Rasa Povilaitienė, įvaizdžio bei stiliaus kūrėja, grožio technologijų ekspertė, "Bogomolov' Image School" dėstytoja:

Rudos pigmentinės dėmės vyresnio amžiaus žmogaus odoje – pigmentacijos sutrikimo bei organizmo natūralus senėjimo proceso pasekmė.

Rasa Povilaitienė, Algės Rykovos nuotr.
Odos spalva priklauso nuo pigmentų kiekio ir jų pasiskirstymo, epidermio storio, kraujagyslių kiekio ir jų išsidėstymo, odos reljefo. Spalvą įtakoja pagrindinių odos pigmentų santykis: melaninas (rudas pigmentas), karotinas (geltonas pigmentas), oksihemoglobinas (raudonas), dezoksihemoglobinas (mėlynas). Pigmentas melaninas nulemia odos spalvą ir padeda apsaugoti odą nuo UV spindulių.

Odos senėjimas yra dalis negrįžtamo biologinio proceso, kurį apsprendžia biologiniai faktoriai, saulės poveikis ir agresyvios medžiagos. Todėl odos senėjimas vizualiai pastebimas anksčiau nei kitų žmogaus organų senėjimas.

Yra skiriami biologinio senėjimo (nuo kurio neįmanoma pabėgti), ir senėjimo dėl išorės poveikio, požymiai.

Odai natūraliai senstant, vyksta šie procesai:
- keičiasi poodinis riebalų kiekis,
- suplonėja epidermis,
- mažėja elastino kiekis odoje,
- mažėja kalogeno kiekis odoje (per metus ~1%),
- mažėja tarpląstelinis ryšys tarp raginio sluoksnio ląstelių,
- lėtėja medžiagų apykaita, mažėja ląstelių gebėjimas pasisavinti vandenį.

Odos senėjimas, veikiant išoriniams faktoriams (pagrindinis jų yra UV spinduliai);

- atsiranda pigmentinių dėmių,
- atsiranda raukšlių,
- papilkėja oda,
- atsiranda kraujagyslinių dėmių,
- išsiplečia kapiliarai (kuperozė),
- atsiranda senatvinių auglių (tiek gerybinių, tiek piktybinių).

Raukšlių atsiradimą skatina kalogeno ir elastino praradimas, drėgmės odoje trūkumas; senstant pakinta odos spalva - ji įgauna pilką, balkšvą ar gelsvą atspalvį; sutrikus pigmentacijai atsiranda pigmentinių dėmių ir apgamų.

Oda, kuri paprastai yra apsaugota drabužių, vizualiai dažnai gali visiškai skirtis nuo tos, kuri nebuvo dengiama drabužiais.

Tamsias dėmes odoje šviesint galima namuose kasdieninio vartojimo kosmetinėmis priemonėmis, arba gydymo įstaigose specialiomis procedūromis. Su pigmentacija padeda kovoti glikolio, pieno, vyno ir salicilio, sojų ir kviečių daigų aliejai, vaisinės kojo, alfa hidriksi (AHA) rūgštys, citrinų ir agurkų ekstraktai.

Kasdienės odos priežiūros priemonėse galėtų įeiti ne tik ką tik paminėti komponentai, bet ir vitamino C, karčiavaisio citrinmedžio, citrinų, petražolių eterinių aliejų, balinamųjų augalinių kompleksų, japoniško šilkmedžio ir greipfruto ekstraktų.

Pašviesinti pigmentines dėmes galėtų cheminiai, rūgštiniai šveitikliai, skirti odos nusluoksniavimui. Šie preparatai paprastai sudėtyje turi retinolio, pieno rūgšties, trichlorakto rūgšties. Alfa-hidrorūgštys (AHA) – organinių junginių grupė, randama natūraliose daržovėse, vaisiuose. Jų gydomasis poveikis pasireiškia kaip tarpląstelinių jungčių nutraukimas ir aktyviųjų medžiagų sintezės stimuliavimas. Kasdieniniai odos priežiūrai taip pat rekomenduočiau produktus, turinčius paminėtų komponentų bei gliukonolaktano, polihidroksirūgščių.

Gydytojai dažni skiria gydymui retinoidus, steroidus, kojo rūgštį, rekomenduoja cheminius šveitiklius, krioterapiją, dermabraziją, ar kitas balimamąsias procedūras, kurias atlieka kosmetologai. Kai šiais būdais pigmentacijos neįmanoma panaikinti, naudojama lazerių, fototerapijos technikos. IPL pigmentinių dėmių šalintojas efektingesnis nei kremai.

Pasitarkite su savo gydytoja, kokį kremą ar procedūrą ji rekomenduos būtent Jūsų atveju. Įvertinkite žmogaus amžių, dirbamą darbą, gyvenimo būdą bei pigmentacijos atsiradimo priežastis. Pasidomėkite, galbūt procedūros būtų pigesnis šios problemos sprendimo būdas nei specialūs kremai.Tik nepamirškite - svarbiausia saugoti odą nuo tiesioginių saulės (o taip pat ir soliariumo) spindulių, nes tai nulemia melazmų ryškėjimą.

*******************************

Nežinai, kokie drabužiai tinka tavo figūrai, o makiažas - būtent tavo veidui? O gal iš viso esi pasimetusi mados tendencijų jūroje ir neįsivaizduoji, kokia kryptimi pasukti savo drabužinės laivelį ir kaip puoselėti savo kūno grožį? Tuomet klausk įvaizdžio bei stiliaus kūrėjos, grožio technologijų ekspertės, "Bogomolov' Image School" dėstytojos Rasos Povilaitienės. Rašyk: stilius@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)