Daugiau nei 90 proc. dienos kalorijų normos jie suvartoja valgydami pagrindinius patiekalus, – kitaip nei, pavyzdžiui, amerikiečiai, kurie per pusryčius, pietus ir vakarienę gauna mažiau nei 80 proc. kalorijų. Tai reiškia, kad daugiau nei 20 proc. jų gaunama užkandžiaujant, – o tai tikrai nemažai.

Garsiausias Prancūzijos mitybos specialistas dr. Jeanas Michelis Cohenas siūlo protingą sistemą, atsižvelgdamas į fiziologinius, psichologinius ir kultūrinius veiksnius, kurie lemia mūsų santykį su maistu. Šis būdas siūlo iš esmės pakeisti požiūrį į tai, ką valgome. Tad numesti kilogramai niekada nebegrįš!

Veiksminga ir lanksti dieta, kuri neriboja galimybių rinktis
325 greitai pagaminami ir lengvi receptai
Alternatyvūs produktai, leisiantys pritaikyti receptus asmeniniams pomėgiams
Žinosite, ką rinktis kavinėje ar restorane, ir nepažeisite dietos principų
Iškrovos planas padės išpirkti netgi gurmaniškas nuodėmes
Per tris mėnesius numesite iki 14 kg

******************************

Pateikiame ištrauką iš leidyklos Alma Littera 2015 m. išleistos dr. Jeano Michelio Coheno knygos „Paryžietės dieta“

******************************

Keliais žodžiais: kas, kaip, kada

„Kavinės“ etapas neprivalomas, tačiau jis padeda stumtelėti organizmą ir išjudinti svorį. Jis skirtas sveikiems suaugusiems žmonėms, norintiems pačioje dietos pradžioje greitai atsikratyti keleto kilogramų ir taip gauti paskatų veikti toliau. Jis sąmoningai numatytas kaip sudėtingas, tačiau trumpalaikis: tiesiog kiekvienas numestas kilogramas skatins jus ir toliau lieknėti ir laikytis paryžietės dietos.

Turėkite omeny, kad apribojimai čia labai griežti, todėl jo turėtų laikytis tik visiškai sveiki žmonės, pasirengę numesti 400–500 g per dieną, ir maitintis pagal „Kavinės“ principus galima ne ilgiau kaip 8–10 dienų. Būtina vartoti magnį ir multivitaminus.

*
Jei tik pajusite nuovargį ar pasirodys, kad dieta per griežta, bet kuriame „Kavinės“ etape galite pereiti prie „Bistro“ plano. Prie šio etapo visada galima grįžti dienai dviem, jei reikia išjudinti svorį, o laikantis „Bistro“ (žr. p. 109–163) ar „Gurmano“ (žr. p. 165–257) nurodymų jis nustoja kritęs.

Be to, „Kavinė“ – puikus iškrovos planas (žr. p. 268), kurio prireikia atgailaujant už mitybos nuodėmes.

Jokiu būdu po „Kavinės“ etapo neperšokite prie įprastos mitybos. Pirmiausia reikia bent savaitę maitintis pagal „Bistro“ principus, paskui, mažiausiai dvi savaites – pagal „Gurmano“.

Prancūziška kavinė – nepretenzinga vieta, kur vietos gyventojai pradeda dieną, gurkšnodami tradicinį ekspreso prie cinkuoto baro. Kai jau pasidalyta naujomis paskalomis ir mandagumo ritualai įvykdyti, visi išsiskirsto savais reikalais.

Po pietų viskas kartojasi. Tai Prancūzijos kasdienio gyvenimo dalis ir tinkamas dietos pirmojo etapo pavadinimas. „Kavinė“ – tai greitas postūmis prieš pereinant prie „Bistro“ ir „Gurmano“ etapų. Beje, šiame etape nepamirškite vartoti daug skysčių: trintų vaisių kokteilių, trintų ir paprastų sriubų, vandens, arbatos, juodos kavos.

*
„Kavinės“ mitybos principas paprastas: racionas, turintis mažai kalorijų, tačiau be galo daug mineralų, vitaminų ir mikroelementų. Sriubos puikiai slopina alkio jausmą – juk jos labai maistingos ir ilgam pasotina. Daržovių sriubose ypač daug ląstelienos bei vandens ir labai mažai kalorijų. Apie garsią prancūzišką kopūstų sriubos dietą kadaise rašė visa spauda – ji buvo nepaprastai populiari: ją tiražavo internete, kopijavo, ji pasklido po visą pasaulį.

