Gliukozės natūraliu pavidalu yra vaisiuose ir daržovėse, tai mėgstamiausias organizmo ir smegenų kuras, nes padeda sutelkti dėmesį, skatina proto guvumą, suteikia galios visai smegenų veiklai.

Sveikatai ir smegenų funkcijai gyvybiškai svarbu, kad gliukozę nuolat ir vienodais kiekiais tiektų po organizmą tekantis kraujas. Idealu, jei gliukozės kiekis bet kuriuo metu prilygsta vienam dviem šaukšteliams šio cukraus kraujuje. Gliukozė yra paverčiama energija, maitinančia raumenis ir pakraunančia smegenis.

Kraujyje esančio cukraus subalansavimas

Kai tik angliavandeniai yra suvirškinami, gliukozė patenka į kraujotaką. Lėtai patenkančių į kraujotaką angliavandenių yra ruduosiuose ryžiuose, makaronuose iš neskaldytų grūdų, juodoje ruginėje duonoje, vaisiuose bei daržovėse. Šie maisto produktai yra „sudėtingesni“ nei smarkiai apdoroti ar cukringi, be to, juose esama daugiau skaidulų, kurios lėtina cukraus kelią į kraujotaką.

Greitai patenkančių į kraujotaką angliavandenių randama saldainiuose, meduje, cukringuose grūdiniuose produktuose ir baltoje duonoje, jie susideda iš lengvai virškinamo cukraus. Tokie angliavandeniniai maisto produktai yra daugiau apdoroti ir gana greitai skyla į gliukozę, įliedami į kraują per daug cukraus.

Tai nėra pageidautina, nes greitas virsmas į gliukozę reiškia, kad organizmas ir smegenys gauna diskomfortišką energijos pliūpsnį. Po tokių energijos antplūdžių dažnai krinta gliukozės kiekis. Taip dramatiškai sumažėjus energijai žmogus tegali trumpai išlaikyti dėmesį arba visai nepajėgia to daryti.

Po pusryčių ir pietų svyruojant cukraus kiekiui kraujuje, pradedama norėti saldumynų. Tokiu metu tarp pusryčių ir pietų daugelis žmonių negali dirbti neišgėrę arbatos ar kavos puodelio su sausainiu. Kai kuriais atvejais nukritus cukraus kiekiui kraujyje normalus smegenų darbas tampa neįmanomas, tad žmonės patiria įvairiausių padarinių, tarp jų irzlumą, nervingumą, depresiją, verksmingumo priepuolius, panikos atakas, nerimą, sumišimą, užmaršumą ar nenormalų aktyvumą. Kai kuriems žmonėms skauda galvą, smarkiai plaka širdis, atsiranda galvos svaigimas ir sukimasis, nuovargis, nemiga.

Smarkiai apdoroti maisto produktai nėra vienintelė priežastis, dėl kurios svyruoja cukraus kiekis kraujyje. Įtampa, kofeinas, alkoholis ir rūkymas gali dirbtinai pakelti cukraus kiekį kraujyje. Tada organizmas pats imasi reguliuoti, ir tai dažnai baigiasi tais pačiais, jau minėtais, negalavimais.

Todėl svarbu įtraukti į racioną daug sudėtingų, lėtai į kraujotaką patenkančių angliavandenių turinčių produktų, tarkim, sorų, neskaldytų kviečių, rugių, rudųjų ryžių, kukurūzų su pupelėmis, šviežių vaisių ir daržovių, kad būtų apsirūpinta visais pagrindiniais smegenis stimuliuojančiais vitaminais ir mineralais.

Norėdami palaikyti tolygų gliukozės srautą, tekantį į smegenis:

Visada valykite pusryčius. Geriau rinkitės avižinę košę ar paskrudintą neskaidytų grūdų duonos riekelę su virtu kiaušiniu, o ne cukringus grūdinius produktus.

Valgykite dažnai ir po nedaug tokio maisto, kuriame esama baltymų ir lėtai į kraujotaką patenkančių angliavandenių, nes baltymai neutralizuoja angliavandenių padarinius.

Venkite cukraus ir saldumynų.

Venkite į kraują greitai patenkančių angliavandenių: apdorotų pusryčių javainių, pyragų iš balintų miltų ir baltųjų ryžių.

Venkite kofeino, esančio kavoje, arbatoje ir kolos gėrimuose.

Venkite alkoholio.

Mažinkite įtampą.

Valgykite sudėtingus angliavandenius, kurių yra duonoje iš neskaldytų grūdų, ruduosiuose ryžiuose ir daržovėse.

Reguliariai mankštinkitės.

Pagal: Lorriane Perretta „Smegenų mityba“, (2005, 18-19 p.)