Sidnėjaus universitete atliktas tyrimas atskleidė, kad „mažos energinės vertės“ dietos, pavyzdžiui, maistą pakeičiant daržovių ir vaisių kokteiliais, yra rezultatyvus svorio metimo būdas. Pasak tyrėjų, jis gali būti siūlomas medikų ir dietologų.

Medikai nutukusiems žmonėms vengia skirti pusiau bado dietas baimindamiesi, kad jos ilgainiui priverčia pacientus persivalgyti. Tyrimo autorė, docentė Amanda Salis tvirtino, kad šis įsitikinimas – intuityvus. Jis nepagrįstas tyrimais ir neturi įrodymų. Medikai tiesiog baiminasi, nes mano, jog badavimas nutukusiam žmogui sukelia šoką ir stresą, kurį anksčiau jis įveikdavo maistu.

„Tyrimai patvirtino, kad žmonės, kurie buvo linkę į persivalgymą prieš dietos laikymąsi, jos metu ir nustoję laikytis griežtos dietos, persivalgydavo kur kas rečiau“, – portalui dailymail.co.uk kalbėjo mokslininkė. Ekspertė pridėjo, jog nutukę pacientai, kurie anksčiau nebuvo linkę persivalgyti, nepakeitė savo įpročių.

Persivalgymą po griežtos dietos nutraukimo praktikavo 15 proc. pacientų, tačiau netrukus šio įpročio jie atsisakė.

„Stebint pacientus kliniškai, „mažos energinės vertės“ dietos ar badavimas – labai svarbi ir efektyvi galimybė nutukimui gydyti. Tyrimo rezultatai patvirtino, kad šios dietos nebūtinai turi sukelti persivalgymą, nors paciento maitinimosi įpročiai gydymo metu privalo būti stebimi medikų“, – kalbėjo profesorė.

„Mažos energinės vertės“ dietos vadinamos tos, kurių metu žmogui galima per dieną suvartoti nuo 20 iki 50 proc. reikiamos kalorijų normos. Šį metodą rekomenduojamą pritaikyti tik viršsvorį turintiems asmenims ir griežtai prižiūrint specialistams.