Daugybė žmonių, kurie jos laikėsi, lieknėjo greitai ir veiksmingai. Galbūt nežinote, tačiau pirminis jos šaltinis buvo mano sukurta dieta, padedanti spėriai numesti svorio. Dešimtajame dešimtmetyje ją parengiau vienam prancūzų laikraščiui. Originali versija siūlė įtraukti į valgiaraštį įvairių sriubų.

*
Tos originalios dietos esminiai elementai, apibendrinti ir virtę rūpestingai suplanuotais valgiaraščiais, ir sudaro „Kavinės“ – vieno iš paryžietės dietos etapų – pagrindą. Kad ir kaip ten būtų, privalote turėti omenyje: tai labai griežtas etapas, skirtas tik tiems, kurie neturi sveikatos problemų.

Jo laikantis būtinai reikia gerti multivitaminus ir magnio papildus, per visą dieną vartoti daug leistinų skysčių (žr. p. 111). Jie turi būti be cukraus, bet galima naudoti saldiklius, pavyzdžiui, steviją ar aspartamą. Jei po valgio vis dar jaučiate alkį, į racioną galite įtraukti lėkštę garuose gamintų daržovių, salotų, paprastųjų trūkažolių ar kitų lapinių žalumynų, pagardintų citrinų sultimis.

Dar kartą primenu, kad po šio etapo nevalia iškart pereiti prie normalios mitybos. Būtina savaitę ar dvi laikytis „Bistro“ plano, paskui dvi keturias savaites – „Gurmano“. Mano pacientai, kurių svoris krinta per lėtai (400–500 g per savaitę), dažnai dieną kitą valgo pagal „Kavinės“ valgiaraštį. Tai padeda jiems nurimti ir nesinervinti, jei kuriuo nors metu kilogramai nustoja tirpę. Jei kokią savaitę leisite sau atsipalaiduoti, sriubos taip pat padės ištaisyti padėtį.

(...)

Klasikinis „kavinės“ valgiaraštis Nr. 4

Pusryčiai

Jogurto kokteilis su uogomis

115 g įvairių šaldytų uogų
175 g natūralaus neriebaus jogurto
1 šaukštelis saldiklio

Gaminama 3 min.

Viską sumaišykite maišytuvu ir trinkite iki vienalytės masės. Patiekite atšaldytą arba su ledukais.

Pietūs

Kepta lašiša su troškintais špinatais

85 g lašišos filė
krapų pagal skonį
1 skiltelė česnako
175 g špinatų lapų
1 šaukštas smulkintų migdolų (apie 7 g)
petražolių papuošti

Ruošiama 2 min. / Gaminama 15 min.

Krapus, petražoles, česnaką susmulkinkite, špinatų lapus nuplaukite, nupjaustykite lapkočius. Lašišą apibarstykite krapais ir kepkite orkaitėje, ant grotelių ar nepridegančioje keptuvėje be riebalų apie 15 min., kol žuvis pasidarys trapi.

Taip pat keptuvėje be riebalų pakepinkite česnakus, kol suminkštės; pridėkite špinatų su trupučiu vandens ir troškinkite apie 15 min. arba kol suminkštės. Migdolus apkepinkite nepridegančioje keptuvėje arba orkaitėje, kol įgaus auksinę spalvą, ir pabarstykite iškeptą žuvį. Papuoškite petražolėmis ir patiekite.

Vakarienė

Kvapiųjų moliūgų sriuba

175 g kvapiųjų moliūgų
500 ml neriebaus daržovių sultinio
1 vidutinio dydžio svogūnas
druskos ir juodųjų pipirų
maltų muskatų

Ruošiama 10 min. / Gaminama 25 min.
4 porcijos

Moliūgą nulupkite, supjaustykite kubeliais, svogūną susmulkinkite. Sudėkite į didelį puodą, užpilkite sultiniu. Uždenkite ir užvirkite ant stiprios ugnies. Nuimkite dangtį, sumažinkite liepsną ir virkite, kol moliūgas suminkštės. Sutrinkite maišytuvu, pridėkite druskos, pipirų, muskatų pagal skonį.

Vaisiai

240 g konservuotų vaisių be sirupo (rinkitės turinčius kuo mažiau cukraus)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)