Vitamino D trūkumas organizme mažina kaulų atsparumą ir didina jų trapumą, o vaikams net gali sukelti rachitą.

Šio vitamino randama riebioje žuvyje, kiaušiniuose ir vitaminais praturtintuose dribsniuose bei grūduose, tačiau dauguma žmonių vitamino D dozę gauna iš saulės šviesos.

Oficialūs tyrimai teigia, kad kas penktas suaugęs ir kas šeštas vaikas Anglijoje gauna nepakankamai vitamino D.

Mokslinių maitinimosi patarimų komiteto (angl. Scientific Advisory Committee on Nutrition, toliau – SACN) tyrimo rezultatas perša išvadą, kad kiekvienas asmuo, vyresnis nei vienerių metų, privalėtų kiekvieną dieną suvartoti bent po 10 mg vitamino D tam, kad saugotų ir stiprintų savo raumenis ir kaulus.

Visuomenės sveikatos atstovai teigia, kad žiemą žmonės turėtų šiuos 10 mg gauti iš maisto papildų, jei jų mityboje nėra vitaminu D praturtintų maisto produktų.

Kodėl vitaminas D toks svarbus?

Jo pagrindinė funkcija – reguliuoti kalcio ir fosforo kiekį kūne. Šie elementai yra būtini kaulų, dantų ir raumenų augimui ir stiprinimui.

Kartais, prasidėjus komplikacijoms, vitamino D trūkumas vaikams gali sukelti rachitą – kaulai taps silpni, o vaikui augant deformuosis.

Jei vitamino D trūksta suaugusiems, gali išsivystyti osteomalacija, sukelianti itin smarkų kaulų ir raumenų skausmą.

Vaikai nuo 4 metų turėtų gerti maisto papildus su vitaminu D kiekvieną dieną ištisus metus, taip pat ir vaikai iki vienerių metų, išskyrus tuos atvejus, kai vitaminas D yra jų vaikų maistelio sudėtyje.

Profesorius Peteris Selbyis iš Mančesterio universiteto džiaugiasi tokiu patarimu.

„Šis patarimas ypač orientuotas į kaulų stiprumą ir sveikatą, ir turėtų paskatinti žmones vartoti daugiau vitamino D tam, kad sumažintų kaulų ligų ir lūžių riziką“ – teigė jis.

Į šį gydytojų pareiškimą ir paskatinimą gerti vitaminus ypač dėmesį turėtų atkreipti kelios rizikos grupės: nėščiosios ir žindančios krūtimi moterys, tie, kuriems per 65-erius ir pan. Žmonės, kurie retai būna saulėje ar nuo jos sąmoningai saugosi, turėtų gerti vitaminą D ištisus metus.

Iš tyrimų rezultatų galima spręsti, kad vitamino D trūkumas gali sukelti vėžį, širdies ir kraujagyslių ligas ir išsėtinę sklerozę. Deja, šioje sferoje reikalingi tolesni tyrimai.