Jei visgi ėmėte tikėti, jog cukrus nėra maistas smegenims ir esate pasiryžęs išbandyti, kaip į gera pasikeičia savijauta, štai keli paprasti patarimai, kaip visą šį procesą palengvinti ir kaip cukraus detoksikaciją atlikti teisingai.

1. Turėk tikslą.

Pirmas žingsnis – nuspręsti atsisakyti cukraus. Kad tokia užduotis būtų lengviau pakeliama, reikia turėti tikslą ir apie jį prisiminti. Kai kam tai gali būti paprasčiausias smalsumas ar eksperimentas, galbūt, pavyzdys šeimai, vaikams, o kitais atvejais – sveikatos problemų šalinimas ar palengvinimas. Keli klausimai, gali padėti atsakyti, ar metas nustoti vartoti cukrų:

Ar turite riebalų pilvo srityje?
Ar sergate diabetu?
Ar gydytojas yra sakęs, jog jūsų kraujyje yra aukštas cukraus kiekis arba mažai gerojo cholesterolio?
Ar turite viršsvorio?
Ar nuolat trokštate cukraus ir angliavandenių?
Ar valgote, kada nesi alkanas?
Ar pavalgęs jaučiate didžiulį mieguistumą?
Ar jaučiatės blogai dėl savo valgymo įpročių?
Ar atsiranda abstinencijos simptomai, kada vartojama mažiau cukraus ir miltų?
Ar reikia vis daugiau ir daugiau nesveiko maisto, kad jaustumėtės gerai?
Ar jaučiatės blogai dėl pilvo pūtimo, refliukso, atsirado sąnarių ir raumenų skausmas, lengvas sąmonės aptemimas, atminties ar nuotaikos sutrikimai, sinusų ar alergijos simptomai?

Jei patiriate vieną ar kelis iš minėtų simptomų, galite būti tik kelios dienos nuo sveikatos pagerėjimo.

2. Atsisakyk cukraus bet kokiame pavidale.

Turite atsisakyti cukraus visiškai. Neturi būti paskutinio sausainio, paskutinio puodelio arbatos su cukrumi, paskutinio pyrago gabalėlio, paskutinės bandelės. Tai yra toks pats procesas kaip metimas rūkyti ar vartoti alkoholį. Turi tai padaryti šiandien ir dabar. Visiškai detoksikacijai privalu atsisakyti cukraus, miltų ir dirbtinių saldiklių, kurie skatina didesnį šių produktų troškimą ir lėtina medžiagų apykaitą. Šiomis dienomis vartok tik tikrą, neapdorotą, šviežią maistą.

3. Atsisakyk saldžių gėrimų.

Cukrus skysčių pavidalu yra blogesnis už cukrų maisto pavidalu. Cukrus iš sulčių, limonadų, arbatos ar kavos greičiau absorbuojamas ir lengviau patenka organizmą. Tai kaip greitkelis į kepenis, o po to – tiesiai ant pilvo riebalų forma. Galiausiai nuolat vaišindamasis saldžiais gėrimais, nesijauti sotus, dėl to vartoji dar daugiau maisto, trokšti dar daugiau cukraus ir angliavandenių.

4. Vartok baltymus.

Baltymai kiekvieno patiekalo metu gali padėti pažaboti alkį ir norą vartoti cukrų. Jie padeda subalansuoti cukrų kraujyje bei insulino kiekį. Puikus augalinių baltymų šaltinis yra avinžirniai, lešiai, pupelės, migdolų ir kiti riešutai, linų sėmenų, kanapių ir čija sėklos.

5. Vartok naudinguosius angliavandenius.

Angliavandenius vartoti galima, tačiau tik teisingus. O vienas geriausių angliavandenių yra daržovės! Valgyk, kiek tik telpa brokolių, kalafiorų, šparaginių pupelių, grybų, svogūnų, cukinijos, pomidorų, pankolių, baklažanų, artišokų, pipirų. Šias pirmas 10 dienų geriausia yra riboti bulvių, moliūgų, ropių ir kitų krakmolingų daržovių vartojimą. Taip pat šiuo periodu reikėtų atsisakyti pupelių ir kruopų. Tai pagreitina rezultatus, dėl ko galiausiai krenta svoris ir jautiesi puikiai.

6. Nepamiršk sveikųjų riebalų.

Riebalais kovok prieš cukrų! Riebalai suteikia sotumo jausmą, subalansuoja cukraus kiekį kraujyje ir yra būtinas, kad ląstelės gautų energijos. Vartok geruosius riebalus: riešutus, sėklas, alyvuogių aliejų, kokosų aliejų, avokadą ir žuvį.

7. Turėk užkandžių – riešutų, džiovintų daržovių, nesaldintų uogų.

Visada būna akimirkų, kada nespėjai pavalgyti pusryčių, užtrukai darbe ar apima žvėriškas alkis betvarkant reikalus mieste. Tokiu atveju ranka pati tiesiasi prie miltinių ar saldžių užkandžių parduotuvėje ar artimiausiame kioske. Bet negalima pasiduoti! Pasiruošk iš anksto ir turėk stalčiuje, mašinoje, rankinėje sveikų ir lengvų užkandžių – riešutų, džiovintų daržovių ar džiovintų nesaldintų uogų.

8. Stresą malšink kvėpavimo pratimais.

Stresas paskatina vartoti saldumynus. Tačiau jį įveikti galima ir kitomis priemonėmis. Viena paprasčiausių – giliai įkvėpti ir iškvėpti. Tyrimai parodė, kad tai aktyvuoja specialius nervus ir perjungia metabolizmo sistemą nuo riebalų kaupimo į riebalų panaudojimą, kas palengvina stresinę būseną, nuramina protą. Viskas ko reikia, tai giliai įkvėpti.

9. 10 dienų atsisakyk pieno ir glitimo.

Uždegimai organizme sukelia cukraus kraujyje disbalansą, diabetą. Po cukraus ir miltų labiausiai virškinimo sistemą dirginantys produktai yra pieno produktai ir glitimas. Jų verta atsisakyti pirmosioms 10 dienų, siekiant išvalyti organizmą. Tai nėra lengva, tačiau po pirmų 2 ar 3 dienų turėtų atsirasti teigiami savijautos pokyčiai.

10. Išsimiegok.

Nepakankamas miego kiekis verčia siekti saldumynų ir taip pasikrauta trumpalaike energija. Miegas yra geriausia priemonė kovoti su nuolatiniu alkiu ir priklausomybe nuo cukraus. O tada bus galima pasigirti, kad svoris krenta bemiegant.

Be abejonės, šios 10 dienų iš pradžių bus sudėtingos, nes teks pakeisti savo įpročius, o organizmas vis dar trokš produktų, kuriems jaučiate priklausomybę. Tačiau sunkiausia yra tik pirmos dienos, o ir visos 10 juk nėra tiek daug?

Viską atpirks suvokimas, kad nebeesate priklausomas nuo saldumynų, nebepatiriate tiek streso ir kančių, kada nusprendžiate atsikratyti svorio ir pyragaičiai ofiso virtuvėlėje nebeverčia tekėti seilę. Tikrai taip ir būna. Šios 10 dienų padės organizmui susireguliuoti, atsistatyti, o receptoriai pripras jausti tikrąjį maisto skonį. Juk verta pabandyti. O gal vis tik tikrai pradėsite jaustis nuostabiai?

Parengta pagal www.collective-evolution.com