Autorė nestokoja patarimų, kaip kontroliuoti svorį nelankant sporto salės, kaip jaustis gerai vyresniame amžiuje ir nunustoti jausti gyvenimo malonumo.

Kova su svoriu vaikystėje ir prancūziškos virtuvės gudrybės

Vieni kritikai teigia, kad pirmoji autorės knyga tokio populiarumo susilaukė dėl to, kad buvo paremta ilgamete asmenine patirtimi. Kiti – jog knyga buvo išleista labai tinkamu metu, kai visuomenė moteris yra užvertusi aukštais standartais ir nei vienas moteriško žurnalo numeris neapsieina be straipsnio apie dietas. Būtent šiuo momentu M. Guiliano pasiūlė šampaną, duoną, šokoladą ir meilę kaip pagrindinius subalansuotos mitybos ingredientus, tačiau perspėjo, kad svarbiausia tuo mėgautis kukliai.

„Aš myliu desertus, šokoladą ir ledus ir valgau tai visą laiką. Tačiau, kiek yra gana? Aš tikiu, kad pirmi du kąsniai ar šaukšteliai suteikia daugiausiai malonumo. Tad aš mėgaujuosi tuo, tačiau saikingai ir natūraliai save kontroliuoju. Tikriausiai, įpratinau save galvoti mažomis porcijomis, kaip daro dauguma prancūzių“, – pasakoja M. Guiliano.

Savo pirmoje knygoje autorė pasirėmė asmenine patirtimi. Su klasikiniais prancūzų virtuvės principais ją prieš daugelį metų supažindino šeimos gydytojas. To imtis medikas buvo priverstas tuomet, kai paauglė Mireille grįžo iš Amerikos priaugusi daug svorio, kur buvo išvykusi su moksleivių mainų programa. Išmoktais principais rašytoja naudojasi iki šiol ir gali džiaugtis pilnaverte mityba nebijodama sustorėti.

„Disciplina yra reikalinga tik tada, kai tai nėra natūralus pasirinkimas ar įprotis. Prancūzės neturi savęs kontroliuoti, nes lipti laiptais arba nekartoti patiekalo antrą kartą joms yra natūralus pasirinkimas. Tai dalis jų kultūros. Jos neprimeta sau jokių specialių taisyklių. Todėl sveika gyvensena reiškia, kad geri įpročiai turi tapti jūsų kultūros dalimi“, – pataria rašytoja.

Vaistai nuo senėjimo – vanduo, miegas ir juokas

Nors jau praėjo dešimt metų nuo pirmosios autorės knygos, o pati rašytoja perkopė septintą dešimtį, jos neapleidžia energija, moteriškumas, o nuo jos veido nedingsta šypsena. Paklausta, kokiais patarimais galėtų pasidalinti su moterimis, kurioms yra virš keturiasdešimt, M. Guiliano sako, kad išlikti grakščiai ir stilingai vyresniame amžiuje yra ne tik paprasta, bet ir pigu.

„Matau daugybę žmonių, kurie sulaukę vyresnio amžiaus rengiasi ir prisižiūri netinkamai savo amžiui. Priimti senėjimo procesą ir išmokti pozityviai mąstyti – tai yra magiška tabletė nuo senėjimo. Nustokite rengtis taip kaip jūsų dukra arba taip, kaip rengdavotės jaunystėje. Pridenkite savo rankas, išmeskite atvirą maudymosi kostiumėlį ir naudokite mažiau makiažo. Juk nenorite atkreipti dėmesio į savo raukšles“, – dėsto rašytoja.

Autorė taip pat pabrėžia sveikos gyvensenos ir mitybos svarbą. Pasak jos, kaip ir apranga, taip ir maistas vyresniame amžiuje turi skirtis. Keičiantis metabolizmui kūnui nebereikia tiek daug kalorijų, todėl labiausiai tinka paprasti patiekalai, kuriuose yra daug daržovių ir grūdų, o druską ir riebalus galima pakeisti žolelėmis ir prieskoniais.

„Pigiausias būdas stabdyti senėjimą yra vanduo. Be to, tai vaistas, kurio perdozuoti praktiškai neįmanoma. Vanduo drėkina odą, išvalo toksinus. Taip pat nenuvertinkite miego – papildoma valanda poilsio suteiks energijos ir geros nuotaikos, švytėjimo odai ir plaukams. Galiausiai, juokitės“, – geros nuotaikos receptu dalinasi rašytoja.

Skalpelis – ne išeitis

Autorė teigia, kad didžiausia šiandieninė problema yra ta, kad moterys jaučia spaudimą atrodyti daug jaunesnės nei yra iš tikrųjų. Dauguma moterų jaučia tokį didžiulį stresą ir nusivylimą savimi, jog pasirenka lengviausią būdą – pasiduoti.

„Manau, kad moterys yra linkusios pasirinkti vieną iš dvejų ekstremumų: jos renkasi viską arba nieko. Tai galioja tiek sveikai mitybai, tiek išvaizdai senstant. Kai kurios moterys tiesiog pasiduoda: susitaiko su svoriu, nebekreipia dėmesio į savo aprangą, šukuoseną. O kitos – nori staigaus rezultato, tad dažnai renkasi plastikos chirurgą. Kas mane liūdina labiausiai yra tai, kad plastinė chirurgija yra tarsi magiškas pasirinkimas, kuriam nereikia pastangų“, – teigia autorė.

Pasak M. Guiliano, užtenka nuolatos rūpintis oda, sveikai maitintis, rengtis pagal savo amžių ir gravitacijos dėsnius bei išsiugdyti tinkamą požiūrį. Dvasinė stiprybė ir teigiama laikysena gali išgydyti ligas ir padėti mėgautis gyvenimu.

Lietuvių kalba yra išleistos keturios autorės knygos: „Kodėl prancūzės nestorėja. Valgymo malonumo paslaptys“, „Kodėl prancūzės nestorėja. Receptai“, „Prancūzės visais metų laikais. Paslapčių, receptų ir malonumų metai“, „Prancūzės gražios visada. Grožis, stilius ir gyvenimo džiaugsmas visais gyvenimo tarpsniais“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)