Kaip ir kiekvieną pirmadienio rytą, naudingais sveikatos patarimais radijo stoties „M-1 Plius“ eteryje dalijasi „Gintarinės vaistinės“ vaistininkas. Kaip išvengti peršalimo ir greičiau pasveikti susirgus, kalbamės su rūpestinga vaistininke Jolita Skinderskiene.

Šiandien jus noriu pakalbinti tema, kuri tapo aktuali vos prasidėjus rugsėjui. Nors turėjome kiek ilgesnę vasarą ir tai tikrai džiugina, tačiau su pirma šaltesne diena visi aplink pradėjo sirgti peršalimo ligomis, gripu, čiaudėti ir vaikščioti varvančia nosimi. Tai, matyt, vienaip ar kitaip susiję su imunitetu?

– Manyčiau, kad taip. Visų pirma, didelę įtaką padarė karštas vasaros oras, po kurio bangos mes nespėjome tinkamai pasiruošti šaltajam sezonui. Labiausiai norėčiau perspėti visus tėvelius ir patarti vaikų imunine sistema pradėti rūpintis ne rudenį, jau prasidėjus peršalimo ligoms, o kur kas anksčiau, bent jau vasaros pabaigoje. Kalbant apie mokyklinio amžiaus vaikučius, norėčiau priminti grūdinimosi naudą. Tai tikrai labai svarbu.

Pastebime, kad paskutinėmis dienomis į vaistinę sugužėjo daugybė žmonių, besiskundžiančių gerklės skausmu, sloga. Manyčiau, kad šiuo metu, jau praėjus šiltajam periodui, mokyklinio amžiaus vaikams vertėtų duoti imunomoduliatorių, kurie leis išsaugoti gerą savijautą, stiprią imuninę sistemą.
Jolita Skinderskienė

Be abejonės, vos pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, nesinorėtų griebtis tablečių ar stipriai veikiančių lašų bei kitų rimtesnių medikamentų. Geriausia būtų atsisukti į liaudies mediciną: puikiai veikia imbieras, taip pat vitamino C turtingos erškėtrožės ar spanguolės.

Imbierą tikriausiai sunku būtų vaikams įsiūlyti – jis gana aitrus. Galbūt yra ir kokių nors alternatyvų?

– Žinoma, kad yra. Tačiau ir imbiero arbata gali būti labai skani – pavyzdžiui, ją geriant su medumi. Apskritai, šiuo metų laiku rekomenduočiau vartoti kuo daugiau įvairių produktų, kuriuose gausu ne tik vitamino C, bet ir įvairių mineralų. Pati labai mėgstu ir kitiems rekomenduoju preparatus su ežiuolės ekstraktu.

Taigi, jei peršalimo ligos mus ima kankinti vos prasidėjus rudeniui, reiškia tinkamai nesigrūdiname, mūsų organizmas stokoja vitaminų. Ko dar trūksta?

– Tai pat labai svarbus reikiamas vitamino D kiekis, kurį vasaros metu gauname su saule.

O ką daryti, jei neturėjome progos paatostogauti saulėtuose kraštuose?

– Tai visuomet galima ištaisyti užsukus į vaistinę ir pasitarus su vaistininku. Jis individualiai pakonsultuos ir patars, kaip šiuo metų laiku galėtumėte sau padėti, kokius maisto papildus ar vitaminus reikėtų vartoti, kad jaustumėtės gerai, sveikai, energingai ir galėtumėte įsisavinti daug naujos informacijos bei įspūdžių.

/redot.gif?id=p8zq_LsQW0_mwBGXl32fY8VIP6N1i0dCWjWWxFDmFlT.q7/fastid=gbjxezsmrdqphyleouovvdwntzod/stparam=tmfikojhzn">

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)