Kruopos, kurių atsisakoma laikantis begliutenės dietos, yra puikus ne tik baltymų, bet ir daugybės būtinų mikroelemenetų ir vitaminų šaltinis. Todėl rekomenduojama surasti alternatyvą iš raciono išbrauktiems produktams.

Deja, šiuo metu vyrauja tendencija – išbraukus tam tikrus produktus jie niekuo nepakeičiami. Taip žmonės pasmerkia save nevisavertei mitybai.

Pataria specialistė

VUL Santaros kilinikų gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė:

Naudojama gydymui ir diagnostikai

– Gliutenas (glitimas) – tai augalinės kilmės produktuose randamas baltymas, arba kitaip – kviečių baltymas. Nuo gliuteno priklausantys sutrikimai yra skirstomi į tam tikras jų grupes, kurių patogenezės pagrindą sudaro imunologiniai procesai. Tai – autoimuninės, alerginės kilmės ligos ir kiti, neimunologinės kilmės sutrikimai.

Pagrindinės autoimuninės ligos, kurioms gydyti pirmiausia skiriama begliutenė (arba beglitiminė) dieta, – celiakija ir alergija kviečiams. Taip pat jos prireikia sergant herpetiforminiu dermatitu.

Toliau yra ne viena odos ar sisteminė liga, pavyzdžiui, psoriazė, reumatoidinis artritas, kurioms gydyti kaip diagnostinis metodas yra taikoma begliutenė dieta. Ją paskyrus stebima, ar yra pagerėjimas. Sergantiesiems minėtomis ligomis ši dieta palengvina ligos kontrolę ir bendrą paciento savijautą. Begliutenė dieta taip pat daugiau komforto suteikia sergantiesiems funkciniais žarnyno sutrikimais.

Pasmerkia nevisavertei mitybai

Laikantis begliutenės dietos išbraukiami visi produktai, turintys šio kviečių baltymo. Tačiau į jį panašių baltymų yra ne tik kviečiuose: paprastai tenka atsisakyti ir kitų grūdinių kultūrų – rugių ir miežių. Atskirais atvejais įtraukti į valgiaraštį arba išbraukti iš jo rekomenduojama ir avižų kruopas. Visos kitos kruopos – ryžiai, grikiai – turi savo vietą šioje dietoje, nes tai – būtinų angliavandenių šaltinis.

Tokio maitinimosi būdo pasirinkimas nesant konkrečių sutrikimų – tam tikra profanacija. Tos kruopos, kurių atsisakoma laikantis begliutenės dietos, yra puikus ne tik baltymų, bet ir daugybės būtinų mikroelemenetų ir vitaminų šaltinis. Jos būtinos racionui paįvairinti.

Aišku, tokios mitybos žmonėms pasirinkti neuždrausi, tačiau tuomet rekomenduojama surasti alternatyvą iš raciono išbrauktiems produktams. Deja, šiuo metu vyrauja tokia tendencija – išbraukus tam tikrus produktus jie niekuo nepakeičiami. Taip žmonės pasmerkia save nevisavertei mitybai.

Verta žinoti

Kas gali rodyti, kad jūsų organizmas netoleruoja gliuteno? Tokie neurologiniai sutrikimai kaip galvos skausmas, migrena; dažna nuotaikų kaita, polinkis sirgti depresija; įvairios odos problemos. Gliutenui jautrūs asmenys kartais kenčia ir nuo burnos ertmėje atsirandančių opų. Organizmo nepakantumas glitimui paskatina skrandžio, žarnyno sutrikimus, tokius kaip pykinimas, pilvo spazmai ar pūtimas, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas.