Naujausiame tyrime, kuriame buvo palygintas keturių dešimčių šviežių vaisių ir daržovių antioksidacinis aktyvumas, šilauogės užėmė pirmąją vietą, rašo dailymail.co.uk.

JAV Žemės ūkio departamento Žmogaus mitybos centro mokslininkai šilauoges išskiria kaip kultūrą, kuri geriausiai iš žmogaus organizmo išvalo kenksmingus medžiagų apykaitos produktus, žinomus laisvųjų radikalų pavadinimu.

Atlikus įvairius tyrimus su šiomis uogomis taip pat buvo aptikta kitų cheminių medžiagų, kurios mažina žalingą cholesterolio kiekį kraujyje ir apsaugo nuo pavojingų šlapimo pūslės infekcijų. Tačiau kol mokslininkai toliau ieško sveikatą gerinančių šilauogių savybių, šios uogos dar nuo Viduramžių naudojamos įvairioms ligoms (netgi cistitui) gydyti.

Mažina senėjimo požymius

Šilauogės, kartu su kitais spalvotais vaisiais ir daržovėmis, turi didelį kiekį antioksidantų. Šios cheminės medžiagos padeda iš kraujo išvalyti laisvuosius radikalus, kurie gali pakenkti ląstelių membranoms ir DNR proceso, kuris vadinamas oksidaciniu stresu, metu. Laisvieji radikalai yra daugelio fizinių senėjimo požymių priežastis.

Gali palengvinti diarėjos simptomus

Švedijoje džiovintos šilauogės naudojamos vaikų viduriavimui gydyti. Manoma, kad jose esantys antocianosidų junginiai naikina E. coli bakteriją, kuri kartais siejama su diarėjos infekcija.

Gerina koncentraciją ir atmintį

Bostono Tufts universiteto mokslininkai atliko tyrimą su senstančiomis pelėmis ir nustatė, kad toms, kurioms buvo duodamas šilauogių ekstraktas, pagerėjo koordinacija ir trumpalaikė atmintis. Antocianosidų junginiai, kurie šilauogėms suteikia jų sodrią spalvą, pasirodo, apsaugo smegenų neuronus.

Užkerta kelią šlapimo pūslės infekcijoms

Niudžersyje esančio Rutgers universiteto mokslininkai šilauogėse aptiko cheminį junginį, kuris teigiamai veikia šlapimo traktą ir mažina infekcijų riziką jame. Pasirodo, kad šis junginys neleidžia bakterijoms prisikabinti prie šlapimo trakto sienelių ląstelių.

Mažina širdies ligų riziką

Šilauogės gali sumažinti vadinamojo „blogojo“ cholesterolio kiekį, kuris skatina širdies ir kraujagyslių ligas bei širdies smūgį. Tokias išvadas padarė tyrimą atlikę Kalifornijos universiteto mokslininkai.
Daktarė Agnes Rimando iš JAV Žemės ūkio departamento teigia: „Labai smagu sužinoti, kad šilauogės, kurios jau garsėja savo
sveikatinamosiomis savybėmis, taip pat gali būti galingas ginklas nuo nutukimo ir širdies ligų.

Matymas tamsoje

Regis, kad šilauogės turi dar vieną privalumą – jos padeda matyti tamsoje. Vienas tyrimas parodė, kad kai Izraelio pilotams reguliariai buvo duodamos šilauogės, stipriai pagerėjo jų naktinis matymas. Mokslininkai mano, kad taip nutinka dėl šiose uogose esančių cheminių medžiagų, kurios gerina akies kapiliarų elastingumą ir pralaidumą.

Nėštumas

Šilauogės yra puikus folio rūgšties šaltinis, todėl jos labai teigiamai veikia vaisiaus vystymąsi nėštumo metu. Šiose nedidelėse uogose taip pat gausu kalio, kuris labai svarbus kraujo spaudimo kontrolei laukiantis kūdikio. Aukštas kraujospūdis gali paskatinti nėštumo komplikacija laikomą preklampsiją, tad labai svarbu kontroliuoti besilaukiančios moters kraujo spaudimą.

Uogose taip pat gausu vitamino C, kalcio ir kitų maistinių medžiagų. O šilauogėse esanti ląsteliena taip pat gali užkirsti kelią tokiems nemaloniems nėštumo reiškiniams, kaip vidurių užkietėjimas ar hemorojus.

Virškinimo sistema

Kuo daugiau jūsų mityboje ląstelienos, tuo geriau funkcionuoja jūsų virškinimo sistema. Taigi, šilauogės yra puikus ląstelienos šaltinis. Sauja šilauogių turi apie dešimtadalį rekomenduojamos dienos ląstelienos normos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)