Suaugęs žmogus turi maždaug 80–120 tūkst. galvos plaukų. Per dieną jų iškrenta nuo 35 iki 100, o plaunant galvą net dvigubai daugiau. Tai laikoma normaliu fiziologiniu procesu: plaukai auga, sensta ir iškrenta, sukurdami vietą naujiems plaukams. Tačiau kas per daug, tas nesveika.

Anot Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ gydytojos dermatologės Sandros Kavaliauskienės, jei iškritusių plaukų skaičius viršija šimtą – reikėtų susirūpinti. Ypač jei slinkimas tęsiasi jau kurį laiką.

Pašnekovė siūlo iškritusius plaukus pabandyti suskaičiuoti, mat kai kurios moterys nerimauja be reikalo. Joms atrodo, kad plaukai slenka per intensyviai, bet paskaičiavusios supranta, jog jokios patologijos nėra. Visgi nepamirškite, kad plaukų lieka ir ant drabužių, grindų, patalynės. Jei vien tik šukuojantis jų iškrito gerokai per šimtą – tai tikrai per daug.

Kas vyksta po žeme?

Nustatyti tikslią plaukų slinkimo priežastį ne visada lengva. Kartais tai nulemia netinkamai pasirinktos plaukų priežiūros ir formavimo priemonės, pavyzdžiui, šampūnas, per dažnas tiesinimas, garbanojimas, džiovinimas, įtemptos šukuosenos ir pan. Visgi kur kas dažniau priežastys būna vidinės.

JAV dermatologė Vendi F. Roberts galvos plaukų augimą palygina su sodu – jo grožis ir vešlumas priklauso nuo to, kas vyksta po žeme. Taip pat ir plaukų sveikata priklauso nuo bendros žmogaus organizmo būklės. Kaip teigia gydytoja S. Kavaliauskienė, plaukai gali slinkti dėl streso, hormonų svyravimo (pavyzdžiui, gimdymas, maitinimas krūtimi), įvairių ligų, fizinio išsekimo bei griežtos dietos.

Trūkstant maisto medžiagų, plaukai tampa sausi, negyvybingi, šviesesni, lėčiau auga, praretėja. Tokių plaukų pakitimų gali atsirasti organizme trūkstant geležies, cinko, esant baltymų deficitui. Anot pašnekovės, reikia nepamiršti ir fiziologinio plaukų slinkimo, kuris priklauso nuo plaukų augimo ciklų, sezono (pavasarį ir rudenį plaukai slenka intensyviau).

Be to, moterims, kaip ir vyrams, gali pasireikšti androgeninis plikimas, nulemtas testosterono pertekliaus. Tačiau moterims jis retai suformuoja plikę – plaukai daugiau ar mažiau išretėja visame galvos plote, daugiausiai – viršugalvyje.

Reikalingi išsamūs tyrimai

Vienoms moterims plaukų slinkimas suintensyvėja be jokių simptomų. O kitoms ne tik slenka, bet ir niežti odą, trečias vargina pleiskanos. Ar tai pavojingi požymiai? S. Kavaliauskienės teigimu, jei intensyvus plaukų slinkimas užtrunka ilgiau nei 2–3 mėnesius, galvos oda pleiskanoja, niežti, atsiranda aiškūs paraudimo ar išplikimo židinukai, pūlinukai, reikėtų kuo greičiau kreiptis į specialistą.

Gydytojas įvertins plaukų ir odos būklę, skirs reikiamus kraujo tyrimus (geležies, feritino, hormonų, mikroelementų), atliks mikroskopinį tyrimą ar pasėlį dėl grybo ar kitų parazitų ir bakterijų, o jei reikia – ir odos biopsiją. Plaukų slinkimas gali būti susijęs su rimtomis ligomis – skydliaukės sutrikimais, policistinių kiaušidžių sindromu.

Kaip aiškina pašnekovė, esant policistinių kiaušidžių sindromui, išsibalansuoja hormoninė sistema. Dėl to gali pasireikšti androgeninio tipo slinkimas. Pirmiausia pradeda retėti plaukai kaktos šonuose, vėliau prasideda viršugalvio srities plikimas, gali padidėti veido plaukuotumas. Tokiu atveju veiksmingiausias vaistas yra minoksidilis, kurį skiria dermatologas. Viena bėda – preparatai su minoksidiliu veikia tik tol, kol yra naudojami.

Gydymo naujovės

Pastebėta, kad androgeninį (vyriško tipo) plaukų slinkimą teigiamai veikia kofeinas. Jis sumažina neigiamą testosterono poveikį ir aktyvuoja plaukų šaknis. Priemones su kofeinu rekomenduojama vartoti ilgai. Anot specialistės, vis plačiau ir veiksmingiau naudojamos mezoterapijos procedūros.

O pats naujausias gydymo metodas – trobocitais praturtintos plazmos (PRP) injekcijos. Tačiau mezoterapijos ar PRP rezultato nematys tos moterys, kurioms nustatyta autoimuninė alopecija (autoimuninis susirgimas, kai susidarę antikūnai, kovodami su plauko folikulu, jį sunaikina).

Savigyda – neveiksminga

Plaukų augimui būtini B grupės vitaminai, biotinas, vitaminai A, C, E, kalcis, geležis, selenas, silicis, cinkas, magnis ir kiti mineralai. Maisto papildus ir vitaminus siūloma vartoti periodiškai 3 mėnesius, darant 1 mėnesio pertrauką.

Ypač svarbu vartoti baltymingą maistą, kuriame yra gausu amino rūgščių, būtinų keratino sintezei. Gydytoja atkreipia dėmesį, kad liaudies priemonės (pavyzdžiui, priemonės su asiūkliu, varnalėša, ginkmedžiu, dilgėle, svogūnu, garstyčiomis ar rozmarinu) nepakenks, bet realios naudos kažin ar duos.

„Jei plaukų slinkimas jau problema, vien tik kosmetika ir žolelių nuovirai nepadės. Siūlyčiau kuo skubiau kreiptis į gydytoją. Patiems nereikėtų imti gydytis vaistais, nes plaukų slinkimo priežastys ir jų šalinimo būdai skirtingi“, – sako S. Kavaliauskienė.