Indų medicinos traktate apie ajurvedą aiškiai parašyta: „Niekada nevalgykite nusileidus saulei ir iki jos patekėjimo“. Šis principas puikiai dera su Paleo dieta. Akivaizdu, kad urvuose gyvenę tolimi mūsų protėviai sutemus negalėjo mamuto nei nudobti, nei deramai jo iškepti. Todėl vakarais nevalgė.

„Dietos be vakarienės“ taisyklės

„Dietos be vakarienės“ genialumas slypi jos paprastume. Vienintelis reikalavimas – nevalgyti po 17 valandos. Ir viskas. Jeigu tiksliau, kieto maisto derėtų vengti 14 valandų iki nubudimo ryte. Pavyzdžiui, jeigu jūs įpratote keltis septintą ryto, tai paskutinį kartą dieną prieš tai valgyti turėtumėte penktą vakaro, rašo dietplan.ru.

Iki to laiko galite valgyti bet kokius produktus, taip pat ir saldžius bei riebius, tačiau vėliau – nei vienų, nei kitų. Galima gerti vandenį ar žolelių arbatas be cukraus. Kuo daugiau skysčio gausite, tuo greičiau organizmas išvalys kenksmingas medžiagas – toksinus. Jeigu jaučiate, kad galite neištverti, verčiau suvalgykite obuolį ar išgerkite stiklinę pieno su medumi. Didelės žalos nebus.

Visi mes esame žmonės. Kartais tenka pažeisti režimą (šeimos šventės, draugų vakarėliai ar dalykinės vakarienės). Tokiais atvejais galima ir reikia nusižengti taisyklėms, tačiau tai galima ne daugiau kaip du-tris kartus per savaitę.

Meniu visa savaitei

Toliau pateiksime savaitės meniu pavyzdį. Prisiminkite, kad pusryčiai privalo būti sotūs.

Pirmadienis

Pusryčiai: apelsinas, 200 gramų virtų bulvių, greipfrutas.
Pietūs: 100 gramų sūrio „Philadelphia“ su 20 gramų graikinių riešutų (arba lazdyno riešutų), 40 gramų pilno grūdo duonos.
Pavakariai: žolelių arbata su arbatiniu šaukšteliu medaus.

Antradienis

Pusryčiai: 100 gramų troškintos vištienos krūtinėlės su pomidorais, alyvuogių aliejumi ir raudonėliu, ant grotelių kepta paprika, obuolys.
Pietūs: sumuštinis iš dviejų riekių duonos ir 100 gramų vištienos krūtinėlės, paruoštos ant grotelių, dviejų salotų lapų ir pomidoro.
Pavakariai: erškėtrožių arbata su arbatiniu šaukšteliu medaus.

Trečiadienis

Pusryčiai: 90 gramų makaronų iš kietųjų kviečių rūšių su pomidorų padažu ir baziliku, žalios salotos su dviem slyvomis.
Pietūs: didelė pusiau perpjauta kriaušė išpjauta šerdimi su įdaru iš 20 gramų gornocolos sūrio ir 20 gramų grietinėlės sūrio.
Pavakariai: lapačio arbata su arbatiniu šaukšteliu medaus.

Ketvirtadienis

Pusryčiai: omletas iš dviejų kiaušinių, 30 gramų gornocolos, valgomojo svogūnėlio, žiupsnelio muskato riešuto, 200 gramų virtų pupelių, 30 gramų pilno grūdo duonos, obuolys.
Pietūs: tirštas kokteilis iš bananų, 250 mililitrų pieno ir arbatinio šaukštelio medaus.
Pavakariai: ramunėlių arbata su arbatiniu šaukšteliu medaus.

Penktadienis

Pusryčiai: 150 gramų ant grotelių keptos vištienos krūtinėlės, ant garų paruošti špinatai, 60 gramų duonos iš kietųjų kviečių rūšių, puodelis ananaso gabalėlių.
Pietūs: skrudinta duona su dviem gabalėliais kumpio ir 30 gramų sūrio „Fontina“.
Pavakariai: raminanti žolelių arbata su arbatiniu šaukšteliu medaus.

Šeštadienis

Pusryčiai: kuskusas su daržovėmis, žalios salotos, su imbieru ir cinamonu keptas obuolys.
Pietūs: tirštas kokteilis iš bananų, 250 mililitrų pieno ir arbatinio šaukštelio medaus.
Pavakariai: puodelis pankolių arbatos su arbatiniu šaukšteliu medaus.

Sekmadienis

Pusryčiai: pyragas su špinatais, tarkuota morka, kriaušė.
Pietūs: 200 gramų neriebaus jogurto su valgomuoju šaukštu skrudintų avižų dribsnių.
Pavakariai: puodelis žolelių ir uogų arbatos su arbatiniu šaukšteliu medaus.

Kaip padės ši dieta?

Reikia žinoti, kad dieta ne tiek padeda numesti svorio, kiek pagerinti sveikatą ir pratęsti jaunystę.

Tad kaip veikia sveikatą ši dieta? Tuo metu, kai susilaikome nuo maisto, organizme stipriau sintetinami du hormonai – somatotropinas ir melatoninas. Mokslininkai mano, kad būtent nuo jų priklauso, kaip ilgai išliksime jauni.

Somatotropinas padeda skaidyti riebalus, stiprina imunitetą, gerina atmintį, didina odos tonusą, normalizuoja miegą. Šis hormonas gaminamas daugiausiai naktį. Melatoninas tiesiogiai veikia miego ir budravimo ciklą. Šis hormonas mažina organizmo temperatūrą nakties metu, stabdo ląstelių dalijimąsi ir mažina medžiagų apykaitą. Kitaip tariant, abu šie hormonai lėtina senėjimą.

Bėgant metams šių hormonų gaminama vis mažiau. Atsisakydami vakarienės melatonino ir serotonino gamybą sugrąžiname į jaunystės lygmenį. Faktiškai laikydamiesi šios dietos mes jaunėjame nekenkdami sveikatai.

Žinoma, pasireikš ir svorio metimo poveikis. Vakarais greičiausiai neatsispiriate visokiausioms blogybėms (bulvių traškučiai, alus, saldumynai). Taigi sumažėjus suvalgomo maisto kiekiui dauguma apvalių kūno formų žmonių automatiškai lieknėja.

Šis efektas nebus toks didelis kaip laikantis kitų dietų, tačiau nepamirškite, kad kuo lėčiau kris nereikalingi kilogramai, tuo mažesnė rizika, kad jie netrukus sugrįš.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)