Liga yra genetiškai paveldima, ja daug dažniau serga moterys nei vyrai. Kojos tinsta todėl, kad dėl sutrikusios kojų venų vožtuvų veiklos kraujas negali normaliai kilti atgal į širdį, užsistovi, jo skystoji dalis persisunkia į poodį.

Ligos pradžioje dažnai būna tik kosmetinis defektas, vėliau atsiranda skausmas, tinimas. Ilgainiui oda pradeda tamsėti, nykti ir blauzdose atsiveria negyjančių žaizdų. Ligoniai dažnai patys gerai žino apie ligą ir jos gydymo galimybes.

Pirminio poodinių venų išsiplėtimo chirurginio gydymo rezultatai yra geri, operacija saugi, pooperacinis periodas trumpas. Tačiau gali būti ir kitų negalavimų priežasčių.

Viena tokių yra giliųjų venų vožtuvų nelaikymas. Dažniausia jo priežastis - prieš tai buvusi kojų giliųjų venų trombozė - giliosios venos yra užkemšamos trombais, dėl to koja iš pradžių labai sutinsta, jei gydomasi, tinimas mažėja.

Trombai, esantys giliosiose venose, susitraukia, vėl atsiranda venos spindis, kraujas vėl teka aukštyn, atgal į širdį. Deja, po tokios ligos giliųjų venų vožtuvai lieka visam gyvenimui suardyti, kojos tinsta visą gyvenimą. Neretai kyla antrinių komplikacijų - atsiranda antrinė poodinių venų varikozė, tamsėja oda, susidaro opos. Antrinė poodinių venų varikozė gydoma chirurgiškai.