Ankstyvosios stadijos prostatos vėžys neturi specifinių simptomų, todėl diagnozę dažniausiai išgirsta tie, kurie į gydytojus kreipiasi dėl šlapinimosi arba erekcijos sutrikimų.

Rugsėjo 22-28 d. Pasaulio urologų asociacija paskelbė kovos su vėžiu savaite, kurios metu akcentuojamos trys svarbiausios šios ligos lokacijos – prostata, inkstai ir šlapimo pūslė. Didžiausias dėmesys skiriamas dažniausiai vyrų ligai – prostatos vėžiui.

Anot Lietuvos urologų draugijos prezidento prof. Dr. Mindaugo Jievalto, kasmet Lietuvoje nustatoma apie 3 tūkst. naujų prostatos vėžio atvejų.

Toks pastarąjį dešimtmetį augęs skaičius nusistovėjo po to, kai nuo 2006 m. buvo pradėta aktyviai vykdyti prostatos vėžio ankstyvos diagnostikos programa. Ši programa leidžia vyresniems nei 50 metų vyrams nemokamai kartą per dvejus metus atlikti PSA (prostatos specifinio antigeno) testą - taip liga aptinkama greičiau, kol vėžys nėra išplitęs. Profesoriaus teigimu, didžiausia problema laiku nustatant ligą – pacientų drovumas kalbant apie negalavimus „žemiau juostos“.

„Prostatos vėžys pradinėse stadijose yra nepastebimas. Jis dažniau aptinkamas vyresniems nei 50 m. vyrams, kuriems pasireiškia šlapinimosi ar erekcijos sutrikimai, kaulų skausmai, kraujavimas iš šlapimo takų ar inkstų veiklos nepakankamumas“, - sako prof. Dr. M. Jievaltas.

Kreiptis į medikus signalizuojanti būklė yra prostatos išvešėjimas (hiperplazija), kurios negydant, vėlesnėje stadijoje šlapimo pūslėje vis pasilieka nepašalinto šlapimo. Šiame likutyje pradeda vystytis infekcijos, o tai gali baigtis net visišku šlapimo ištekėjimo užblokavimu – situacija, kai reikia skubios chirurginės pagalbos. Be to, gali prasidėti ir inkstų srities uždegimai, inkstų struktūros pokyčiai.

Ilgalaikius prostatos veiklos sutrikimus dažniausiai lydi kitos komplikacijos: šlapimo takų infekcijos, sėklidžių uždegimas, šlapimo takų akmenligė ir divertikulų (gumbeliai ant šlapimo pūslės sienelių) susidarymas.

Gydant gerybinį prostatos išvešėjimą, svarbu ne tik pašalinti šlapinimosi sutrikimus, bet ir atstatyti vyrų erekcijos sutrikimą. Yra fosfodiesterazės inhibitoriai, kurie efektyviai lengvina šlapinimąsi, mažina prostatos liaukos išvešėjimą ir gerina lytinę potenciją. Ypač svarbu, kad gydant šiuo būdu, greta šlapimo ištekėjimo palengvinimo, iki 36 valandų panaikinami ir erekcijos sutrikimo požymiai – tai padeda pacientams spręsti ne tik susirgimo keliamas fiziologines, bet ir psichologines problemas

„Nors nuo prostatos vėžio kasmet miršta apie 500 ligonių, laiku pastebėję šią ligą vyrai turi gana dideles pasveikimo galimybes – daugelis jų gydosi, pasveiksta ir gyvena dar ilgus metus. Apie 70-60 procentų atvejų nustatoma lokali prostatos vėžio forma, 30-20 procentų – išplitusi, - sako prof. Dr. M. Jievaltas. – Atsižvelgiant į sergančiojo amžių ar gretutines ligas, lokaliam prostatos vėžiui gydyti gali būti taikomas chirurginis metodas, išplitusiam – spindulinė terapija ar hormoninis metodas. Kai kuriais atvejais, kol liga neišplitusi, radikalaus gydymo gali būti atsisakyta iki kol navikas pasidaro aktyvus.“

Jeigu šeimos nariai jau yra sirgę prostatos vėžiu, tikimybė išsivystyti ligai padidėja apie 5-6 kartus. Taip pat didesnę tikimybę susirgti turi ir tie vyrai, kurių šeimos moterims, ypač iki 40 metų, buvo diagnozuotas krūties vėžys. Tokiu atveju paveldėtas mutavęs genas gali būti perduodamas palikuonims ir nulemti kitokias vėžio formas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)