Iš kur atsiranda raumenų skausmas? Ir kodėl ima skaudėti kitą, o ne tą pačią, dieną? Ši būklė vadinama vėluojančiu raumenų skausmu (angl. Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS) ir dažniausiai ištinka po intensyvios fizinės veiklos, pavyzdžiui, svarmenų kilnojimo ar bėgimo (jūsų raumenys nori atsigauti ir pradeda save „gydyti“).

Geriausia būtų leisti savo organizmui truputį pailsėti ir suvartoti pakankamai baltymų ir maistinių medžiagų. Laisvos nuo sporto dienos yra labai svarbios, nes tuo metu „gydosi“ ir auga raumenys.

Štai produktai, padėsiantys greičiau atgauti jėgas:

1. Neapdoroti grūdai. Tikriausiai girdėjote, kad prieš treniruotę reikėtų valgyti daug angliavandenių turinčio maisto, ir tai tiesa, bet to paties mūsų organizmams reikia ir po treniruotės. Angliavandeniai padeda kovoti su nuovargiu, nes papildo glikogeno atsargas, kurias išeikvojame sportuodami. Jei jos nepapildomos, mes jaučiamės ne žvalūs, bet apsnūdę. Tinka bet koks užkandis, kuriame yra angliavandenių, bet neapdoroti grūdai yra geriausias pasirinkimas.

2. Vyšnios. Tai stebuklingi vaisiai. Jos pasižymi antiuždegiminėmis savybėmis ir padeda sumažinti raumenų skausmą. Antioksidantai, kurie suteikia vyšnioms šias gydomąsias savybes, yra vadinami antocianinais. Dėl šios priežasties daug sportininkų prieš treniruotes geria vyšnių sultis. Tad vietoj vaistų verčiau išgerkite stiklinę šio skanaus gėrimo.

3. Riešutai: graikiniai, migdolai, bertoletijų – bet kokie jūsų mėgstami. Visuose riešutuose gausu vitamino E, kuris pasižymi raumenis stiprinančiomis galiomis ir tokiu būdu padeda sumažinti jų skausmą. Laikui bėgant raumenys stiprėja ir nebeplyšta taip smarkiai, kaip treniruočių pradžioje, tad kurį laiką pasportavę pastebėsite, kad juos skauda vis mažiau ir mažiau. Vitaminas E ne tik stiprina raumenis, bet ir padeda pataisyti raumeniniam audiniui padarytą žalą.

4. Uogos: braškės, mėlynės, gervuogės, avietės. Šiose uogose daug antioksidanto polifenolio, kuris saugo ląsteles nuo pažeidimų ir padeda sumažinti raumenų skausmą. Kuo tamsesnės uogos, tuo daugiau antioksidantų jose yra, todėl dažniau valgykite gervuoges ir mėlynes. Uogos - sveikas ir skanus užkandis. Jomis galite gardinti ir baltymų kokteilius.

5. Lašiša. Lašišoje ir kitose žuvyse gausu baltymų ir labai svarbių riebiųjų rūgščių. Pastarosios padeda sumažinti uždegimą, o tai malšina raumenų skausmą. Jei nemėgstate žuvies, vartokite žuvų taukų papildus.

6. Kiaušiniai, ypač jų tryniai. Pamirškite cholesterolį. Kiaušiniuose daug baltymų ir vitamino D, o šios medžiagos padeda malšinti raumenų skausmą ir skatina jų augimą. Be to, nepamirškite, kad daugelis mūsų gauname nepakankamai vitamino D. Kai kurie žmonės valgo tik kiaušinių baltymus ir vengia trynių, nes baiminasi cholesterolio ir kalorijų, bet to daryti nereikėtų. Valgykite visą kiaušinį. Jei turite stebėti cholesterolį, apsiribokite keliais vienetais per savaitę ir gerkite vitaminu D praturtintą neriebų pieną.

Visuose išvardintuose produktuose yra daug maistinių medžiagų ir vitaminų, kurių reikia tam, kad mūsų organizmai normaliai funkcionuotų.

Šie produktai padeda sumažinti raumenų skausmą ir uždegimą, todėl juos būtinai įtraukite į savo mitybą. Žinoma, tai nėra stebuklingi vaistai - jei pabudote skaudamais raumenimis ir suvalgėte kiaušinį, nesitikėkite, kad akimirksniu pasijusite geriau, bet tai pagreitins gijimo procesą. Ir nepervarkite. Jei kilnojate svarmenis, vieną ar dvi dienas per savaitę leiskite organizmui pailsėti. Blogiausiu atveju, jei negalite gyventi be salės, apsiribokite kardiopratimais arba kilnokite mažesnius svorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)