Kaip ir mes, mūsų protėviai žiemą valgė daugiau riebaus ir krakmolingo maisto (miltinių, bulvinių patiekalų, košių), tačiau, skirtingai negu mes, retai priaugdavo svorio. Kur slypi priežastis?

Visa paslaptis produktuose. Atkreipkime dėmesį į pagrindinius maisto komponentus, skatinančius svorio augimą – angliavandenius ir riebalus. Cukrus ir kiti lengvai įsisavinami angliavandeniai tukina labiau nei riebalai.

Rafinavimo žala

Štai dabar rafinuotas cukrus – vos ne kiekvieno produkto sudėtinė dalis, o senovėje jis buvo rečiausias delikatesas. Ponai, geriantys arbatą su gabalėliu cukraus, ant stalo nuolat stovinti uogienė – tai tik XIX a. pabaigos turtingesnio gyvenimo ženklai. Na, o kasdienio vartojimo produktu cukrus tapo tik XX amžiuje.

Rafinuotuose miltuose taip pat gausu lengvai įsisavinamų angliavandenių. Beveik iki pat XX a. rupūs miltai buvo gaminami iš nešlifuotų viso grūdo grūdų. Tai reiškia, kad, be krakmolo, juose buvo baltymų, maistinių skaidulų, vitaminų, mineralų ir kitų bioaktyvių medžiagų. Tokių miltų krakmolas buvo įsisavinamas lėčiau, cukraus lygis kraujyje nedaug pakildavo, dėl to ir svoris neaugdavo.

Tuo tarpu šiuo metu populiariausių aukščiausios rūšies miltų sudėtis – beveik vien tik krakmolas. Todėl stenkitės rinktis gaminius iš rupaus malimo viso grūdo miltų, pirmenybę teikite grūdėtai ruginei duonai.

Košė – vienas svarbiausių valgių

Dar vienas žalingo krakmolo šaltinis – ryžiai, manų kruopos ar greito paruošimo įvairių kruopų dribsniai. Anksčiau buvo valgomos tik stambių, neperdirbtų kruopų košės, jos ne tik ilgiau buvo ruošiamos, bet ir ilgiau virškinamos. Valgant tokias košes ilgiau jaučiamas sotumo jausmas, nekyla kraujyje cukraus lygis, neauga svoris. Tokių kruopų galima nusipirkti ir šiandien. Aišku, jas virti reikia ilgiau, bet verta.

Bulvės – vienintelis mūsų protėvių greitųjų angliavandenių šaltinis. Labiausiai tukina bulvių košė – geriau bulves kepti orkaitėje ar virti su lupenomis. Aišku, jos skanesnės ką tik paruoštos, bet atvėsusių bulvių krakmolas sunkiau paverčiamas cukrumi.

Prisiminkite, kad visi daug krakmolo turintys produktai žymiai naudingesni valgant kartu su daržovėmis. Ir kuo dažniau jūs garnyrą – bulves, ryžius – keisite daržovėmis, tuo geriau. Senovėje taip valgyti buvo įprasta.

Riebalų vartojimas žiemą – vis dar diskusijų objektas. Iš vienos pusės, riebalai reikalingi, „kad šildytų“ , iš kitos – jie didina cholesterolio kiekį, vartojant daugiau riebalų lengva priaugti svorio. Tai vartoti juos ar vengti? Riebalai reikalingi organizmui.

Tačiau saikingai ir renkantis geriausius. Vartokite kokybišką augalinį aliejų, riebias žuvis. Dietologai teigia, kad šaltu metų laiku šie produktai tikrai padeda sušilti. Riebalai skyla į riebalines rūgštis ir gliceriną, tai padeda raumenims „išsijudinti“. Šis efektas trunka žymiai ilgiau nei, pavyzdžiui, alkoholio, kurį dažnai vartojame norėdami sušilti.

Mūsų senoliai nežinojo, kas yra margarinas, perdirbti riebalai, palmių aliejus. Net įprastas augalinis aliejus buvo ne rafinuotas, o gautas mechaniniu būdu. Todėl ir jūs stenkitės pirkti tik natūralius aliejus, neatsisakykite sviesto, lašinių, bet ir nepiktnaudžiaukite jais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)