę ignoruoti skiepus vykdami į užsienio (tarp jų ir egzotiškas) šalis. O apie sveiką mitybą dauguma vyrų apskritai pamiršta, teisindamiesi užimtumu, laiko stoka, tingėjimu ir, kaip bebūtų keista, valios neturėjimu – kaipgi atsilaikysi prieš pagundą skaniai (ir nesveikai) pavalgyti!

4. Nelikite vieni su depresija.

Vyrų depresija daug pavojingesnė, nei įprastai manoma. Juo labiau, kad jos simptomai ne visada akivaizdūs. Jei moterį ištinka nervinė krizė, apie tai sužino dauguma jai artimų žmonių, o gal net visi. Vyrai stengiasi iš paskutiniųjų slėpti tokias būsenas. Kartais juos išduoda elgesys. Vieni panyra į alkoholio liūną, kiti ištisas dienas praleidžia prie televizoriaus arba internete, dar kiti leidžiasi į seksualinius nuotykius. Kovos su depresija būdų sąraše psichologas yra paskutinėje vietoje. Toks gyvenimo būdas kelia tiesioginį pavojų sveikatai.

Sunkus laikotarpis vyro gyvenime – andropauzė, kai krenta testosterono lygis. Tai panašu į moterų menopauzę. Tokiu laikotarpiu dauguma vyrų būna linkę į stiprią depresiją, kurią jiems sunku įveikti.
Atminkite: psichologinė būklė ne mažiau svarbi nei fizinė. Tabletės ne visada duoda norimą rezultatą, ypač jei yra vartojamos ne pagal specialisto nurodymus, o parekomendavus diletantams, kuriems „tai padėjo“. Kartais atviras pokalbis su psichologu gali būti labai naudingas.

Negydoma depresija gali turėti katastrofinių pasekmių. Kalbant apie savižudybes, egzistuoja statistika: moterys dažniau bando žudytis nei vyrai, bet vyrų bandymai dažniau būna sėkmingi.

5. Nebūkite nerūpestingas kaip paauglys.

Dėl beprotiško ir nerūpestingo paauglių charakterio ir gyvenimo būdo jie yra labiau linkę į traumas ir beprasmišką mirtį. Vyrai dažnai labai ilgai išlieka tokie „berniukiškai nerūpestingi“. Moterys racionalesnės, jų poelgiai labiau apgalvoti nuo ankstyvo amžiaus, palyginus su vyrų elgesiu. Pridėkime testosterono ir kitų hormonų mišinį ir gausime mirtiną vidinį vyro kokteilį. Vis dėlto jiems gyvybiškai būtina kontroliuoti savo elgesį ir poelgius. Juk vyrai nuo pat mažens linkę būti idealistais, siekti didvyrių statuso, šventai tikėti savo nepažeidžiamumu.

6. Kontroliuokite išeminės širdies ligos riziką.

Ši liga neaplenkia vyrų net pačiame jėgų žydėjime. Todėl po 35 metų vyrams būtina pasikonsultuoti su gydytoju ir įvertinti riziką. Prisiminkite, ar tarp jūsų giminaičių nepasiteikė mirčių nuo širdies ligos nesulaukus 60-ies m.? Išsiaiškinkite, koks cholesterolio lygis jūsų kraujyje ir jį kontroliuokite. Ar nebuvote nualpęs, praradęs sąmonę, nekilo kvėpavimo sunkumų? Kartais mes pernelyg sumenkiname šių signalų svarbą, bet apie juos reikėtų iškart informuoti savo gydytoją.

Be visų kitų išvardytų priežasčių, vyrai genetiniu požiūriu yra labiau pažeidžiami nei moterys. Moterims papildomą apsaugą suteikia moteriškas hormonas estrogenas, kurio vyrai neturi. Todėl jie turi kontroliuoti išeminės širdies ligos riziką jau nuo 35 metų. Jei šeimos ligų istorijoje ši liga buvo, į gydytojus kreiptis reikėtų jau nuo 30-ies metų. Būtinai imkitės visų gytojo rekomenduojamų prevencinių priemonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (243)