Kodėl vakare kyla (nekontroliuojamas) noras valgyti

„Stebuklingo maisto nėra“, - teigia dietologė Jūratė Dobrovolskienė, tačiau patikina, kad naktinio apsirijimo išvengti galima laikantis vienos auksinės taisyklės - tvarkos savo valgymo režime.

Kodėl kyla noras valgyti vakare?

Alkis – natūrali kiekvieno žmogaus organizmo reakcija, pasireiškianti tada, kai ima mažėti gliukozės kiekis kraujyje. Iš kraujo siunčiamas signalas į centrinę nervų sistemą, kuri reguliuoja alkio pojūtį, ir mes pradedame jausti poreikį pasistiprinti. Suaktyvėjęs noras valgyti vakare, kai jau reikėtų miegoti, leidžia daryti išvadas, kad jūsų mityba yra neproporcinga.

Specialistų teigimu žmogus turėtų valgyti dažnai ir po nedaug, tačiau tai ne visada įmanoma, todėl rekomenduojama valgyti bent jau tris kartus per dieną (pusryčiai, pietūs, vakarienė), organizmą aprūpinant teisingomis maisto proporcijomis: pirmoje dienos pusėje suvartoti du trečdalius, o vakare šiek tiek mažiau nei trečdalį paros raciono kalorijų. „Pagrindinė klaida ta, kad žmogus ryte nevalgo pusryčių, per pietus tik lengvai kažką pakramsnoja, o vakare siekia atsigriebti už visą dieną“, - aiškino dietologė.

Svarbiausia – tinkamas režimas 

Pagrindinė priežastis, kuri turi įtakos vakare atsirandančiam norui valgyti yra blogi mūsų valgymo įpročiai ir visiškas režimo nebuvimas. Dietologė akcentuoja, kad geriausi taisyklingo režimo pavyzdžiai yra kūdikiai. „Sotus kūdikis yra ramus tris su puse valandos, vėliau jis ima verkti ir tai yra signalas, kad jis yra alkanas, būtent tokį režimą turi išsiugdyti ir žmogus.“ Žmogaus virškinimo sistema, kaip ir pats žmogus, yra aktyvesnė pirmoje dienos pusėje, vakare visi procesai sulėtėja, todėl rekomenduojama vakarieniauti likus trims valandoms iki planuojamo poilsio. 

Saldumynai ir vaisiai pirmoje dienos pusėje, tačiau vakare – ne badas

Po sunkios darbo dienos ne retai norime save apdovanoti tuo, kas bent kiek pasaldintų mūsų gyvenimą, nors puikiai žinome, kad saldumynais piktnaudžiauti nereikėtų, kadangi jie visi pagaminti riebalų pagrindu ir juose esanti energija vakare mūsų organizmui nėra reikalinga.

Todėl, jei visgi neįsivaizduojate savo gyvenimo be saldžių užkandžių ar daug angliavandenių turinčių maisto produktų, juos vartoti reikėtų pirmoje dienos pusėje. Daugeliui dažnai iškyla dilema: vakare geriau rinktis vaisius ar daržoves? J. Dobrovolskienė pataria rinktis daržoves, nes vaisiuose esantis didelis fruktozės kiekis dirgina kasą. Vakarienei puikiai tinka košės, žuvis, paukštiena ar omletas su daržovėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)