Dabar gi, vos galėdama pajudėti, sėdite susiėmusi išsipūtusį pilvą ir atrodote tarsi besilaukianti. Tokios juk paprastai ir būna besaikio persivalgymo pasekmės, rašo shape.com.

Išsipūtęs pilvas gali būti ir netrumpalaikis reiškinys

Sveiko žmogaus tuščio skrandžio talpa yra maždaug 50 mililitrų – kiek mažiau nei vienos taurelės, tačiau iki soties prisikimšus skrandis išsiplečia net iki keturių litrų. Įprasta riba, kurią pasiekus daugelis žmonių jaučiasi komfortiškai, be to, užtektinai pasisotinę, yra 1–1,5 litro.

„Nuo tos akimirkos, kai suvartoto maisto kiekis ima viršyti šią normą, skrandžio sienelės pradeda temptis, todėl atsiranda sunkumo jausmas. Žmogus pradeda jaustis it išsipūtęs ir ši būsena jo neapleidžia net kelias valandas“, – sako Konektikute (JAV) dirbantis gastroenterologas Edas Levine‘as.

Nors kelios diskomforto valandos, atrodytų, nėra pati skaudžiausia rykštė už nevaržomą polinkį smaguriauti, bėda ta, kad nuolat persivalgant, skrandis ilgainiui prisitaiko prie šio įpročio. Tada ir prasideda labiausiai nepageidautinas pasekminis reiškinys – jis ima didėti, kad galėtų sutalpinti vis daugiau ir daugiau maisto bei gėrimų.

„Jei kasdien prisėdę prie pietų stalo sukirsite bent 2 litrus maisto, iš pradžių veikiausiai jausite diskomfortą, bet jei taip darysite ir toliau, per keletą mėnesių tiesiog ištampysite skrandžio sienelių raumenis“, – aiškina E. Levine‘as. Blogiausia tai, kad nuolat tampomos sienelės nesusitraukia iki pirminių matmenų, todėl norint pripildyti skrandį ir pajusti sotumo jausmą prireiks vis daugiau maisto. Tikriausiai neverta nė sakyti, kad tai tiesiausias kelias į nutukimą.

Pilvas išsipučia ne tik nuo milžiniško maisto kiekio

Ar po gausaus maisto pilvas atrodo išsišovęs ir yra įsitempęs, tarsi tuojau pat sprogtų? O galbūt jis minkštas ir išsiplėtęs į šalis, tarsi ant liemens užmautas gelbėjimosi ratas? Pirmuoju atveju pilvas veikiausiai išsipūtė dėl dujų, o antruoju išsipūtimo priežastis gali būti skysčiai, susikaupiantys, pavyzdžiui, menstruacijų ciklo pradžioje arba tada, kai suvartotuose produktuose gausu natrio ir angliavandenių, aiškina Davidas Hudesmanas, vadovaujantis Niujorke veikiančiam uždegiminių žarnyno ligų centrui.

Nors pilvo išsipūtimas daugeliu atveju siejamas su besikaupiančiomis dujomis, su persivalgymu šis procesas gali neturėti nieko bendro. Pasak medicinos specialisto, net ir tada, kai maistas vartojamas tinkamomis porcijomis, pavalgęs, žmogus gali pasijusti išsipūtęs. Taip gali nutikti dėl dujų, kurios ima kauptis nurijus tam tikrą kiekį oro arba dėl žarnyne besidauginančių bakterijų. Kai kurios daržovės ir vaisiai, pavyzdžiui, brokoliai, briuseliniai kopūstai, burokai, gūžiniai kopūstai, obuoliai, figos, slyvos ir persikai, ypač efektyviai paskatina bakterijų skilimą, kuriam vykstant gaminamos dujos.

Žarnyno veiklos keliami pojūčiai – anaiptol ne palaima

Iš pradžių išsipūtęs pilvas gali atrodyti tiesiog juokingas, tačiau po kurio laiko atsiras tokių nemalonių pojūčių, kad juokas tikrai nebeims. Pilvą varstantys diegliai signalizuoja apie tai, kad tikrai atsakančiai prisikirtote ir organizmui būtina nedelsiant atsigauti. Patarimais, kaip įveikti persivalgius juntamą diskomfortą, dalijasi valgymo varžybų čempionas Yasiras Salemas. Pajutus dieglius jis rekomenduoja bent minutę giliai pakvėpuoti. Jis sako, kad iškvepiant dieglys paprasta liaujasi arba bent tampa pakenčiamas. Vaikinas taip pat ragina pasekti raugėti nesidrovinčių piliečių pavyzdžiu.

