Persivalgymo priežastys

Labai dažnai persivalgyti įprantama dar vaikystėje. Prisiminkite, kaip mamos ar močiutės ragindavo valgyti net nenorint: „nesuvalgysi košės - nežiūrėsi filmuko“, į mūsų pastabas, kad nebenorime, niekas nekreipdavo dėmesio. Nors praėjo daug metų, psichologinis įprotis suvalgyti viską iki galo išliko.

Daugelis moterų valgydamos kovoja su stresu. Saldumynai, miltiniai gaminiai ir riebus maistas teikia džiaugsmo, tai pats paprasčiausias būdas patirti malonumą. Tačiau taip nėra – fizinis sotumas nekompensuoja vidinės tuštumos.

Dažnai ką nors užkandžiaujame ir bendraudami. Ypač aktuali ši problema moterims, dirbančioms biuruose. Kada pasikalbėti su kolegomis, jei ne prie puodelio kavos ar arbatos ir kokia kava be pyragėlio ar saldainio? Na ir kas, kad pietūs buvo vos prieš dvi valandas, užkąsti nepakenks – taip mano dauguma moterų.

Ėjimas į svečius, vakarėliai, pasimatymai restorane – visa tai taip pat skatina persivalgyti. Juk neatsisakysite naminio pyrago, kurį jūsų draugė iškepė specialiai gimimo dienai? Ir nesvarbu, kad neseniai vakarieniavote namuose.

Ištekėjusi moteris dažniau turi progų persivalgyti nei vieniša. Priežastis slypi tame, kad jai reikia gaminti per dieną keletą kartų, o kaip išvirti sriubą jos neparagavus? Ir dažnai pavargusi nuo ruošos moteris palepina save kokiu nors gardėsiu.

Seksualinių santykių nebuvimas taip pat skatina vartoti papildomą maisto kiekį, dažniausiai saldumynus. Juk būtent šokolade, bananuose, pyragėliuose esama džiaugsmą sukeliančių medžiagų, o trūkstant sekso džiaugsmas kompensuojamas šokoladiniais batonėliais.

12 būdų išvengti persivalgymo

Taigi kokia bebūtų persivalgymo priežastis, svarbiausia – jo išvengti. Moterys linkusios pateisinti dar vieną torto gabalėlį kaip apdovanojimą po sunkios darbo dienos, o pakeliui į namus suvalgytas dešrainis – būtinybė alkiui numalšinti. Vienaip ar kitaip to galima išvengti.

Nusipirkite mažesnio dydžio indų: lėkščių, puodų, salotinių. Mažesniuose induose telpa mažiau maisto, taip sumažės suvartojamo maisto kiekis.

Stenkitės gaminti tiek maisto, kiek reikia jūsų šeimos nariams po vieną porciją.

Laikykitės dienos režimo. Jei nesilaikote dietos, stenkitės kaloringiausią maistą suvartoti iki pietų (miltinius, kruopų, saldžius gaminius).

Atsisakykite užkandžių. Net jeigu darbe mėgstate užkandžiauti gerdamos arbatą arba kavą, rinkitės obuolius ar dietinius užkandžius, nevalgykite šokolado ir bandelių.

Gamindamos pernelyg dažnai neragaukite. Pakanka paragauti porą kartų, kad suprastumėte, ar netrūksta druskos. Be to, jeigu gaminate šeimai, sau įsidėkite mažiau, juk jau ragaudamos šiek tiek užvalgėte.

Nevalgykite „dėl kompanijos“ – tai kenkia ir sveikatai, ir figūrai.

Valgyti reikia tik tada, kai tikrai jaučiate alkį, o ne dėl to, kad vilioja skanūs aromatai.

Nevalgykite, kai jus ragina, vien tik iš mandagumo. Jei einate į svečius, kur vaišinama daugybe patiekalų, rinkitės tik vieną. Nereikia apsivalgyti tik dėl to, kad parodytumėte savo dėkingumą. Atsisakykite papildomų porcijų.

Jei laukiate svečių, įspėkite juos, kad nesineštų tortų, mišrainių, pyragų. Paaiškinkite, kad geriau bus, jei atsineš ką nors kita – vaisių, gėlių ar pan.

Nevalgykite nakčiai. Ši taisyklė aktuali visada.

Nedarykite iš maisto „palydovo“ – jei kinas, tai būtinai popkornai, jei televizoriaus žiūrėjimas – sumuštiniai, jei susitinkate su drauge – kava ir pyragaičiai. Atskirkite veiklą nuo maisto.

Nepirkite pusfabrikačių. Dešrelės, dešros, pagaminti kotletai, picos ar traškučiai – lengvai prieinamas maistas. Tai reiškia, kad namuose esant tokiam maistui greitai gali kilti pagunda užkąsti, o tai ne į naudą jūsų figūrai.

Jeigu persivalgote dėl psichologinių priežasčių – depresijos, apatijos, išsiskyrimo, netekties skausmo – kreipkitės į specialistą. Tik kvalifikuotas psichoterapeutas padės jums atgauti dvasinę pusiausvyrą.

Ir svarbiausia – dvasinė harmonija ir meilė šeimoje. Juk tik tada galėsite lengvai kontroliuoti apetitą ir būti geros formos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)