Konsultuoja akušerė ginekologė Laima Bagušytė:

Kurių lyties organų uždegimai vargina moteris?

Dažniausia moterų ginekologinė liga – įvairios kilmės makšties gleivinės uždegimas. Beveik visos nors kartą gyvenime juo perserga. Rečiau pasitaiko gimdos, jos kaklelio, mažojo dubens organų uždegimas.

Dėl kokios kilmės makšties uždegimo moterys dažniausiai atveria ginekologo kabineto duris? Kodėl?

Įprastai makštyje gyvena daugybė įvairių mikrobų, kurių tik 1 ml išskyrų randama daugybė (nuo 108 iki 10 9) ir net 5–15 rūšių bakterijų bei grybelių. Tai normalu. Vienos bakterijos gyvena naudodamos deguonį, kitos yra gajos ir be jo. Sutrikus mikroorganizmų pusiausvyrai, deguonies nenaudojančiųjų padaugėja šimtus ir tūkstančius kartų. Todėl kyla bakterinė vaginozė, bene dažniausia moters makšties liga, kuri gydytojų paprastai nelaikoma uždegimu, nes makšties išskyrų tepinėlyje nerandama uždegiminių ląstelių. Tačiau pačios moterys šią ligą dažnai vadina uždegimu.

Iš tiesų bakterinė vaginozė – tai disbakteriozės forma. Įprastai turėtų vyrauti pieno rūgšties bakterijos, kurios gamina pieno rūgštį (todėl sveikos moters makšties išskyrų terpė rūgštinė). Sergant bakterine vaginoze ši terpė tampa šarminė.

Kada galima įtarti, kad prasidėjo „bakterijų karas“?

Moteriai peršti makštį, ji pastebi, kad kelnaites tepa gausios pilkšvos išskyros, kurių kvapas primena sklindantį nuo žuvies, ypač prausiantis muilu. Nemalonų kvapą kartais jaučia aplinkiniai, o tai moterį verčia jaustis labai nepatogiai.

Ar bakterinė vaginozė pavojinga?

Moteriai, planuojančiai gimdos šalinimo, gimdos kaklelio ar kitą, net ir nedidelę ginekologinę operaciją, bakterinė vaginozė gali būti pavojinga.

Makštyje išplitęs užkratas gali pakilti aukščiau ir sukelti gimdos, mažojo dubens uždegimą, negys pooperacinis pjūvis, audiniai gali supūliuoti. O per nėštumą bakterinė vaginozė gali paskatinti prieš laiką nutekėti vaisiaus vandenis ir gimdymą.

Kokie tyrimai atliekami, norint nustatyti negalavimo priežastį ir tinkamai jį gydyti?

Bakterinei vaginozei nustatyti neužtenka vien moters skundų. Būtina atlikti ginekologinę apžiūrą, paimti makšties išskyrų tepinėlį. Tiriant išskyras vertinamos jose esančios makšties epitelio ląstelės, jų pokyčiai, žiūrima, ar yra uždegiminių ląstelių (leukocitų), pieno rūgšties lazdelių, taip pat nustatomas išskyrų rūgštingumas. Jei neaptinkama uždegiminių ir pieno rūgšties lazdelių, o makšties epitelio ląstelės pakitusios, jas aplipusios tam tikros bakterijos, jei tepinėlio reakcija šarminė, tada teigiama, kad moteris serga bakterine vaginoze.

O kas rodo, kad moteris serga ne bakterine vaginoze, bet kitokia lyties organų liga?

Jei makšties tepinėlyje randama daug leukocitų, manoma, kad moteris serga makšties uždegimu. Jis gali būti sukeltas grybelio, trichomonų ar kitų bakterijų. Dažniausiai priežastis būna grybeliai arba trichomonos.

Kodėl vienas moteris grybelinės kilmės uždegimas vargina dažnai, o kitos kartais net nežino, kas tai yra?

Grybelinis uždegimas dažniau vargina moteris, kurios vartojo antibiotikų, kontraceptines tabletes, turi kontraceptinę spiralę arba serga cukralige. Grybeliai puola ir nusilpus imunitetui, taip pat per nėštumą. Kartais uždegimas kyla grybeliu užsikrėtus nuo lytinio partnerio.

Ar daug nėščiųjų serga makšties uždegimu?

