Kilmė – nežinoma

Kokosai – tai riešutinių kokospalmių vaisiai. Jie labiausiai mėgsta atogrąžų klimatą. Kokosai dažniausiai auga ant kranto, smėlingame dirvožemyje. Daugiausia jų užauginama Indijoje, Šri Lankoje, Indonezijoje, Filipinuose ir Maldyvuose. Tiesa, botaniškai kokosai yra vaisiai, o ne riešutai, kaip dauguma galvoja.

Jų kilmė nežinoma. Pasak vienų tyrėjų, kokosų tėvynė yra Malaizija, anot kitų, – salos į šiaurės vakarus nuo Pietų Amerikos. Nors manoma, kad šiuos vaisius po pasaulį išplatino jūrininkai, tačiau teigiama, kad jie yra gana lengvi, jog išsilaikytų vandens paviršiuje. Todėl į neužkariautas žemes galėjo patekti ir be žmonių pagalbos.

Nauda sveikatai

Polinezijos bei Šri Lankos gyventojai daug rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, ypač ateroskleroze. Mat kokosuose esantys riebalai nedaro jokios įtakos cholesterolio kiekiui kraujyje. Be to, juose gausu lauro rūgšties (tai motinos piene vyraujanti riebalų rūgštis).

Kokosai gerina virškinimą ir gydo žarnyno ligas.

Šiuose vaisiuose apstu vitaminų E, C ir B grupės vitaminų, taip pat geležies, magnio, fosforo, kalio, cinko, vario, mangano bei seleno.
Kokosuose esančios medžiagos naudojamos lūpų pūslelinei, hepatitui C, gripui ir tymams gydyti.

Šiuose vaisiuose gausu virškinimui naudingų skaidulų, be to, yra dviejų rūšių angliavandenių. Pirmieji (tirpusis pluoštas) susideda iš krakmolo ir cukraus, todėl aprūpina organizmą energijai gaminti reikalingomis kalorijomis. Antrieji (netirpi ląsteliena) visiškai neturi kalorijų. Organizmas jų negali suvirškinti, todėl jie nedidina cukraus kiekio kraujyje.

Kokosai greitina medžiagų apykaitą ir padeda atsikratyti antsvorio. Tie, kurie dažnai mėgaujasi šiais egzotiškais vaisiais, alkio nejaučia keliomis valandomis ilgiau negu tie, kurie jų nemėgsta.

Šiuose vaisiuose esančios medžiagos spartina insulino gamybą, o naudingieji riebalai padeda išvengti staigių cukraus kiekio pokyčių kraujyje ir mažina riziką susirgti cukriniu diabetu bei hipoglikemija.

Tai itin maistingas produktas, suteikiantis daug energijos. Būtent dėl šios priežasties kokosų nevengia sportininkai. Teigiama, kad juose esančios medžiagos gerina skydliaukės veiklą ir padeda sumažinti lėtinio nuovargio sukeliamus simptomus.

Šie riešutinių kokospalmių vaisiai saugo nuo įvairių infekcijų ir stiprina imunitetą.

Plačios panaudojimo galimybės

Kokosai maistui ruošti naudojami įvairiausiais būdais. Tam tikrose pasaulio šalyse šie vaisiai išmaitino ištisas kartas. Be to, juos galima valgyti įvairiuose brandos etapuose.

Baltas kokosų vaisių minkštimas dažniausiai naudojamas desertams ir pikantiškiems užkandžiams gaminti. Iš jo taip pat gaminami ir kepimui itin tinkantys kokosų miltai.

Maisto gamyboje taip pat labai vertinamas kokosų pienas ir iš šių vaisių minkštimo gaminamas aliejus arba sviestas. Visi šie produktai laikomi itin maistingais.

Įdomu

Angliškai kokosas vadinamas „coconut“. Teigiama, kad šis terminas yra kone 400 metų senumo. Jis kilo iš ispaniško žodžio „coco“, kuris reiškia „beždžionės veidas“. Greičiausiai šie gražuoliai taip pavadinti dėl savo plaukuotų primatų galvas primenančios išvaizdos.

Kokosai – vienas stipriausių afrodiziakų.

Kokosai naudojami kremams, šveitikliams ir kitoms odos priežiūros priemonėms gaminti. Be to, pastaruoju metu itin liaupsinamas natūralus kokosų aliejus. Jis puikiai drėkina odą, todėl itin naudingas sausą odą turintiems žmonėms.

Be to, šis aliejus nepalieka nemalonaus riebumo pojūčio. Dar daugiau – pasižymi uždegimo slopinamuoju poveikiu, skatina žaizdų gijimą ir ląstelių atsinaujinimą.

Kokosų pienas puikiai malšina troškulį.

Šiuose vaisiuose esančios medžiagos saugo organizmą nuo neigiamo ultravioletinių spindulių poveikio.

Tai ne tik naudingas maisto produktas, bet ir puiki statybinė medžiaga. Prieš Filipinuose apsilankant popiežiui Jonui Pauliui II, Filipinų prezidentas Ferdinandas Markosas įsakė pastatyti „Kokosų rūmus“. Šis dviejų aukštų pastatas įrengtas naudojant kelių rūšių kietmedį, kokosų palmių medieną ir kokosų kevalus.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!