Nors žmonės baiminasi, kad priaugs svorio per šventes, vis tik tyrimai rodo, kad žmonės per šventes priauga vidutiniškai vos 500g svorio. Šie papildomi gramai sugrįžta į normą nieko nedarant maždaug vasario mėnesį.

Mūsų organizmai turi sudėtingą unikalią svorio reguliavimo sistemą, kuri stengiasi palaikyti pastovų svorį. Keletas šventinių persivalgymų neišreguliuoja šios sistemos. Daugiau svorio priauga žmonės, kurie prieš šventes specialiai ribojo maistą ir lieknėjo.

Daugiau sunkumų gali iškilti žmonėms, kuriuos vargina virškinimo sistemos ligos – šventinis gausesnis pavalgymas gali sukelti ligos paūmėjimą, skausmus, nemalonią savijautą.

Kaip apsisaugoti nuo persivalgymo?

„Visų pirma, visą dieną valgyti reguliariai ir pakankamai. Jei šventinę dieną, o ypač, jei keletą dienų iki jos, valgoma mažiau, ribojamas maistas, „taupomos kalorijos“ – tikimybė persivalgyti stipriai padidėja. Alkanam žmogui persivalgyti lengviau. Šventės metu nebūtina ragauti visų patiekalų, galima išsirinkti, kurių labiausiai norisi. Pažvelkite į šventinį valgymą kūrybiškai: kai kurie patiekalai net skanesni kitą dieną, o desertą galima valgyti pusryčiams. Valgykite dėmesingai, t.y. kreipdami dėmesį į maisto skonį. Didesnis skysčių kiekis taip pat sukelia pilnumo jausmą, todėl atkreipkite dėmesį ne tik į maistą, bet ir į gėrimus. Gerbkite sotumą ir nustokite valgyti, kai pasisotinate. Noriu pabrėžti, kad čia nėra stebuklingo patarimo: kai kuriems žmonėms tai pavyksta natūraliai, kai kuriems sunkiau ir reikia dėti aktyvias pastangas. Tiesiog reikia pabandyti“ – rekomenduoja gydytoja-dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė.

Jei vis tik persivalgote, jaučiate nemalonų pilnumo ir pilvo tempimo jausmą, tiesiog nustokite valgyti. Pilnumo jausmas sumažės po keleto valandų. Geriau pakilti nuo stalo, padeda nedidelis pasivaikščiojimas. Jei pilnumas nepraeina, yra nevirškinimo pojūtis, pilvo skausmai – galima išgerti virškinimo fermentų.

Mankštintis pilnu skrandžiu negalima. Jei planuojate sportuoti, paskutinis valgymas turėtų būti likus dviem-trims valandoms iki aktyvios fizinės veiklos.

Tad jei skrandis neapkrautas, „Judam kartu“ ir kineziterapeutė Jūratė Kliukaitė kviečia atlikti treniruotę, skirtą juosmeninei kūno daliai. Šios mankštos metu treniruojami ne tik nugaros raumenys, bet ir tiesusis pilvo raumuo, išorinis ir vidinis įstrižinis pilvo raumuo bei gilieji skersiniai pilvo raumenys.

Taikomi pratimai skirti „juosmens korseto“ raumenų stiprinimui, ištvermės lavinimui ir liemens stabilizavimui. Juosmeninės dalies pratimus rekomenduojama atlikti kas antrą dieną, palaipsniui didinant pratimų serijų skaičių. Teisingai formuojant raumeninį juosmens korsetą, nepatirsite raumenų disbalanso ir apatinės nugaros dalies skausmo.