Vos tik pakyla neaukšta temperatūra, vyras tuojau puola gerti karštį mušančių vaistų, o jei temperatūra užkyla per 38 laipsnius ir aukščiau, jis tampa visiškas bejėgis. Kada reikia vartoti temperatūra mušančių vaistų? Kamilė D.

Pataria Vilniaus Žvėryno klinikos bendrosios praktikos gydytoja Eglė Markovski:

- Peršalusius žmones vargina ne tik gerklės perštėjimas, kosulys ar sloga. Daugelį kamuoja ir pakilusi temperatūra. Tačiau karščiavimas gali būti ir infekcijų, traumų bei kitokių ligų požymiai.

Kadangi temperatūros pakilimas padeda organizmui įveikti ligą ir greičiau žūsta jos sukėlėjai, iki 380 nereikia skubėti jos “mušti” vaistais.

Geri patarimai:

jeigu pradeda skaudėti galvą, sąnarius ar raumenis, ima krėsti drebulys, atsiranda mieguistumas, pablogėja bendra savijauta, tokį ligonį geriausia paguldyti į lovą ir šiltai apkloti,

prie bet kokios temperatūros, o ypač jei ligonis sunkiai ir ilgai serga, nereikėtų pamiršti reguliariai vėdinti kambario,

karščiuojančiam ligoniui reikėtų duoti gerti daug karštos čiobrelių, liepžiedžių, aviečių arbatų,

jei temperatūra kyla toliau ir ligonis skundžiasi silpnumu, jam džiūsta burna, kamuoja troškulys, jis gausiai prakaituoja, maždaug kas pusvalandį reikia duoti po truputį gerti įvairias nešaltas daržovių, vaisių sultis, mineralinio vandens, arbatos,

karščiuojančiam ligoniui svarbu sausai apšluostyti kūną, keisti suprakaitavusius drabužius, patalynę,

jei padažnėjo ir pasunkėjo kvėpavimas, galima uždėti kompresą, stebėti ir tikrinti pulsą, žiūrėti, kad nesumažėtų kraujospūdis, nesukietėtų viduriai.

Kad pakilus temperatūrai ant liežuvio ir lūpų kampučiuose neatsirastų apnašų, neskiltų lūpų kampučiai, burną reikėtų dažniau skalauti virintu vandeniu, o lūpas ir jų kampučius patepti vazelinu ar kremu su vitaminu A.

Reikėtų prisiminti, kad esant net ir nedidelei temperatūrai (jau nekalbant apie aukštą) ligonis turi gerti daug skysčių, nes prakaituodamas jis labai daug jų netenka. Be to, toks ligonis paprastai neturi ir apetito. Todėl jį maitinti reikia dažnai, skystu ar pusiau skystu kaloringu maistu.

Kuomet savijauta pagerėja, galima duoti lengviau virškinamo maisto, neriboti nei sulčių, arbatų ar kitokių skysčių. Jie ribojami tik sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Tačiau bet kokiu atveju, pakilus temperatūrai reikėtų kreiptis į gydytoją ir nepradėti savarankiško gydymo.