Prieš kokius 8 mėnesius kirkšny atsirado guzas. Bendrosios praktikos gydytoja nusiuntė mane išsitirti pas ginekologę, ji paspaudinėjo ir pareiškė: „nereikia depiliacijų daryti ir guzai neklis“. Nustatė, kad tai yra limfmazgis ir išrašė antibiotikų. Vis dėlto niekas nesikeitė, todėl kreipiausi į chirurgą, tik šį kartą nusprendžiau eiti privačiai. Jis diagnozavo lipomą ir nuramino. Vis dėlto jau praėjo 3 mėnesiai, o tas guzas man tik didėja. Nežinau, ką daryti, ar operuoti lipomą, ar palikti. Gal galėtų specialistas patarti, ką daryti? (Ieva, 35 metai)

Jei nerimaujama ir norima pasitikrinti, ar lipomos yra gėrybinės, reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją, kuris siųs pas gydytoją chirurgą. Galima kreiptis ir pas plastikos chirurgus, jeigu žmogus turi daug tokių lipomų ir nori jas pašalinti.

Riebalinės cistos ir liposarkomos – piktybinio auglio – požymiai yra panašūs į lipomos. Riebalinei cistai būdinga skylutė odos paviršiuje bei sukietėjimas aplink. Liposarkoma, retai pasitaikantis auglys, yra kietesnė, dažnai didesnė nei 5 cm, peraugusi į raumenis. Liposarkomą būtina skubiai šalinti.

Lipomos atsiranda 1 proc. žmonių. Šių riebalinių auglių atsiradimo priežastis nėra aiški. Yra pastebėtas genetinis polinkis šeimose, ypač jei yra lipomatozė – daugybiniai riebaliniai guzeliai. Poodiniai riebaliniai gumbai dažniausiai nesukelia jokių simptomų. Minkštokas, gan paslankus guzas čiuopiamas po oda, virš raumenų. Oda virš jo yra pakankamai paslanki.

Atsako specialistė

Šeimos gydytoja Justina Gegžnienė:

– Reiktų sunerimti, jei lipomų dydis kinta arba jos pasidaro skausmingos. Jei, pavyzdžiui, per mėnesį lipoma padidėja sparčiai ar prasideda uždegiminė reakcija, tuomet turėtumėte kreiptis į gydytoją. Tačiau, verta žinoti, kad lipomas dažniausiai operuoja dėl estetinių priežasčių. Jei jos yra tokioje vietoje, kur labai matosi arba trukdo ir yra dažnai kliudomos. Taip yra dėl to, kad lipomos yra tarsi sėklos ir gali būti dauginės, tad jeigu būna išoperuojamos, gali pradėti plisti po visą kūną. Kuo daugiau jų išpjaunama, tuo daugiau jų vėl atauga.

Tikslios atsiradimo priežastys lipomų nėra nustatytos, tai dažniausiai paaiškinama genetika. Kai žmogus turi riebalinio audinio polinkį formuoti gerybinius auglius – lipomas. Jeigu nėra kokių nors specifinių simptomų ir jos netrukdo gyventi, nėra nuolat traumuojamos, nerimauti nereikėtų, nes piktybinė lipoma – gan retas atvejis. Jei nerimaujama ir norima pasitikrinti, ar lipomos yra gėrybinės, reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją, kuris siųs pas gydytoją chirurgą. Galima kreiptis ir pas plastikos chirurgus, jeigu žmogus turi daug tokių lipomų ir nori jas pašalinti.

Lipomų šalinimas atliekamas dėl:

kosmetinių priežasčių;
kai sukelia simptomus – trukdo raumenų veiklai, maudžia, spaudžia nervus;
kai užauga didesnės nei 5 cm;
kai negalima atmesti liposarkomos (piktybinio auglio) galimybės.