Kaip švenčiame?

Įprastas scenarijus: šventėms ruošiamės, ieškodami viso, ko reikia jai geriausio (maisto, aplinkos, dekoracijų, veiklos per jas, drabužių), taip pat gražinamės ir dailiname kūno linijas, plušėdami kas sporto salėse, kas namuose. Šis laukimas ir pasiruošimas pakelia nuotaiką. Bet... šventės baigiasi, po visų linksmybių jaučiamės pavargę ir apsunkę nuo persivalgymo, per gausaus alkoholio vartojimo, o kelnių diržus tenka atlaisvinti net per keletą sagtelių. Kaskart pasižadame sau, jog daugiau taip nebus, tačiau visos mūsų linksmybės baigiasi taip vienodai…

NAUJAS šventės scenarijus?

„Iš noro VISADA jaustis gerai užgimė projektas „Eko šventė“,- sako jo iniciatorė Gintarė Jonaitytė, sąmoningos mitybos ir harmoningo gyvenimo mokyklos „Ambervita“ įkūrėja, sujungusi jėgas su netradicinių švenčių organizatorėmis „Nebijok svajoti“.

Švęsti taip, kad neskaudėtų pilvų (dėl priaugtų kilogramų), širdies (dėl streso, kad „kažko“ nespėjome ), galvos (dėl nepavykusio noro gauti visa, kas geriausia jaukiai šventei sukurti). Tik tai, kas sveika, natūralu, prasminga – nuo vaikų švenčių iki vestuvių. Tokiu požiūriu vadovaujamės, nes žinome, kad sveikas augalinės kilmės maistas suteikia tiek fiziniam, tiek emociniam kūnui ENERGIJOS, DŽIAUGSMO, GROŽIO, dalinasi Gintarė, kuri taip pat yra ir mokslininko T.C.Campbell (JAV) studijų centro mitybos specialistė.

„Nebijok svajoti – svajonės pildosi“, ši frazė pavergė mūsų širdis, prisimena Indrė ir Rūta, nes gi iš tiesų, kartais turime gražių svajonių, bet jos neišsipildo dėl elementariausių menkniekių (dėl parduotuvėje nelikusio būtent to „raudono“ kaspino, sugedusios kokteilinės ar pavėluotai išsiųsto kvietimo į šventę draugui) ar natūralių žinių trūkumo. Siekiant šventės, kurią norėtųsi kartoti ir kartoti, t.y pilnos gyvybės Jūsų kūnui, turiningo laiko kartu su svečiais, jaukios harmoningos aplinkos štai keletas „Eko“ šventės patarimų.

Receptas didžiosioms metų šventėms: „Silkutė“ pataluose – BE MAJONEZO:

Ingredientai:

žali burokai – 4/5 vnt.
žalios morkos – 4/5 vnt.
žali salierai – 0,5 galvytės
svogūnas – 2 vnt.
citrina – 1,5 vnt.
Sezamas/100 g, saulėgrąžų sėklos/200 g, žemės riešutai/100 g
vanduo – 200/300 ml
žaluma (krapai, svogūnų laiškai)

Gamybos eiga:

Pasiruošimas: sezamo, saulėgrąžų sėklas, žemės riešutus mirkome 12h. Nuo žemės riešutų nuimame odelę.

Smulkiai sutarkuojame arba per lėtaeigę sulčiaspaudę sumalame žalius burokus, žalias morkas į atskirus indus, pašlakstome citrinos sultimis ir rankomis sumaišome su mėgstamais prieskoniais (pipiriukų mišiniu, mairūnu baziliku, gelsve). Žalią salierą supjaustome šiaudeliais ir taip pat apšlakstę citrinos sultimis ir juodąja Himalajų druskyte (galima ir nedėti) sumaišome rankomis. Paliekame tiek burokus, tiek morkas, tiek salierą marinuotis ~2h.

“Majonezo ruošimas“:

Sudedame išmirkytas (~8h) sėklas ir riešutus, česnaką, druskytės, jei vartojate pagal skonį, supilame vandenį ir sumaišome plaktuvu.

“Silkutės pataluose“ formavimas

Imame patinkantį dubenį ir dedame sluoksniais:

-marinuotus burokėlius
- pjaustytus smulkiai svogūniukus
-„majonezą“
-marinuotus salierus
- marinuotas morkas
- pjaustytus smulkiai svogūniukus
-marinuotus burokėlius
-„majonezą“
-marinuotus salierus
- pjaustyta žaluma (krapai, svogūnų laiškai ar ką turime/mėgstame).

