Karpos – vienas labiausiai paplitusių, įvairių virusų sukeliamas odos susirgimas. Su šia nemalonia liga bent kartą gyvenime teko susidurti apie 75 proc. žmonių. Karpų būna įvairių, tačiau jų gydymui visada yra būtina gydytojo konsultacija.

Atsako Klaipėdos Odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėja gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė

- Karpų gydymas, ypač tokiose vietose kaip ant pėdos, tarpupirščiuose, net ir prižiūrint specialistui dažnai yra sudėtingas – ne visada iš pirmo karto pavyksta sunaikinti jos šaknį. Tad ką tuomet kalbėti apie savigydą naudojant vadinamąsias liaudiškas priemones arba apskritai preparatus perkant neaiškiose prekybos vietose, turguje? Taip elgiantis dažnai pasiekiamas priešingas rezultatas ir pacientai ateina jau ligai komplikavusis, kada tenka įsikišti ir chirurgams.

Ne ką geresnio rezultato galima sulaukti ir savo nuožiūra išsirinkus gydymo priemonių vaistinėje. Jose esantys preparatai skirti ne bet kokioms karpoms gydyti.

Pačiam žmogui paprastai sunku įvertinti odos, karpos tipą, dydį, kietumą. Dažnai tik žinoma, kad karpoms gydyti yra veiksmingas tepalas, purškalas ar pleistras. Tačiau kokį preparatą konkrečiai reikėtų įsigyti, kaip ir kiek laiko jį naudoti, be specialisto patarimo nuspręsti sudėtinga.

Kai su savo sveikata daromi visokie eksperimentai, yra sudirginama ne tik karpa, bet ir oda, įsimeta antrinė infekcija. Situacijai blogėjant tampa sunku remtis pėda, apsiauti, atsiranda diskomfortas einant. Aišku, kartais pasiseka, žmonėms pavyksta pritaikyti gydymą, tačiau vien tokia sėkme kliautis tikrai nereikėtų.

Tik gydytojas gali padėti įvertinti jūsų odą, karpos ypatybes ir paskirti tinkamiausią, mažiausiai skausmingą gydymą. Karpos paprastai gydomos pasitelkiant agresyvius metodus, kurie sukelia nemalonius jutimus, todėl geriau tai atlikti profesionaliai. Kita vertus, jei žmogų vargina nedidelės karputės ant rankų, minkštoje odoje, jas žmonės gali gydytis ir patys. Tačiau vėlgi reikia žinoti, kaip tiksliai tai daryti.

Verta žinoti

Karpos atsiranda dėl imuniteto nusilpimo. Šia liga užsikrečiama kontakto būdu – per avalynę, šlepetes, vaikštant basomis kojomis, svečiuose, pirtyse ir kt.

Ypač dažnai karpomis užsikrečia vaikai.

Karpą krapštant, draskant virusinė infekcija gali išplisti ir į kitus odos plotus.