Šiuo metu visų nėščiųjų patikra dėl lytinių organų infekcijos, išskyrus B grupės streptokokinį užkratą, nėra privalomoji. Dėl B grupės streptokokinio užkrato nėščioji tiriama trečią nėštumo trimestrą. Tačiau jei moteris skundžiasi peršuliu, gausiomis, nemalonaus kvapo ar kitaip pakitusiomis išskyromis, nėštumą prižiūrintis gydytojas atlieka tyrimus ir patikslina, ar priežastis – uždegimas, ar tai išskyrų pagausėjo dėl nėštumo.

Kaip gydoma „žuvies kvapo“ liga ir makšties uždegimai?

Moteriai, kuri serga vaginoze ar makšties bei išorinių lyties organų uždegimu, dažniausiai skiriamas vietinis gydymas, t. y. žvakutės, tabletės, makšties globulės arba kremas, kurį reikia sustumti specialiu instrumentu. Gydytojas skiria vaistų pagal ligos sukėlėją. Pavyzdžiui, grybelinės kilmės uždegimą gydo vaistais nuo grybelių, o trichomonoms įveikti skiria geriamųjų antibakterinių vaistų.

Ar reikia gydyti ir partnerį?

Gydant bakterinę vaginozę partnerio gydyti nereikia. O jei moteriai dažnai kartojasi grybeliniai uždegimai, ko gero, ją užkrečia partneris, todėl tenka gydyti ir jį. Kai nustatoma, kad makšties uždegimo priežastis – trichomonos, partnerį taip pat visada būtina gydyti.

Kokie būtų higienos patarimai moteriai, sergančiai grybeliniu makšties uždegimu?

Moteris turėtų mūvėtų medvilnės arba bambuko pluošto kelnaites, vengti sintetinių, nes grybelis sparčiau dauginasi, jei šilta ir drėgna. Labai svarbu, kad džinsai ir kitokios kelnės nebūtų labai aptemptos ir nespaustų išorinių lyties organų. Būtina dažnai juos apiprausti, kad uždegiminės išskyros nedirgintų išorinių lyties organų, nes esant grybeliniam uždegimui grybelis dažniausiai paveikia ir juos. Todėl moterį vargina ne tik makšties, bet ir išorinių lyties organų niežulys, juos peršti.

Minėjote, kad kitų lyties organų „intymūs“ uždegimai retesni. Kokie pasitaiko? Kokios jų priežastys?

Gimdos, jos kaklelio ir priegimdžio, kiaušintakių, mažojo dubens uždegimų sukėlėjai dažniausiai plinta lytiniu būdu. Šių organų uždegimus sukelia chlamidijos, gonokokai, kartais – mišrūs sukėlėjai.

Kaip moteris gydoma?

Šie uždegimai gydomi antibiotikais, kurie veikia ligos sukėlėjus. Šie gali būti nustatomi ištyrus gimdos kaklelio išskyras. Jei uždegimą sukėlė trichomonos, skiriami geriamieji vaistai. Antibiotikų turi vartoti ir partneris, nes gydant vien moterį liga nepraeina.

Kaip išvengti šių uždegimų?

Šių ligų prevencija visada yra susijusi su saugiu seksualiniu elgesiu. Abu partneriai turi būti vienas kitam ištikimi, o jei jie keičiami, būtina naudoti barjerines apsaugos priemones (prezervatyvus).

Ar reikia moteriai profilaktiškai tikrintis dėl galimo uždegimo?

Lankytis pas ginekologą tik dėl uždegimo profilaktikos tikrai nereikia, nes kartais, būna, organizmas pats išsigydo ir tikrinant jokie pokyčiai neaptinkami. Be to, profilaktiniai tyrimai dėl galimo uždegimo neatliekami, nes jų neapmoka ligonių kasa. Patarčiau į ginekologą kreiptis tada, kai atsiranda galimo uždegimo požymių: gausių, gelsvų ar žalsvų, putotų ar nemalonaus kvapo išskyrų (ypač jei jos pūlingosios).

Kartais lytinių takų uždegimas nustatomas, kai moteris ateina pas gydytoją sutrikus mėnesinėms. Ištyrus išskyras, galima nustatyti uždegimo pobūdį ir jį išgydyti be jokių komplikacijų.