Skydliaukės sutrikimų atsiranda dėl pačių įvairiausių priežasčių, įskaitant autoimuninį susirgimą, kai kūno imuninė sistema ima atakuoti savo normalų skydliaukės audinį.

Vakarietiška mityba kaltinama dėl daugelio susirgimų. Tačiau paprastai ji nėra siejama su skydliaukės ligomis, ir radikalios alternatyvos tipiškai vakarietiškai mitybai negali išspręsti skydliaukės problemų.

Skydliaukė ir dieta: sojos klausimas

Daug diskutuojama apie tai, ar soja žalinga skydliaukės funkcijai ir ar ji gali sukelti hipotireozę. „Laikoma, kad sojos produktai šiek tiek kenkia skydliaukei, tačiau esti tiek daug sojos privalumų, kad niekada nesakyčiau žmonėms, jog jie turėtų apriboti sojos suvartojimą“, - sako Klivlendo klinikos endokrinologas Mario Skugor.

Soja - kaip kad tofu, sojos pienas, sojos jogurtas ir kiti maisto produktai - yra puikus baltymų pakaitalas, kuris gali sumažinti cholesterolio lygį ir veikiausiai turi kitokios naudos sveikatai. Ar reikėtų viso to atsisakyti?

Atsakymas yra „ne“, pasak 14 tyrimų apžvalgos, kurioje buvo aiškintasi sojos poveikis skydliaukei. Mokslininkai nerado jokių įrodymų, kurie galėtų parodyti, jog soja gali sukelti skydliaukės ligą ar kad ji gali kitaip paveikti skydliaukę.

Dėl sojos baimintis reikėtų tik tada, kai jūs jau skundžiatės hipotireoze ir vartojate sintetinius hormoninius vaistus, kadangi soja, kaip ir kai kurie kiti maisto produktai, gali neleisti jų pasisavinti.

Kita vertus, yra samprotaujančių, kad visa veganiška dieta, kurioje gausu sojos proteinų, gali padėti esant hipertireozei (per daug aktyviai skydliaukei). Veganiška dieta reiškia visų gyvulinės kilmės produktų atsisakymą - jokių kiaušinių, pieno produktų, mėsos - ir soja yra įprastas šių produktų pakaitalas.

Tačiau nors neriebi veganiška mityba gali padėti esant nutukimui, širdies ligoms ir kai kurioms vėžio formoms, pasak tyrimo, soja neturi tokio pat poveikio skydliaukės funkcijai.

Skydliaukė ir mityba: jodo vaidmuo

„Mes nežinome, ar egzistuoja mityba arba dieta, kuri veikia hipotireozę“, - sako dr. Skugor. Tačiau yra išimtis - jei jūsų mityboje trūksta jodo.

Jodas būtinas kūnui ir skydliaukės hormonams, ir jei negaunate pakankamai jodo su maistu, galimi skydliaukės sutrikimai, įskaitant hipotireozę arba padidėjusią skydliaukę. Per daug jodo gali sukelti hipertireozę, šiuo atveju reikia sumažinti jodo suvartojimą.

Skydliaukė ir dieta: apie skydliaukės hormonų vartojimą

„Jei jums hipotireozė, jūsų skydliaukė nefunkcionuoja“, - sako Skugor. „Kad išgytumėte, faktiškai reikia naujos skydliaukės, ir jokia dieta čia nepadės. Vienintelė „dieta“ kuri gali pagydyti hipotireozę, yra tokia, kurioje yra skydliaukės hormonų.“ Tai reiškia, kad kasdien reikia vartoti papildų.

Nors maistas ir negali padėti atsikratyti skydliaukės problemų, svarbu žinoti, kokie produktai ir vaistai gali neleisti tinkamai pasisavinti skydliaukės medikamentų. Hipotireoze sergantiems žmonėms, kurie vartoja skydliaukės hormonus kasdien, maistas ar papildai, kuriuose yra kalcio, geležies ir sojos, ir netgi vaistai, pavyzdžiui, nuo cholesterolio, gali neleisti tinkamai pasisavinti hormono.

Štai kodėl geriausia skydliaukės vaistus vartoti tuščiu skrandžiu iš pat ryto. Tuomet palaukite bent valandą arba kaip nurodė gydytojas, prieš pusryčiaudami ar vartodami kitus vaistus ar papildus. Arba palaukite bent porą valandų pavalgę ar pavartoję vaistų prieš vartodami skydliaukės vaistus.

Apie tai, kaip maitintis sergant skydliaukės ligomis, kalbama tikrai daug. Tačiau geriausia, ką galite padaryti, yra sekti savo gydytojo nurodymais, kokius vaistus vartoti, kaip maitintis ir sportuoti. Kai skydliaukės ligų simptomai išnyksta, jūsų kūnas taip sako, kad jis gauna visko, ko reikia išsaugoti sveikatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)