Naudingųjų medžiagų aruodas

Grikiai – vitaminų B1, B2, P ir PP šaltinis. Juose daug mineralų – kalcio, fosforo, cinko, geležies. Pastarąjį mikroelementą iš grikių organizmas gana sunkiai pasisavina.

Dietologai rado būdą, kaip padėti organizmui panaudoti geležį – grikius valgyti kartu su vaisiais (laikantis dietos per dieną galima suvalgyti dvi porcijas vaisių. Vieną porciją sudaro, pvz., vienas obuolys arba sauja vynuogių). Grikius gali valgyti sergantieji cukriniu diabetu.

Pagrindinės taisyklės

Dietinei košei grikius reikia ypatingai paruošti. Stiklinę kruopų užpilti 2–3 stiklinėmis verdančio vandens, uždengti ir palikti per naktį. Grikių nereikia virti, užtenka išbrinkinti. Košės valgyti 4–6 kartus per dieną. Kasdien išgerti ne daugiau kaip litrą neriebaus kefyro, jogurto ar pasukų.

Daugiausia svorio netenkama per pirmąsias dienas (1–1,5 kg). Vėliau svoris krinta lėčiau. Ši dieta ypač tinka, kai norite sulieknėti greitai, tarkime, per ypatingą šventę trokštate vilkėti aptemptą vakarinę suknelę.

Grikių dietos patariama laikytis ne ilgiau kaip 7–10 dienų, kitaip išseks organizmas. Pirmosiomis dienomis gali apimti silpnumas, kamuoti alkis, atsirasti žarnyno ir skrandžio skausmų, suprastėti miegas. Užtat vėliau pajusite jėgų antplūdį. Jei nustoję laikytis dietos piktnaudžiausite kaloringais produktais, svoris gali greitai vėl padidėti.

Svarbu žinoti

Per dieną išgerti apie 2 l vandens.

Galima gerti kavą ir arbatą.

Galima valgyti vaisių, bet ne daugiau kaip dvi porcijas per dieną.

Neištveriamą alkį paprasta numaldyti puse stiklinės jogurto.

Nevartoti alkoholinių gėrimų.

Grikių valgyti tiek, kiek norisi, tačiau atsisakyti bet kokio maisto likus 4 val. iki miego.

Košės nereikėtų sūdyti, gardinti pipirais ar kitais prieskoniais.

Grikių dietos rekomenduojama laikytis ne ilgiau kaip dešimt dienų.

Dietą patariama kartoti ne anksčiau kaip po keturių mėnesių.

Dieta netinka tiems, kas serga kepenų ir kasos ligomis.