Fantazijos apie maistą

Moksliškai įrodyta, kad mintys apie valgį – apie tai, kaip burnoje tirpsta ką tik iškeptas šiltas keksas arba sultingos mėsos griežinėlis – veiksmingai sumažina nemalonius pojūčius, pradedant mėnesinių skausmu, baigiant migrena. Tyrėjai iš Viskonsino valstijos universiteto išsiaiškino, kad veiksmingiausia fantazuoti apie šokoladą, skanią vakarienę, makaronus, picą arba vaisius.

Taisyklingas, sąmoningas kvėpavimas

Gilus kvėpavimas diafragma, akcentuojant gilų įkvėpimą, pastebimai pagerina parasimpatinės nervų sistemos būklę ir sumažina skausmo įvairovę. Būtent todėl taisyklingas kvėpavimas labai svarbus gimdant – jis sumažina skausmo pojūtį.

Dėmesys

Skausmas natūraliai patraukia mūsų dėmesį ir tampa chronišku, keisdamas mūsų emocijų pasaulį. Visa tai atsispindi ir veide.
Todėl dėmesio sutelkimas į kažką kitą, į kažkokius dėmesį nukreipiančius dalykus, yra vienas iš veiksmingiausių nuskausminimo būdų – kuo mažiau dėmesio skirsime nemaloniems pojūčiams, tuo mažiau juos jausime, bent laikinai.

Vizualizacija

Vizualizacija labai veiksmingai padeda sumažinti skausmo pojūtį. Įsivaizduokite, kad skausmas yra minkšta masė, kuri palieka jūsų kūną, arba smėlis, kurį išpučia vėjas.
Be to, jūs galite įsivaizduoti, kad gulite šiltoje vonioje, jūsų kūnas visiškai į ją paniręs. Karštas vanduo sumažina skausmą būtent tose vietose, kur jį jaučiate stipriausiai.

Konkrečių kūno taškų aktyvavimas

Pajutę skausmą, mes nesąmoningai masažuojame skausmingą vietą – gydytojų nuomone, tai vienas iš veiksmingiausių būdų pašalinti diskomfortą. Visų pirma, tai skatina kraujo apytaką ir sušildo odą, kita vertus, masažuodami konkrečius aktyvius kūno taškus iš tiesų galime atsikratyti skausmo.
Pavyzdžiui, jei jus kankina stiprus migreninis skausmas, viduriniu pirštu spauskite tašką, esantį pakaušio centre, rekomenduoja specialistai.

Muzika

Tyrimai parodė, kad valandą klausantis muzikos, pagerėja nuotaika ir sumažėja skausmai sergant reumatoidiniu artritu ir kitomis chroniškomis ligomis. Taip pat muzika sumažina depresiją ir apatiją, sako ekspertai.

Hobis

Meno terapiją pripažįsta vis daugiau tradicinės medicinos specialistų.
Vienas iš tyrimų parodė, kad ŽIV arba AIDS pacientų, kurie valandą tapė, fizinė ir psichologinė būklė pastebimai pagerėdavo.
Taip pat nustatyta, kad dirbant su plastilinu, aplikacijomis ir tapant mažėja onkologinių ligų sukeliamas skausmas.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)