VERTA PRISIMINTI: salierų šakniavaisiuose yra eterinio aliejaus, krakmolo, gleivių, kalio, kalcio, fosforo ir natrio druskų, rūgštynių rūgšties ir acto, amino rūgščių, vitaminų C, PP ir B grupės vitaminų. Šio augalo lapuose yra vitaminų, eterinio aliejaus, gliukozidų. Salieruose yra daug organinio natrio, kuris gali pakeisti druską.

Natūralus namų dekoras didžiosioms metų šventėms

Gamta nuolatos mus įkvepia panaudoti natūralias detales kuriant namų jaukumą. Kad šventės dvelktų Kalėdomis ir magišku jaukumu, siūlome nepabėgti nuo natūralios gamtos spalvų gamos: žalios, baltos, raudonos bei rudos. Naudokite kankorėžius, giles, nelukštentus lazdyno ar graikinius riešutus, cinamono lazdeles, samanų ir eglišakių kompozicijas, raudonus obuoliukus, šermukšnius, spanguoles ar džiovintas apelsino žieveles. Šiomis mielomis detalėmis Jūsų šventė bus apgaubta jaukia Kalėdų atmosfera...

Eglutę puoškite natūraliais žaisliukais. Galite naudoti didelius kedro kankorėžius arba iš mažų kankorėžių suklijuoti žvaigždes ar didesnius burbulus ir nudažyti juos baltai, jog suteiktumėte sniego efektą. Tegul žalia eglutė ar eglės šaka sumirga lemputėmis ir pasipuošia natūralių kankorėžių žaisliukais bei baltais stiklo burbulais, kurie suteiks dar daugiau žėrinčių atspindžių.

Šventiniam stalui papuošti ir namų jaukumui sukurti galite panaudoti baltą cilindrinę žvakę aprišę cinamono lazdelėmis. Perriškite jas natūralaus pluošto virvele bei papuoškite levandos puokštele ar iš miško parnešta raudono šermukšnio šakele. Namai ne tik apsigaubs maloniu cinamono aromatu, bet ir sukurs šiltą bei mielą atmosferą belaukiant nuostabių švenčių...

Originaliam stalo ar palangės dekorui susiraskite keletą natūralių molinių vazonėlių gėlėms. Išklokite juos samanomis iki pat viršaus ir į vidurį įsmeikite didelį kedro kankorėžį. Vazonėlį galite perrišti raudonai baltu kaspinu ar natūralaus pluošto virvele ant kurios priklijuokite anyžiaus žvaigždutę ar cinamono lazdelę. Kuo puikiausiai tiks ir šermukšnio šakelė ar džiovinto apelsino skiltelė. Kurkite, derinkite ir nebijokite eksperimentuoti!

Jaučiatės atsakingi ir nenorite, kad būtų nukirsta dar viena eglutė? Stalą ypatingai stulbinančiai galite papuošti iš miško parneštomis nukritusiomis medžių šakomis. Nudažykite jas baltai, sudėkite į stiklinę vazą, padabinkite lemputėmis, natūraliais kankorėžiais ir baltais ar stikliniais žaisliukais. Iš mažesnių šakelių galite suformuoti žvaigždutes, surišti jas ryškesne raudonai balta virvele, pritvirtinti šermukšnio šakelę ar žalią stiebelį.

Taip pat stalo puošmenai į pintą krepšelį galite sudėti eglišakius ir ant jų dailiai išdėlioti kankorėžius bei žaisliukus. Arba iš pačių kankorėžių sukurti girliandą, priklijuojant juos ant natūralaus pluošto virvelės. Girliandas taip pat galite karpyti iš perdirbto rudo popieriaus. Puikiai bei žaismingai atrodys vėliavėlės, žvaigždutės, eglutės, snaigės ar elniukai.

Dekoruojant Kalėdinį stalą, medžiagines servetėles galite perrišti žaliomis levandų bei raudonų uogų šakelėmis. Renkantis stalo staltiesę, geriausia naudoti natūralias gamtos spalvas - natūralaus lino pluošto arba baltą staltiesę, kuri suteiks šventei natūralios šviesos efektą bei suteiks daugiau puošnumo, natūralumo.

Dovanas taip pat galite pakuoti natūraliu popieriumi bei papuošti keletu subtilių akcentų, natūraliomis virvutėmis, eglės šakele ar kankorėžiais. Būkite kūrybingi, šventę kurkite akcentais ir visada laikykitės taisyklės - mažiau yra daugiau.

VERTA PRISIMINTI

Sąmoningas šventimas, sveikas požiūris į gyvenimą, kibirkščiuojančios iš džiaugsmo akys ir nuoširdumo kupinos širdys – tai šventės, kurias norisi kartoti!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)