Kodėl tiek daug sveikos mitybos rekomendacijų, o retas jų laikosi?

 (10)
Sveika mityba – viena aktualiausių bei labiausiai plėtojamų temų ir ypatingai artėjant lapkričio 8 d., kai minima Europos sveikos mitybos diena. Šią dieną skatinama atkreipti dėmesį į mitybą, nuo kurios priklauso ne tik gera savijauta, bet ir sveikata. Tačiau net ir daug žinodami, domėdamiesi, žmonės nesilaiko sveikos subalansuotos mitybos principų, o tam yra keletas priežasčių.
Kodėl tiek daug sveikos mitybos rekomendacijų, o retas jų laikosi?
© Shutterstock nuotr.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įvardina mitybą kaip vieną iš lemiamų sveikatos veiksnių ir nuolat atnaujina sveikos mitybos rekomendacijas, viešina naujausius mokslinius tyrimus šioje srityje. Nors visuomenė ir domisi tuo, deja, pokyčiai nevyksta ir toliau vartojamas „greitas”, riebus, daug cukraus ir druskos bei mažai skaidulinių medžiagų turintis maistas. Aktualia problema tampa iš dalies hidrintų ir visiškai hidrintų riebalų vartojimas, vyraujantis nesaikingumas, neatsižvelgimas į maisto produktų įvairovę ir subalansuotą mitybą.

Mityba - emociškai jautri tema Lietuvoje

Visuomenėje kalbėti apie mitybą nėra priimtina, kiekvienas turi savo nuomonę ir įsitikinimus. Tai tarsi politinė tema, palietus ją, dažnai kyla nesusipratimų. Lietuvoje nėra įprasta teirautis apie planuojamą valgyti patiekalą ar perkamą maisto produktą. Ar patiekale nėra pieno produktų, kokie riebalai, kiek druskos, cukraus, dažnai paklausus, padavėjai nustemba, o paprašius salotų padažą patiekti atskirai – lieka nepatenkinti. Taip pat lietuviai dar nemoka mėgautis maistu ir nėra susiformavusi valgymo kultūra, valgymui neskiriama laiko.

Dažnas pilietis, kuris domisi „sveika mityba”, suvalgęs, pavyzdžiui, „greito maisto“ restorane riebaluose keptų bulvyčių su daug druskos, jaučia kaltės jausmą, kai, pavyzdžiui, Prancūzijos ar Italijos piliečiai pasakytų: „Buvo puiki šventė”. Mes kartais per daug susirūpinę tuo, ką darome ir nepastebime, ką darome dažnai: linkstama prie vienos pusės kraštutinumų, valgomos vien daržovės, o į kitą maistą nekreipiamas dėmesys. Tampa svarbu būti sočiam.

Šiuolaikinis žmogus kuria naujas technologijas, tačiau iki galo nesuvokia, ką ir kaip valgyti bei kiek to maisto suvalgyti? Žmogui vis sunkiau susiorientuoti maisto produktų rinkoje, kur spekuliuojama „sveiko maisto” sąvokomis ir daugelis pasimetę: gal valgyti ekologiškus maisto produktus, gal būti žaliavalgiu, vegetaru ar veganu, o gal rinktis produktus, be konservantų, arba nevartoti glitimo turinčių produktų.

„Atlikus socialinės atsakomybės projekte „Sveikatai palankūs” dalyvaujančių ugdymo įstaigų tėvelių apklausą rezultatai nustebino: du trečdaliai apklaustųjų įvardina sveiką mitybą, pirma, kaip ekologiškų maisto produktų vartojimą, antra, didesnį vaisių ir daržovių vartojimą“, - rezultatus pateikė VšĮ „Tikra mityba“ direktorė Danguolė Gasparavičienė.

Suvokiant sveiką mitybą egzistuoja daugybė mitų.

