Per dieną žmogui reikia 30 ml skysčių kilogramui kūno masės. Taigi žmogus, sveriantis 80 kg, turi išgerti 2,4 l skysčių.

Maistinių skaidulų kiekį maiste reikėtų didinti pamažu. Maistinės skaidulos yra augalinio maisto (vaisių, daržovių, ankštinių, grūdų) dalis, kurios žmogaus virškinimo sistema nevirškina ir neįsisavina. Mažai pakitusios skaidulos pereina skrandį, plonąją žarną, o storojoje žarnoje jas fermentuoja ten gyvenančios bakterijos.

Skaidulos skirstomos į dvi grupes – tirpias ir netirpias.

Tirpios skaidulos, tirpdamos vandenyje, suformuoja į gelį panašią masę. Jos mažina cholesterolio ir gliukozės kiekį kraujyje. Tirpios skaidulos taip pat yra žarnyne gyvenančių bakterijų maistas. Šių skaidulų yra avižose, žirneliuose, pupelėse, vaisiuose, pomidoruose, troškintose daržovėse.

Netirpios skaidulos brinkdamos didina išmatų tūrį, skatina žarnyno judesius ir taip apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Šių skaidulų yra daugumoje daržovių, riešutuose, grūdų luobelėse, sėlenose.

Būtina gauti abiejų rūšių skaidulų.

Nors ankštiniai (pupelės, žirneliai, lęšiai) turi daug skaidulų, nuo jų pučia pilvą. Todėl valgydami juos stebėkite, kaip jaučiatės – jei netoleruojate, pučia pilvą, geriau jų atsisakyti ir pasirinkti kitus produktus, turinčius skaidulų.

Produktų, turinčių maistinių skaidulų, reikėtų valgyti tiek kartų, kiek kartų per dieną valgote, t. y. kiekvieno valgymo metu.

Nevalgykite viso rekomenduojamo skaidulų kiekio per dieną iš karto.
Kai kurie produktai lėtina žarnyno judesius, todėl jų stenkitės valgyti mažiau. Tai – baltieji ryžiai, kukurūzai, kakava, šokoladas, mėlynės, granatai, arbata, kava. Taip pat reikėtų riboti lengvai įsisavinamus angliavandenius.

Burokėliai, morkų sultys, išbrinkintos džiovintos slyvos – geriausiai žinomi žarnyno judesius skatinantys produktai. Jų galite valgyti kasdien.

Maisto produktas Skaidulos g
Obuolys 4,0
Bananas 3,0
Mėlynės, 0,5 stiklinės 4,4
Duona, 1 riekelė 2,0
Brokoliai, 1 stiklinė, virti 7,0
Kopūstas, 0,5 stiklinės 1,5
Morkos, 0,5 stiklinės 3,4
Vynuogės, 20 vnt. 1,0
Apelsinas, 1 vnt. 2,4
Pupelės, 0,5 stiklinės 9,8
Žirneliai ,0,5 stiklinės 7,7
Avižos, ¾ stiklinės 9,1
Džiovintos figos, 3 vnt. 10,5
Migdolai, 1 šaukštas 0,6

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)