Per devynis mėnesius nuo pastojimo iki gimdymo nėščiosios organizmas patiria didžiulius pokyčius. Tai pareikalauja daug fizinių jėgų ir dvasinės stiprybės. Todėl kuo sąmoningiau ir su didesne atsakomybe moteris fiziškai bei emociškai bus pasiruošusi šiems pokyčiams, tuo lengviau juos patirs ir adaptuosis šioje ypatingoje būsenoje.

Ankstesnių kartų moterų nėštumas buvo tikrai natūraliau pernešamas, nes jos buvo fiziškai aktyvesnės, daugiau judėjo, atlikdavo buityje daug įvairaus fizinio darbo. Šiuolaikinei moteriai ūkio darbuose padeda įvairi technika, į darbą vykstama transportu, todėl reikia paieškoti laiko tinkamam fiziniam aktyvumui.

Tai labai svarbu prieš pradedant planuoti nėštumą, nes sportavusi ir aktyviai leidusi laisvalaikį moteris lengviau išnešioja vaikutį ir jį pagimdo. Tinka viskas, kas patinka, svarbu reguliariai keletą kartų per savaitę mankštintis, šokti, plaukioti, vaikščioti, bėgioti, lankyti mėgstamus užsiėmimus sporto klube ar aktyviai poilsiauti gamtoje.

„Labai gerai, jeigu rasite laiko ir specifiniams pratimams, padėsiantiems lengviau išnešioti kūdikį. Turiu mintyje Kėgelio pratimą, kurio aprašymą galima rasti internete ir daugelyje literatūros šaltinių. Gero tonuso dubens dugno raumenys sumažina persileidimo tikimybę nėštumo pradžioje. Kėgelio pratimą būtina daryti ir iškart po gimdymo, kad dubens dugno raumenys bei pilvo ertmės organai kuo greičiau sugrįžtų į prieš nėštumą buvusią padėtį“ – sako trenerė Jurga Mikelionienė.

Reikėtų stiprinti nugaros ir pilvo preso raumenis. Šis natūralus „raumeninis korsetas“ padės stuburui, kuris su kiekvienu sekančiu laukimosi mėnesiu patiria vis didesnį krūvį. Priekinės pilvo sienelės oda tempsis tolygiau, jei pilvo raumenys bus tinkamo tonuso ir prilaikys gimdą su augančiu joje mažyliu. Prieš tai buvęs stangrus ir treniruotas mamos pilvukas greičiau sugrįš į pradinę formą po gimdymo.

Pravartu gerinti dubens lankstumą. Paslankesni klubų sąnariai, lankstus stuburas padės lengviau atsiverti gimdymo takams, kai artės mažylio gimimas. Tinka jogos tempimo pratimai, pilvo šokio elementai, skirti dubens sričiai.

Nepamirškite rankų ir viršutinės liemens dalies. Stiprindamos viršutinės nugaros dalies ir krūtinės raumenis, išsaugosite taisyklingą laikyseną ir gražesnę krūtinės formą.

Raskite laiko pabūti su savimi. Mokykitės jausti savo kūną, kada jis įsitempęs, kada atsipalaidavęs. Kūno įtampos kontrolė labai pravers gimdymo metu, kai didele dalimi nuo mamos gebėjimo įveikti nerimą ir susikoncentruoti į vykstantį procesą, priklauso gimdymo eiga ir lengvesnis mažylio gimimas.

Dėmesio koncentraciją ugdo ir atpalaiduoja nesudėtingi jogos kvėpavimo pratimai: diafragminis kvėpavimas, „udžai“ ir kiti.

Judam kartu“ ir trenerė Jurga Mikelionienė kviečia visas moteris, planuojančias pastoti, atlikti šiuos pratimus.