„Vienas tokių - ekologiškų maisto produktų sutapatinimas su sveikata, kadangi retas, kuris žino – kas iš tikrųjų gali būti vadinama ekologišku produktu. Juk galima gerti net gi ekologišką degtinę, užsikąsti ekologiška rūkyta dešra, ar tai sveikatai palanku?! Arba išsirenkama parduotuvėje, pavyzdžiui, padažai be konservantų, nors juose daug druskos, riebalų ir jie pilami ant pridegusio mėsos kepsnio, kuris suvalgomas greitai ir gerai nesukramčius. Visuomenė turi suprasti, kad svarbu visuma, o ne pavieniai aspektai. Bet norint tai įgyvendinti, turi būti sveikatai palankaus maisto pasirinkimas tiek prekybos centruose, tiek viešojo maitinimo sektoriuje. Jei neturi laiko pasigaminti maisto namuose, turi turėti sveikatai palankias alternatyvas, nes daugelis pietus darbo dienomis valgo kavinėse, o gaminimui namuose perka maisto produktus prekybos centruose. Turime turėti galimybes sveikatai palankų maistą valgyti čia ir dabar”, - teigė sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Vaikų valgiaraščiai viešojo maitinimo sektoriuje ir inicijuojami pokyčiai

Lietuvos viešojo maitinimo sektoriaus patiekalų pasiūlymai vaikams neramina. Populiarūs vaikų žaidimų kambariai, restoranai, kavinės, užkandinės, kurios turi atskirus valgiaraščius vaikams, siūlo mažai biologiškai vertingus patiekalus: „gruzdintos bulvytės“, „mėsainiukas“, „kalakutienos iešmelis“, „pica“, „linksmieji blyneliai“. Šie patiekalai galimai sveikatai nepalankūs dėl tokių aspektų: daug cukraus, druskos ir riebalų, mažai mineralinių medžiagų ir vitaminų, mažai daržovių, žalumynų, vaisių, skaidulinių medžiagų, su maisto priedais, galimai nekokybiški riebalai. Taip pat negaminami „tausojantys patiekalai”, maistas ruošiamas nešviežiai, naudojant pusgaminius.

„Teigiame, kad tokia patiekalų sudėtis mažai kuo skiriasi nuo greito maisto restoranų. Būtų puiku, jei tokiais patiekalais mėgautųsi mūsų vaikai tik švenčių proga, kurios būtų gerokai retesnės nei kasdienybė, nes būtent ji formuoja jaunosios kartos valgymo kultūrą”, - teigė Danguolė Gasparavičienė.

Anot eksperčių, visi turime prisiimti atsakomybę už susidariusią situaciją viešojo maitinimo sektoriuje ir maisto pramonėje, kaip ekonomistai pasakytų, nėra pasiūlos be paklausos. Pagal eksperčių atliktos apklausos duomenis, didžioji dalis tėvelių nurodo, kad jų vaikai pirmenybę teikia bulvytėms, miltų gaminiams, saldainiams, sūreliams, bandelėms, dešrelėms, manų košei, geria saldžius gėrimus ir pan. „Valgyti vaisių ir daržovių, viso grūdo košių, vandens, pasak tėvų, vaikai renkasi retai. Mes siekiame, kad vaikai būtų ne tik sotūs, valgytų skanų maistą, bet turime tikslą išmokyti juos mėgautis sveikatai palankiu maistu ir formuoti jų valgymo kultūrą”, - nurodė VšĮ „Tikra mityba“ ekspertė Raminta Bogušienė.

Lietuvos maisto pramonės aktyviai gamina sveikatai palankius maisto produktus

„Jei gaminami sveikos mitybos principus atitinkantys maisto produktai ir patiekalai, tai vartotojas turi tokius patiekalus atpažinti. Juk ne visi turime būti maisto ekspertais. Mes sukūrėme „Sveikos mitybos standartą”, kurio tikslas inicijuoti pokyčius viešojo maitinimo sektoriuje, maisto pramonėje, kad atsirastų daugiau sveikatai palankių produktų bei patiekalų ir vartotojui būtų paprasta juos atpažinti. Siekdami šio tikslo sukūrėme ne tik sveikos mitybos kriterijų rinkinį, bet ir atpažinimo ženklą vartotojams – „Sveikos mitybos standartas”.

