Ar yra būdas priversti savo psichiką ir aplinką padėti mums atsikratyti tų nelemtų kilogramų? Yra, sako Brianas Wansinkas – psichologas, rinkodarininkas, tyrinėjantis mitybos problemas.

Brightside.me pateikia kelis neįkainojamus patarimus iš jo naujausios knygos.

12. Nebijokite atkryčių

Daugumai mūsų pažįstama tokia situacija: visą savaitę laikomės vandens ir kopūstų dietos, atrodo, kad sunkiausia dalis jau praeity. Ir tada vieną vakarą kažkas viduje atsitinka, ir nepastebimai atsiduriame prie šaldytuvo – kramsnojame vištos šlaunelę ar siekiame šokolado plytelės. Tokioje situacijoje svarbu išsaugoti ramybę ir nenuleisti rankų – esą, man nepavyko, dabar galiu valgyti ką noriu. Tiesiog padėkite šlaunelę, paimkite kopūsto lapą ir atsikąskite.

11. Laikykitės dviejų taisyklės

Pasistenkite, kad lėkštėje būtų dviejų rūšių maisto: mėsos ir garnyro, garnyro ir salotų, žuvies ir daržovių. Ši paprasta taisyklė jus įpratins valgyti sveikiau.

10. Antra porcija

Pakeiskite valgymo vietą. Pasiimkite lėkštę su maistu ir įrankius (daugiau nieko) ir išeikite į svetainę ar studiją. Taip pat galite valgyti balkone, terasoje ar sode. Tokiu būdu, jei norėsite dar vienos porcijos, gali būti, kad alkis išnyks, kol pasieksite virtuvę.

9. Palikite savo „nusikaltimų“ įrodymus

Žmonės, kurie skuba panaikinti „įkalčius“, įrodančius padidėjusį apetitą, linkę suvalgyti daugiau nei tie, kurie palieka juos matomoje vietoje tol, kol baigia valgyti.

8. „Bedugnės lėkštės“ fenomenas

Tyrimai parodė, kad žmonės linkę valgyti tol, kol lėkštė ištuštėja, o ne kol pasijunta sotūs. Vienintelis būdas išspręsti šią problemą yra naudoti mažesnes lėkštes ir valgyti sąmoningai. Stebėkite savo kūno siunčiamus signalus – kai tik pajusite sotumą, nebevalgykite, kad ir kiek maisto dar būtų ant stalo.

7. Kompanija

Būdami vieni mes suvalgome 30 proc. mažiau nei valgydami su kitu žmogumi. O kai vakarieniaujame dar 3–4 draugų kompanijoje, mes linkę suvalgyti dukart daugiau maisto, nei vieni.

Išvada? Stenkitės valgyti vieni, o būdami kompanijoje ribokite užkandžių ir gėrimų kiekį.

6. Laikykitės pirkinių sąrašo

Kai bandote išsiaiškinti, kokių produktų jums reikės ateinančiai savaitei, darykite kaip patyrę šefai: sudarykite visų reikalingų produktų sąrašą (mėsos, kruopų, daržovių ir pan.). Eidami į parduotuvę pasiimkite šį sąrašą ir pirkite tik tuos produktus, kurių jums reikės.

5. Ribokite skanėstų kiekį

Raskite tamsiausią, sunkiausiai pasiekiamą vietą namuose ir sudėkite į ją visus skanius užkandžius. Arba bent jau sudėkite juos į atokiausią šaldytuvo kampą. Galite paklausti: „Gal reikėtų tiesiog nepirkti šių pagundos šaltinių?“ Tačiau tai neveikia.

Kaip sako B. Wansinkas, tai lengviau pasakyti, nei padaryti. Jei namuose neturėsite jokio nesveiko maisto, jūs jo suvalgysite daugiau (neaišku kokiais kiekiais) draugų namuose, kavinėse, darbe. Geriausias sprendimas yra pirkti užkandžius, bet riboti jų kiekį.

4. Kruopščiai kramtykite

Tyrimai parodo, kad kramtant kiekvieną kąsnį bent 32 kartus, skonio receptoriai geriau prisotinami, o tai pastebimai sumažina apetitą, greičiau pasijuntame sotūs.

3. Rytais netaupykite kalorijų

Jei tikėsime B. Wansinko pateikta statistika, 96 procentais atvejų išsaugoti liekną figūrą padeda tinkami pusryčiavimo įpročiai. Tik 4 iš 100 apklaustų lieknų moterų prisipažino, kad rytais nevalgo.

Kita vertus, turinčiosios antsvorio prisipažino, kad praleidžia pusryčius, nes taip tikisi sulieknėti.

2. Valgykite maistą porcijomis

B. Wansinkas pastebi, kad žmonės, kurie stengiasi kavinėse sėdėti atsukę nugarą į lentynas su kepiniais ar į saldumynų stendus, lengviau išsaugo liekną figūrą. Šią taktiką namuose galite pritaikyti patiekdami maistą porcijomis, iš karto serviruodami į lėkštes. Dubenys, puodai, keptuvės turi likti virtuvėje – niekada nestatykite jų ant stalo. Kuo mažiau matysite, tuo mažiau suvalgysite.

Labai paprasta!

1. Ramybė ir nuoseklumas

Neskubėkite iškart išbandyti visų gudrybių. Geriausias sprendimas – taikyti po vieną patarimą kas savaitę. Palaipsniui, mažais žingsneliais jūs pakeisite savo gyvenimo būdą ir pasieksite norimą rezultatą – turėsite liekną ir sveiką kūną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)