„Raugėjant iš organizmo pasišalina dujos, kurias nuryjame valgydami arba gerdami. Nusiraugėjus iš skrandžio išleidžiamas oras, todėl jame atsiranda daugiau vietos“, – sako Y. Salemas, ir pats nevengiantis pasinaudoti šia technika per valgymo čempionatus.

Ypač nemalonūs persivalgius atsirandantys potyriai

Vienas iš erzinančių reiškinių, galinčių atsirasti be saiko prisivalgius, yra žagsulys. Tai tarsi spazminis kvėpavimas, pasireiškiantis, kai suerzinama diafragma. Diafragmos dirgikliu gali tapti kad ir prikimštas skrandis. Vis dėlto užvis nemaloniausi yra kaupiantis vidurių dujoms atsirandantys potyriai. Kaip skrandį, taip ir vidurius gali imti pūsti arba persivalgius, arba nuo tam tikro maisto, kuris prasčiau maišosi su žarnyno bakterijomis.

Būtinybė keisti treniruočių grafiką

Mankšta, ko gero, yra pats paskutinis dalykas, kurį norėtumėte daryti, kol nesate visiškai atsigavusios po išsikeltos maisto puotos. Nieko nuostabaus, kad sėdėdamos išpūstu pilvu galop nusprendžiate, kad prasta savijauta yra pakankama priežastis praleisti treniruotę.

„Sportuojant į virškinimo traktą patenka mažiau kraujo, todėl lėčiau juda jame esantis maistas. Tokiomis aplinkybėmis gali net pradėti pykinti“, – sako D. Hudesmanas.

Jei fizinės veiklos visgi nutariate neatsisakyti, rinkitės pasivaikščiojimą. „Vaikštant gali suintensyvėti žarnyno judesiai, todėl skrandžio raumenys ims greičiau susidoroti su suvartotu maistu ir nustumti jį tolyn į žarnyną,” – sako E. Levine‘as.

Atminkite, kad užvis blogiausia po gausių vaišių prigulti pogulio. Pasistenkite bent pusvalandį pasėdėti tiesiai. Laikydamiesi šios rekomendacijos bent kiek palengvinsite virškinimo traktui tenkančią užduotį.

Ne tik nemalonūs, bet ir skausmingi potyriai

Gali būti, kad teks patirti ne tik gėdingų ar nemalonių, bet ir skausmingų potyrių, kol organizmas atsigaus jums suvartojus neįtikėtiną kiekį maisto. Kuo riebesnius ir daugiau baltymų turinčius produktus rinkotės, tuo ilgesnis ir sudėtingesnis bus atsigavimo procesas. E. Levine‘as perspėja, kad, tarkim, skrandžio raižymas ar diegliai gali nesiliauti net keturias ar penkias valandas. Kai kuriais atvejais gali imti graužti rėmuo. Taip nutinka, kai skrandį perpildęs maistas padidina rūgščių išsiskyrimą ir sukelia refliuksą. Specialistai perspėja, kad persivalgius gali pradėti ir pykinti.

Kartais patartina pavartoti piliulę

Laimei, kol bus neutralizuotas skrandžio rūgštingumas, kitos dienos laukti nebūtina. „Vienas iš būdingiausių persivalgius atsirandančių reiškinių yra refliuksas. Nuo jo gali padėti įprasti vaistinėse įsigyjami gatavi preparatai“, – sako E. Levine‘as. Paprastai jau kitą rytą viskas, ką suvalgėte, turėtų būti pašalinta per tiesiąją žarną. Tik tada vėl pasijusite galinčios šio to užkrimsti. Valgykite kaip įprastai. Neatsisakykite ir tradicinio kavos ar arbatos puodelio. Beje, šie gėrimai paspartina suvirškinto maisto pašalinimo iš organizmo procesą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)