VšĮ „Tikra mityba“ tikslas – siekti sveikos mitybos žinių suvienodinimo namuose ir ugdymo įstaigose, partnerystės ir bendradarbiavimo tarp visų suinteresuotų šalių, lemiančių vaikų ir visos šeimos mitybą. Tai užtikrintų teisingą jaunosios kartos sąmoningumo ugdymą ir skatintų viešojo maitinimo sektoriaus pokyčius sudarant valgiaraščius pagal sveikos mitybos principus. Svarbu auginti ne tik viešojo maitinimo personalo maisto gaminimo sąmoningumą, kad būtų laikomasi privalomųjų maisto saugos ir kokybės reikalavimų, bet ir ruošti sveikatai palankius patiekalus, siūlyti subalansuotus valgiaraščius ir gaminti su meile.

www.DELFI.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Grožis ir sveikata

Ekspertai pataria: kad karštą vasaros dieną kondicionierius ne kenktų, o padėtų

Vidurvasaryje užplūdę karščiai verčia stipriau atsukti oro kondicionierius, veikiančius biuruose, automobiliuose, parduotuvėse, kino teatruose, sporto klubuose ir namuose. Tačiau šių prietaisų skleidžiama vėsos ir gaivos kaina neretai būna didesnė nei įsivaizduojama: dėl netinkamos jų priežiūros ir naudojimo dažną kankina varginančios peršalimo ir infekcinės ligos.

Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną – Aštanga jogos pamokos (5)

Liepos 6 dieną 9:45 val. Vilniuje, ant Neries upės krantinės liepto prie Karaliaus Mindaugo tilto jogos mokytojos Sigita Baušytė, Agnė Girniūtė ir Renata Malinauskienė praves jogos treniruotę. Pratybose galės dalyvauti visi besidomintys joga, nepriklausomai nei nuo lyties, nei nuo amžiaus. „Svarbu, kad kilimėlį turėtų“, - vienu balsu patarė pamokos sumanytojos, kurios sutiko atsakyti į kelis klausimus.

Mitybos specialistė pataria: TOP 8 sveikiausi riebūs produktai (12)

Kai kuriems žmonėms lengva reguliuotis mitybą, o kiti negali atsisakyti kaloringo maisto. Tačiau norint būti sveikam bei išlaikyti gražias kūno formas, verta atkreipti dėmesį į tai, ką valgome. Nenorintiems laikytis dietų, bet mėgstantiems gardų, saldų ir riebų maistą, specialistė Rūta Beišytė pateikė aštuonis sveikiausius pasirinkimus.

Perspėja dėl muilo: pavojingas priedas kenkia sveikatai ir net gali sukelti vėžį (58)

JAV Maisto ir vaistų kontrolės administracijos (FDA) duomenimis, nėra jokių įrodymų, jog skystame muile ir prausikliuose naudojamos antibakterinės medžiagos užkirstų kelią mikrobų plitimui, tačiau esama duomenų, kad jos gali būti pavojingos žmonių sveikatai.

Kaip sumažinti streso padarinius figūrai (2)

Šiuolaikinėje visuomenėje stresas yra vis labiau įprastas ir ne vienas žmogus jaučia vienokius ar kitokius ilgalaikio streso padarinius sveikatai. Mažas streso kiekis nėra kenksmingas, tačiau nuolatinis stresas gali sukelti skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, bronchinę astma, migreną, cukrinį diabetą bei begalę kitų ligų.
KMI skaičiuoklė
  kg
      cm
      
Moterims rekomenduojamas KMI dydis yra 18-23, vyrams 20-25.
Mažiau kaip 18.5 - nepakankamas svoris.
18.5 - 25 – normalus.
25 - 30 – antsvoris.
Daugiau nei 30 – nutukimas.