Taip yra dėl to, kad šimtas kalorijų iš žemės riešutų „M&M“ nėra tas pats kaip šimtas kalorijų iš brokolių (nors jūs tai jau žinojote). Tad išbandykite makro mitybos planą, pagal kurį skaičiuojamos ne kalorijos, o makroelementai, rašo purewow.com.

Kas yra makroelementai?

Prisiminkime biologiją: makroelementai yra pagrindinis organizmo energijos šaltinis, kurį sudaro angliavandeniai, baltymai ir riebalai. Makro dietos šalininkai tvirtina, kad jeigu šiuos tris elementus teisingai subalansuosite, jums lengvai kris svoris, degs riebalai ir formuosis raumenys.

Kiek makroelementų man reikia kiekvieną dieną?

Idealus makroelementų suvartojimas priklauso nuo kelių veiksnių, tokių kaip jūsų medžiagų apykaitos norma (iš esmės minimalus kalorijų kiekis, būtinas jūsų organizmo funkcionavimui) ir siekiamas svoris. Reikia vertimo? Vietoj standartinių dviejų tūkstančių kalorijų per dieną jūs galite siekti suvalgyti 40 procentų angliavandenių, 35 procentus baltymų ir 25 procentus riebalų.

Tai primena matematiką. Ar galiu išbandyt, net jeigu neišlaikiau algebros?

Nors tai ir susiję su skaičiais, tačiau pradėjus laikytis šio mitybos plano viskas tampa gana paprasta. Pirma, turite išsiaiškinti, koks jūsų tikslinis makroelementų santykis. Tai padaryti jums padės profesionalus mitybos specialistas arba internetinis makroelementų skaičiuotuvas. Kai tai išsiaiškinsite, teliks stebėti, ką valgote, kad nepažeistumėte rekomenduojamos makroelementų pusiausvyros. Patarimas: suskaičiuoti jums reikiamą angliavandenių, riebalų ir baltymų kiekį padės įvairios programėlės (apps'ai).

Ką galėsiu valgyti?

Kalbant apie dietas, ši yra lengvai pritaikoma individualiems poreikiams. Dėl to šis mitybos planas žinomas kaip vienas lanksčiausių. Tam nereikia išsižadėti kokios nors maisto produktų grupės (kaip Atkinso dietoje), taip pat galima suvalgyti šokolado, jei tik jo norisi.

„Makroelementų skaičiavimas gali padėti žmonėms geriau suprasti, ką jie vartoja ir kokiomis porcijomis, – aiškina mitybos specialistė Katie Kissane. – Toks požiūris skatina rinktis išmintingiau, tačiau jis taip pat leidžia rinktis mėgstamiausius maisto produktus, jeigu tai tik atitinka siekiamą makroelementų kiekį.“

Kitaip tariant, šis mitybos planas leidžia valgyti pamėgtą tortą (bet ne tortą, picą ir pieno kokteilį).

Raziumė

Trūksta tam laiko ir nepadės skaičiuotuvas telefone? Šis mitybos planas gal ir ne kiekvienam tinka. Kita vertus, jeigu jums patinka analizuoti tai, ką renkatės valgyti, tačiau skaičiuodami kalorijas nematote tokių svorio metimo rezultatų, kokių norite, šis mitybos planas gali būti vertas jūsų dėmesio. Tik prisiminkite, kad makroelementų normos yra tarsi jūsų kišenpinigiai – neištaškykite jų vienu ypu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)