Kas yra endometriozė?

Trumpai tariant, tai tokia liga, kai gimdos viduje esantis audinys ima augti gimdos išorėje. Daugeliu atvejų, audinys ima augti aplink dubens srities vidaus organus, audinys funkcionuoja taip, kaip turėtų funkcionuoti gimdoje – auga, storėja, o per kiekvienas menstruacijas bando atsisluoksniuoti ir pasišalinti.

Endometriozės atveju, audinys neturi galimybės pasišalinti iš organizmo, taigi gali sukelti skausmų ir netgi nevaisingumą.

Nuėjome ilgą kelią, laužydami su menstruacijomis susijusius tabu, ir vis tik atvirai kalbėti apie ligą, tiesiogiai susijusią su vaisingumu, nelengva. Kadangi trūksta informacijos, diskusijų, moterys gėdijasi apie tai kalbėti, ši liga dažnai labai vėlai diagnozuojama.

Endometriozė gali prasidėti kartu su pirmosiomis mėnesinėmis, todėl gali atrodyti, kad didelis skausmas – normalu. O iš tiesų skausmo priežastis gali būti endometriozė ar kita liga. Dar viena priežastis, kodėl endometriozės simptomai gali likti nepastebėti, ta, kad skausmai atsiranda tuo pat metu, kai būna menstruacijos.

Kokie endometriozės simptomai ir kada jie pradeda reikštis?

Endometriozės simptomai pasireiškia moterims iki 30 metų, jie yra tokie: sunkios menstruacijos, skausmingos menstruacijos, skausmas per seksualinius santykius ar po jų, skausmingas tuštinimasis, šlapinimasis, skausmas juosmens srityje, sunkumas pastoti. Jei pastebėjote bent vieną iš minėtų simptomų, kreipkitės į gydytoją.

Kas sukelia endometriozę?

Vis dar neaišku, kas sukelia endometriozę. Svarbu estrogeno gamyba, genai, imuninė sistema. Yra įrodymų, kad endometriozė perduodama su genais.

Endometriozė gali išsivystyti toms, kurios gimdo vėliau.

Endometriozę geriausiai diagnozuoti, atliekant laporoskopiją (viena iš endoskopinių operacijų).

Ar būna komplikacijų?

Dažna endometriozės komplikacija – nevaisingumas. Šito galima išvengti, jei liga diagnozuojama ir pradedama gydyti anksti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)